28 Ιανουαρίου 2013

Ρυζόγαλο με μπασμάτι, κάρδαμο και σαφράν


υλικά
  • 5 κουταλιές ρύζι μπασμάτι
  • 4 ποτήρια γάλα φρέσκο
  • τα σποράκια  από 1 κάρδαμο
  • 2 κουταλιές αμυγδαλόσκονη
  • 6 κουταλιές ζάχαρη καστανή
  • μερικές κλωστίτσες σαφράν

εκτέλεση

Βάζετε σε μία κατσαρόλα το ρύζι, το γάλα και τα σποράκια από το κάρδαμο. Σιγοβράζετε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε την αμυδαλόσκονη και τη ζάχαρη και συνεχίζετε το βράσιμο για 5 λεπτά ακόμη. Στο τέλος προσθέτετε και το σαφράν. Ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά για 1 λεπτό και σερβίρετε το ρυζόγαλο στα μπωλάκια. Όσο κρυώνει, θα πήζει περισσότερο.


 Ένα  ρυζόγαλο.... μόνο για τους φίλους του κάρδαμου!!!!



31 σχόλια:

  1. Καλημέρα και από εδώ!!

    Αχ, τι να σε κάνω που δεν είμαι φίλος του κάρδαμου.
    Όμως βρε παιδί μου είμαι φίλος όοοολων των υπολοίπων. Και πολύ φίλος μάλιστα. Εχει και την αγαπημένη μου αμυγδαλόσκονη... που πεθαίνω!!

    Οι φωτογραφίες σου πολύ καλές!!
    Όλο και καλύτερη γίνεσαι...

    Φιλιά πολλά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την!!!

      Ασ το ...μη το δοκιμάσεις αφού δε σ' αρέσει το κάρδαμο....η γεύση του είναι πολύ έντονη!!!
      Μόνη του τα έφαγα......χαχαχαχα!!!!
      Μπορείς να δείς και το άλλο ρυζόγαλο που έχω, πιο απλό...


      Σ'ευχαριστώ πολύυυυυυυυυ!!!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
    2. Ή μπορώ να το φτιάξω αυτό το ρυζόγαλο χωρίς να χρησιμοποιήσω κάρδαμο!

      Μου άρεσαν αυτά τα πράσινα μπολάκια σαν χουφτίτσες που είχες βάλει στη σειρά!! Μπράβο βρε Πέπη, όμορφο σκηνικό!

      Διαγραφή
    3. Κι αυτό γίνεται....αν και το άλλο ρυζόγαλο που έχω μου έπηξε λίγο καλύτερα από αυτό.
      :) :) :)
      Σ'ευχαριστώ!!!!

      Διαγραφή
  2. Με εντυπωσίασες (!!!) Peps.
    Μέρες τώρα σκέφτομαι, ίσως λόγω του απίστευτου κρυολογήματος που βιώνω, ένα ζεστό και αρωματικό ρυζόγαλο, με πορτοκάλι και κανέλα όχι με κάρδαμο και σαφράν ομολογώ.
    Αλλά δεν μπαίνω στη φάση να το φτιάξω γιατί ξέρω ότι οι υπόλοιποι δεν θα φάνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μμμμμμ......ωραία ιδέα....με πορτοκάλι και κανέλα!!!! Περιμένω να το δώ!!!

      Χαχαχαχα, μη νομίζεις ....κι εγώ μόνη μου το έφαγα και το καταφχαριστήθηκα!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Εγώ είμαι. Πολύ μάλιστα!
    Αυτά τα μπωλάκια -όοοολα- ευχαρίστως τα εξαφάνιζα, με το μαγικό ραβδί του Harry Potter...κατεύθυνση; Το τραπέζι μου!

    Eξαιρετικές λήψεις και food styling. Εύγε my Peps!
    Μ΄αρέσει που το προχωράς, το βελτιώνεις, το αναδεικνύεις, το απολαμβάνεις! Αυτό θα πει "κάνω ένα βήμα μπροστά"!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε βγαίνουν πολλά, 3-4 μπωλάκια αναλόγως το μέγεθος!
      Τα εξαφάνισα κι εγώ και τα απόλαυσα!!!

      Σ'ευχαριστώ Ζαμπία μου για τα καλά σου λόγια!!!!
      Το 'φχαριστιέμαι !!!!!!!!!

      Διαγραφή
  4. Φίλη κάρδαμου εδωωωωωω
    Πολύ όμορφο και οι φωτογραφίες εξαιρετικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφτασεεεεεεεεεεε.....ένα μπωλάκι για τη Πόπη!!!!!

      Σ'ευχαριστώ!!!!

      Διαγραφή
  5. Εμένα μου αρέσει το κάρδαμο και είμαι σίγουρη ότι το συγκεκριμένο ρυζόγαλο εκτός από υπέροχο χρώμα έχει και τέλειο άρωμα και εξαιρετική γεύση! Τα συγχαρητήρια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει πολύ έντονη γεύση κάρδαμου και έντονο άρωμα γι αυτό και αρέσει μόνο στους φίλους του!!!!
      Δεν έχεις πάρα να το δοκιμάσεις!!!
      Σ' εύχαριστώ πολύ!!!

      Διαγραφή
  6. Η παρέλαση των υλικών πολύ οργανωμένη και υπάκουη!
    Παραταγμένη ομορφιά λοιπόν, με επίδειξη υπεροχής και δύναμης ενός κύριου υλικού ,που μπορεί να μην έχει πολλούς φίλους ,σίγουρα όμως θα αποκτήσει πολλούς δοκιμαστές.
    Στο μπαχαράδικο της ανατολίτικης κουζίνας σου,όπου όλα είναι καθαρά και ευδιάκριτα ,στέκομαι με ιδιαίτερη προσοχή στο επιμελώς ατημέλητο άφημα των μυρωδικών και των υπολοίπων υλικών και θαυμάζω το υποκίτρινο παχύρευστο περιεχόμενο των κάτασπρων μπώλ.
    Συγχαρητήρια για την άψογη και ευφάνταστη παρουσίαση!
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι απολαυστική!!!!!
      Τί ωραία περιγραφή!!!!

      Σ' ευχαριστώ πάααααααρα πολύ!!!!!!!!
      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  7. Το άρωμα του καρδάμου είναι εξαιρετικό, είμαι σίγουρη ότι το ρυζόγαλό σου θα είναι πολύ ιδιαίτερο και αρωματικό!!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χμ... δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κάρδαμο, έτσι νομίζω τουλάχιστον!
    Οπότε δεν ξέρω αν μου αρέσει ή όχι :)
    Πάντως μ' αρέσει πολύ η πρωτοτυπία της συνταγής σου, πολύ έξω από τα συνηθισμένα ρυζόγαλα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ αρωματικό ρυζόγαλο!
      Ευκαιρία να δοκιμάσεις και το κάρδαμο!!!

      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  9. Καλή χρονιά!
    Πολύ πρωτότυπη η συνταγή του ρυζόγαλου σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τι παραξενη συνταγη, ειμαι πολυ περιεργη να την γευτω, αγαπω το καρδαμο και οι φωτο σου ειναι καταπληκτικες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σ'αρέσει το κάρδαμο, δοκίμασε το και δε θα χάσεις!!!

      Διαγραφή
  11. άκρως αρωματικό το ρυζόγαλό σου φιλενάδα και πρωτότυπο! και οι φωτογραφίες σούπερ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι πολύ αρωματικό με το κάρδαμο και το σαφράν αλλά και το μπασμάτι το κάνει λίγο εξωτικό!!!

      Σ'ευχαριστώ Πέλα!!!

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος29/1/13, 5:26 μ.μ.

    Το λοιπόν..δεν έχω φάει ποτέ ρυζόγαλο και φυσικά δεν έχω φτιάξει ποτέ, ούτε με έχει απασχολήσει ποτε η παρασκευή του... αλλά για κάποιο λόγο κοιτάζοντας τα υλικά περίμενα να έχει και γάλα καρύδας...μάλλον παρασύρθηκα από τα εξωτικά υλικά.... μου φαίνεται πρέπει να βάλω το ρυζόγαλα στην λίστα με τις τροφές που πρέπει να δοκιμάσω/φάω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις δοκιμάσει ρυζόγαλο ???? Χάνεις. Πρέπει να το κάνεις το συντομότερο! Από τις αγαπημένες μου τροφές.
      Φιλιά

      Διαγραφή
    2. Το ρυζόγαλο το λατρεύω. Κάρδαμο δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Μου φαίνεται όμως τόσο ωραίο το ρυζόγαλό σου. Με προκαλείς.
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
    3. Τί είπες τώρα.....γάλα καρύδας??? Δε το σκέφτηκα.....:(......φοβερή ιδέα!!!! :) :) :)

      Δοκίμασε σε πρώτη φαση,το άλλο ρυζόγαλο που έχω και δε θα χάσεις!!!

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος30/1/13, 6:01 μ.μ.

    Ωχ ντροπή μου, το ξέρω... θα κάνω "διορθωτικές" κινήσεις άμεσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος28/9/14, 8:01 μ.μ.

    Το κάρδαμο ειναι οτι πιο πρωτοτυπο
    Το εφτιαξα απλα τελειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωω!! Σ' ευχαριστώ πολύ!!!
      Καλά που μου το θύμισες να το ξαναφτιάξω!!!

      Διαγραφή