22 Ιουνίου 2012

Μαρμελάδα βερίκοκο με τζίντζερ και αστεροειδή γλυκάνισο




υλικά
  • 1 κιλό βερίκοκα
  • 2 ροδάκινα λευκόσαρκα
  • 300γρ ζάχαρη
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • 1 κουταλάκι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • ξύσμα από 1 λάιμ
  • 1 κουταλιά χυμό λάιμ

εκτέλεση
Πλένετε τα βερίκοκα και βγάζετε τα κουκούτσια.
Καθαρίζετε τα ροδάκινα και τα κόβετε σε κομματάκια.
Βάζετε τα φρούτα σε μία κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη. 
Ανακατεύετε λίγο και τα αφήνετε σκεπασμένα για 4-5 ώρες να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σα σιρόπι.

Ρίχνετε τους αστεροειδείς γλυκάνισους και το τζίντζερ και βράζετε με ανοιχτό το καπάκι για 45- 60 λεπτά.
Κατά διαστήματα ανακατεύετε  τη μαρμελάδα για να μη σας κολλήσει.
Θ' αρχίσει να αφρίζει και να φουσκώνει. Να την προσέχετε για να μη σας χυθεί. Δε χρειάζεται να την ξαφρίσετε.
Σε λιγότερο από  1 ώρα  η μαρμελάδα έχει δέσει και είναι έτοιμη. Ρίχνετε το ξύσμα και το χυμό λάιμ και ανακατεύετε. Αφήνετε τη μαρμελάδα να κρυώσει...
...και τη βάζετε στα βαζάκια!
  • Την διαδικασία αποστείρωσης των βάζων...δεν την έκανα...γιατί μου βγήκαν 2 μικρά βαζάκια τα οποία καταναλώθηκαν πολύ γρήγορα!
  • το τέστ για να δείτε αν έπηξε η μαρμελάδα είναι να βάλετε μιά κουταλιά  σ' ένα πιάτο,την αφήνετε να κρυώσει και με το δάχτυλό σας χαράζετε μία γραμμή. Αν η γραμμή δε κλείσει, η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
  • τα βερίκοκα που χρησιμοποίησα ήταν πολύ ώριμα, πολύ γλυκά και ζουμερά!  


  the recipe in english

17 σχόλια:

  1. Αυτή θα είναι υπέροχη και με αλλαντικά, φαντάζομαι αρώματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σου θυμίζει chutney????
      δε μου πέρασε από το μυαλό...αν και τρελλαίνομαι για αλμυρογλυκά μπερδέματα.
      είναι πολύ γλυκιά ....θα τη δοκιμάσω όμως κι έτσι, την επόμενη φορά!

      Διαγραφή
  2. Πω πω κι εγώ τη φαντάστικα ανακατεμένη με κόκκινο πιπέρι και απλωμένη σε τραγανό ψωμάκι με συνοδεία αλλαντικού και τυριού! Σούπερ peps!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ πολύ! αν και μ'αρέσει ν' ανακατεύω γλυκές με αλμυρές γεύσεις ...ούτε που το σκέφτηκα με τη συγκεκριμένη μαρμελάδα..είναι τόσο γλυκιά!!!

      Διαγραφή
  3. Εφτιαξες και την πρώτη μαρμελάδα της χρονιάς?? Την φάγατε κιόλας??
    Με το καλό!!! Πολύ ιδιαίτερη γεύση Πέπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τη μαρμελάδα της εβδομάδας εννοείς....χαχαχαχα!!!
      2 μικρα βαζακια....πόσο να κρατήσουν?!?!?!?!
      καλημέρα Χρυσαυγή!!!

      Διαγραφή
  4. Δεν έχω δοκιμάσει αυτόν τον συνδυασμό αλλά σίγουρα θα είναι τέλειο!Πολύ ωραία μαρμελάδα!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κι εγώ πρώτη φορά το δοκιμάσα και μου άρεσε πολύ!!!

      Διαγραφή
  5. Τελεια εγινε! Φανταζομαι αρωματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέλειο βήμα βήμα post!!
    φιλάκια Πέπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ'ευχαριστώ Έρη! ήθελα να σας δείξω πόσο εύκολο είναι!!!

      Διαγραφή
  7. Εύγε! Τα κατάλληλα αρωματικά είναι που κάνουν μια μαρμελάδα να ξεχωρίζει, το τζίντζερ σε συνδυασμό με το λάιμ δίνει σούπερ άρωμα και φρεσκάδα!
    Σκέφτομαι κι εγώ πως κόκκοι μαύρου ή ροζ πιπεριού θα ταίριαζαν σε μαρμελάδα ροδάκινο, βερίκοκο ή φράουλα, καλά ειπώθηκε κάτι τέτοιο στα σχόλια παραπάνω!
    Φιλιά, καλό Σ/Κ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μ' αρέσει και μάλιστα πολύ!
    Φιλιά Peps!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πορτοκαλόχρωμη, σιροπιασμένη (κι όχι με ένα τόνο ζάχαρη) παρέα με το λευκόσαρκο ροδάκινο και το δυνατό συνδυασμό των αρωματικών!
    Καλά, για ξαναφτιάξε κάνα-δυο βαζάκια...

    Την τελευταία φωτογραφία την "έφαγα" με τα μάτια!:)

    κίσες
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ήταν πολύ γλυκά τα βερίκοκα...δεν υπήρχε λόγος να βάλω πολύ ζάχαρη...
      2 βαζάκια just for you!!!
      thanx!!!

      Διαγραφή