υλικά
- 1 κιλό βερίκοκα
- 2 ροδάκινα λευκόσαρκα
- 300γρ ζάχαρη
- 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
- 1 κουταλάκι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
- ξύσμα από 1 λάιμ
- 1 κουταλιά χυμό λάιμ
εκτέλεση
Πλένετε τα βερίκοκα και βγάζετε τα κουκούτσια.
Καθαρίζετε τα ροδάκινα και τα κόβετε σε κομματάκια.
Βάζετε τα φρούτα σε μία κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη.
Ανακατεύετε λίγο και τα αφήνετε σκεπασμένα για 4-5 ώρες να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σα σιρόπι.
Ρίχνετε τους αστεροειδείς γλυκάνισους και το τζίντζερ και βράζετε με ανοιχτό το καπάκι για 45- 60 λεπτά.
Κατά διαστήματα ανακατεύετε τη μαρμελάδα για να μη σας κολλήσει.
Θ' αρχίσει να αφρίζει και να φουσκώνει. Να την προσέχετε για να μη σας χυθεί. Δε χρειάζεται να την ξαφρίσετε.
Σε λιγότερο από 1 ώρα η μαρμελάδα έχει δέσει και είναι έτοιμη. Ρίχνετε το ξύσμα και το χυμό λάιμ και ανακατεύετε. Αφήνετε τη μαρμελάδα να κρυώσει...
- Την διαδικασία αποστείρωσης των βάζων...δεν την έκανα...γιατί μου βγήκαν 2 μικρά βαζάκια τα οποία καταναλώθηκαν πολύ γρήγορα!
- το τέστ για να δείτε αν έπηξε η μαρμελάδα είναι να βάλετε μιά κουταλιά σ' ένα πιάτο,την αφήνετε να κρυώσει και με το δάχτυλό σας χαράζετε μία γραμμή. Αν η γραμμή δε κλείσει, η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
- τα βερίκοκα που χρησιμοποίησα ήταν πολύ ώριμα, πολύ γλυκά και ζουμερά!
Αυτή θα είναι υπέροχη και με αλλαντικά, φαντάζομαι αρώματα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήσου θυμίζει chutney????
Διαγραφήδε μου πέρασε από το μυαλό...αν και τρελλαίνομαι για αλμυρογλυκά μπερδέματα.
είναι πολύ γλυκιά ....θα τη δοκιμάσω όμως κι έτσι, την επόμενη φορά!
Πω πω κι εγώ τη φαντάστικα ανακατεμένη με κόκκινο πιπέρι και απλωμένη σε τραγανό ψωμάκι με συνοδεία αλλαντικού και τυριού! Σούπερ peps!
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ πολύ! αν και μ'αρέσει ν' ανακατεύω γλυκές με αλμυρές γεύσεις ...ούτε που το σκέφτηκα με τη συγκεκριμένη μαρμελάδα..είναι τόσο γλυκιά!!!
ΔιαγραφήΕφτιαξες και την πρώτη μαρμελάδα της χρονιάς?? Την φάγατε κιόλας??
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το καλό!!! Πολύ ιδιαίτερη γεύση Πέπη μου!
τη μαρμελάδα της εβδομάδας εννοείς....χαχαχαχα!!!
Διαγραφή2 μικρα βαζακια....πόσο να κρατήσουν?!?!?!?!
καλημέρα Χρυσαυγή!!!
Δεν έχω δοκιμάσει αυτόν τον συνδυασμό αλλά σίγουρα θα είναι τέλειο!Πολύ ωραία μαρμελάδα!:)
ΑπάντησηΔιαγραφήκι εγώ πρώτη φορά το δοκιμάσα και μου άρεσε πολύ!!!
ΔιαγραφήΤελεια εγινε! Φανταζομαι αρωματα...
ΑπάντησηΔιαγραφήαρώματα και γεύσεις!!!
ΔιαγραφήΤέλειο βήμα βήμα post!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλάκια Πέπη!
σ'ευχαριστώ Έρη! ήθελα να σας δείξω πόσο εύκολο είναι!!!
ΔιαγραφήΕύγε! Τα κατάλληλα αρωματικά είναι που κάνουν μια μαρμελάδα να ξεχωρίζει, το τζίντζερ σε συνδυασμό με το λάιμ δίνει σούπερ άρωμα και φρεσκάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέφτομαι κι εγώ πως κόκκοι μαύρου ή ροζ πιπεριού θα ταίριαζαν σε μαρμελάδα ροδάκινο, βερίκοκο ή φράουλα, καλά ειπώθηκε κάτι τέτοιο στα σχόλια παραπάνω!
Φιλιά, καλό Σ/Κ! :)
Μ' αρέσει και μάλιστα πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά Peps!
να σαι καλά Ερμιόνη! σ' ευχαριστώ!!!
ΔιαγραφήΠορτοκαλόχρωμη, σιροπιασμένη (κι όχι με ένα τόνο ζάχαρη) παρέα με το λευκόσαρκο ροδάκινο και το δυνατό συνδυασμό των αρωματικών!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά, για ξαναφτιάξε κάνα-δυο βαζάκια...
Την τελευταία φωτογραφία την "έφαγα" με τα μάτια!:)
κίσες
Ζ.
ήταν πολύ γλυκά τα βερίκοκα...δεν υπήρχε λόγος να βάλω πολύ ζάχαρη...
Διαγραφή2 βαζάκια just for you!!!
thanx!!!