30 Ιανουαρίου 2013

Πλιγούρι με τζίντζερ, πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ




υλικά
4 πράσα ψιλοκομμένα
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μίνι καυτερή πιπερίτσα
6 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
2 ποτήρια πλιγούρι
3 ποτήρια νερό
1/2 ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι 

εκτέλεση
Σωτάρετε με το ελαιόλαδο, το πράσα, το τζίντζερ, το σκόρδο και τη πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν.
Πλένετε το πλιγούρι και το προσθέτετε στη κατσαρόλα μαζί με το αλάτι , το νερό και τους χυμούς.
Βράζετε για περίπου 10- 15 λεπτά και λίγο πρίν απορροφήσει τελείως το νερό, κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνετε στη άκρη να απορροφήσει και τα υπόλοιπα υγρά.
Σερβίρετε στο πιάτο και πασπαλίζετε με σουμάκ.
Μπορείτε να το συνοδεύσετε με φιλέτο κοτόπουλο ψητό.




31 σχόλια:

  1. Αμα θες το πιστεύεις!
    Πλιγούρι δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω ποτέ αν και έχω στο ντουλάπι μου. Μου το έφεραν δηλαδή.

    Το ότι είναι vegeterian θα ενθουσιάσει την κουμπάρα μου η οποία είναι οπαδός αποκλειστικά και μόνο αυτής της διατροφής. Της το προωθώ!!

    Εγώ το δικό μου το θέλω με το ξαπλωμένο κοτοπουλάκι, καθότι είμαι του κρέατος!

    Σε φιλώ Πέπη μου πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πληγούρι το λατρεύω όσο δεν φαντάζεσαι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. A! Καλά...είπαμε να ταυτιστούμε Πέπη μας, αλλά όχι και τόσο πολύ πια :-))))

    Προσωπικά χθες έκανα πιπεριές βαρκούλες (βλέποντας την ιδέα της Κικής) με πληγούρι, κολοκυθάκι, ντομάτα και τόνο!

    Θα είναι το σημερινό μας φαγητό, και για να δούμε τι αντιδράσεις θα έχουμε από το "αγριεμένο πλήθος";

    Πεντανόστιμο καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραιότατο το φαγάκι σου!!! Δε νομίζω να έχει κανένας πρόβλημα.......ούτε κι εγώ αν με καλέσεις!!!!

      Φιλάκια, Πηνελόπη

      Διαγραφή
  4. Με τίποτα δεν μου βγαίνει το πλιγούρι σωστο ποτε συγχαρητήρια είσαι άψογη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες στο μπλόγκ μου, Malgeo!!!

      Δοκίμασε το έτσι και σίγουρα θα πετύχει!!
      Πάω να χαζέψω το μπλόγκ σου!!

      Σ' ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα! Έχει πολύ ενδιαφέρον και είναι ιδιαίτερος συνδυασμός και πρέπει να είναι και πάρα πολύ γευστικό!!! Πολύ ωραία ιδέα!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!!!
      Τα πράσα το γλυκαίνουν, οι χυμοί το κάνουν ελαφρά ξυνό κι έχεις και την αίσθηση του τζίντζερ!!!

      Διαγραφή
  6. Το πληγούρι και τις υψηλές διατροφικές του αξίες τα διδάχτηκα από την πεθερά μου χρόνια πριν.Με την εγωϊστική νεότητα της εποχής εκείνης που φέρνει την αμφισβήτηση και την υπεροψία της άρνησης του καινούργιου-ειδικά όταν το προτείνει η πεθερά!-το αρνήθηκα.
    Πέρασαν χρόνια μεγάλης και φιλότιμης αλληλοπροσπάθειας, με την ώριμη υποχώρηση του μεγαλύτερου και το άκομψο -το ομολογώ -πείσμα μου για να δοκιμάσω και να εκτιμήσω τελικά το προϊόν αυτό της γης, αλλά και να δεχτώ τις πολύτιμες συμβουλές μιας σοφής γυναίκας!
    Με αφορμή τη μοναδική σου χορτοφαγική -που λατρεύω-συνταγή ,θυμήθηκα τα παραπάνω.Επέτρεψέ μου Πέπη μου, την θαυμάσια αυτή,εμπλουτισμένη με υπέροχα, θρεπτικά και εύγευστα υλικά να την αφιερώσω στην υπέροχη αυτή γυναίκα,που στην όψη του σημερινού σου πιάτου, μου ήρθε γλυκά στη μνήμη.
    Συγχαρητήρια για μια ακόμα φορά για τη δύναμη της λιτότητας που εκπέμπουν οι φωτογραφίες σου!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσα ξέραν οι παλιοί......
      Σημασία πάντως έχει οτι το δοκίμασες και σου άρεσε!!
      Ευκαιρία να το μαγειρέψεις κι έτσι και πες μου εντυπώσεις!!!!

      Φιλιά και Καλή σου μέρα!!!

      Διαγραφή
  7. Tέλεια! Ευχαριστώ γιά την συνταγούλα. Προχθές αγορασα πλιγούρι και δεν έβρισκα ενδιαφέρον τρόπο να το μαγειρέψω. Μου έδωσες τη λύση. Τυπώνω τη συνταγή και πάει γιά δοκιμή το πρώτο Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα!!! Πολύ χαίρομαι!!!!
      Να μου πείς πως σου φάνηκε!!!

      Διαγραφή
  8. Τι υπέροχος τρόπος να μαγειρέψεις το πληγούρι! Αρώματα και γεύσεις άρτια συνδυασμένα και με σίγουρα επιτυχημένο αποτέλεσμα! Μπράβο σου για την υπέροχη ιδέα και την εξαιρετική εκτέλεση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Αναστασία!!!!
      Από γεύση ήταν πραγματικά το κάτι άλλο!!!!

      Σ' ευχαριστώ πολύ!!!!

      Διαγραφή
  9. Όλο πρωτότυπες συνταγές είσαι κυρία μου!
    Έσκισες πάλι!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Διαφορετικό πλιγούρι για τους δύσκολους!
    Με τη συνοδεία του πουλερικού μας ξεσηκώνει για τέλειους γευστικούς συνδυασμούς.

    Πολύ, πολύ attractive!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Ζαμπία μου!!!
      Ήταν ελκυστικό!!!!

      Διαγραφή
  11. Eξαιρετικό το πλιγούρι σου Πέπη.
    Μ αρέσει η προσθήκη του πράσου αλλά και των χυμών.
    Και σκέτο το έτρωγα ευχαρίστως.

    Καλό σ/κ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το βράδυ σκέτο το έφαγα....κατ ευθείαν από τη κατσαρόλα...!!!!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Το τρώμε το πληγούρι πολυ και αρέσει κ στα παιδιά, αλλά απλό, με φρέσκια ντοματούλα. Δεν μπορώ να το πετύχω το άτιμο σχεδόν ποτέ σωστά και καταλήγω να παιρνω ταπεράκι απο πεθερά:)
    Η εκδοχή σου σούπερ μοντέρνα, γευστική και θρεπτική. Καλό ΣΚ peps και καλό μήνα σου εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Δήμητρα!!!!
      Χαίρομαι που σ'αρέσει το πλιγούρι. Με φρέσκια ντομάτα και μπόλικο μαιντανό το κάνω κι εγώ σα ταμπούλε.
      Δοκίμασε το κι έτσι γλυκόξινο.....θα σ'αρέσει!!!

      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  13. πολύ ωραίος συνδυασμός υλικών! εγώ αν βάλω τζίντζερ σε σκόνη πειράζει??
    καλό σ/κ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και δε βάζεις.... τί έχεις να χάσεις????
      Κάνουμε δοκιμές κι ότι μας αρέσει το κρατάμε!!!

      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  14. Μμμμμμμ! Απίθανος συνδυασμός!!! Αρωματικότατο και πρέπει να είναι νοστιμότατο... φαίνεται από τη φωτό που είναι καταπληκτική!
    Καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή