27 Οκτωβρίου 2012

Χορτόπιτα με ξυνομυζήθρα και κινόα




ΠΛΕΝΕΤΕ και ψιλοκόβετε....
6 πράσα
1/2 κιλό σπανάκι
1 μάτσο σέσκουλα
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι καυκαλίθρα
1 ματσάκι τσουκνίδα
ΣΩΤΑΡΕΤΕ ..με λίγο νεράκι τα πράσα μέχρι να μαραθούν .
ΠΡΟΣΘΕΤΕΤΕ... το σπανάκι και τα σέσκουλα και τα αφήνετε να μαραθούν κι αυτά.
ΡΙΧΝΕΤΕ ...τα μυρωδικά , ανακατεύετε και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
ΠΡΟΣΘΕΤΕΤΕ...
1 ποτήρι κινόα (quinoa)
400γρ ξυνομυζήθρα 
2 αυγά 
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι 
μπόλικο πιπέρι
ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΤΕ... καλά τη γέμιση της πίτας.
ΠΡΟΘΕΡΜΑΙΝΕΤΕ... τον φούρνο στους 200C.
ΛΑΔΩΝΕΤΕ ...ένα μεγάλο ταψί 40x36 και στρώνετε 3 φύλλα χωριάτικα, ελαφρά λαδωμένα.
ΡΙΧΝΕΤΕ ...τη γέμιση, την απλώνετε και τη σκεπάζετε  με τα υπόλοιπα 3 φύλλα ( κάθε φύλλο και λάδωμα). Στο τέλος το πάνω φύλλο το λαδώνετε κι αυτό καλά.

ΧΑΡΑΖΕΤΕ ...τη πίτα σε κομμάτια και ψήνετε στους 200°C για περίπου 45 λεπτά.
Το Ζαγορίσιο χωριάτικο φύλλο που χρησιμοποίησα, μας το πρότεινε πρίν λίγες μέρες η  Πηνελόπη και πραγματικά είναι εξαιρετικό και αξίζει να το δοκιμάσετε!

Η κινόα είναι ένα πολύ υγειινό  δημητριακό. Αντιοξειδωτικό, περιέχει πρωτείνη, σίδηρο, φυτικές ίνες και καθόλου γλουτένη. Θα το βρείτε σε μαγαζί με βιολογικά προιόντα και μαγειρεύεται όπως το ρύζι. Μπορείτε να πάρετε πληροφορίες από εδώ, αλλά και σε πολλά άλλα σάιτς στο ίντερνετ.
 
 





 


25 σχόλια:

  1. Κοριτσάρα μου βλέπω αναρτήσεις σου και λιώνω!!

    Θα είμαι σύντομη λοιπόν:
    1) Είσαι το ποιο άμεσα ανταποκρινόμενο άτομο σε αιρεθίσματα. Μόλις βλέπεις μια συνταγή την φτιάχνεις άμεσα χωρίς καθηστέρηση. Ετσι και με το φύλλο που πρότεινε η Πηνελόπη!!

    2) Οι φωτογραφίες σου είναι συγκλονιστικές!!! Πραγματικά ολοζώντανες!!

    3) Μου αρέσει πολύ που η πίτα σου είναι λεπτή!! Το θεωρώ το ήμιση της επιτυχίας.

    4) Και κλείνοντας μια ερώτηση.. Στην περίπτωση που δεν έχω ή δεν θέλω να χρησιμοποιήσω κινόα. Τι βάζω? Μήπως να αντικαταστούσα την ποσότητά του με ρύζι ή τραχανά?

    Είσαι σούπερ γούμαν! Το ξαναλέω και το εννοώ!

    Φιλιάααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Χρυσαυγή μου!!!!
      Είσαι απολαυστική!!!
      Σ'ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σου!!!
      Τρελλαίνομαι για πίτες...σιγά μη δε δοκίμαζα το φύλλο....χαχα!!!!
      Όσο για τη κινόα , φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρύζι ή τραχανά. Εμένα δε μ άρέσει καθόλου το ρύζι στις πίτες και ή δε βάζω τίποτα ή προσθέτω μία χούφτα τραχανά.
      Τώρα βρήκα τη κινόα και αποφάσισα να τη δοκιμάσω. Είναι η πιο υγιεινή απ'όλα!
      Και πάλι σ'ευχαριστώ πολύ!!!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  2. Πραγματικά πολύ λαχταριστή πίτα!!Σχεδόν απλώνω το χέρι μου να πιάσω το ξεροψημένο κομμάτι και να γευτώ την πλούσια γέμιση με το υπέροχο τραγανό φύλλο!!Στην πολύ κοντινή φωτογραφία μπορώ να διακρίνω ένα προς ένα τα υλικά καθώς και τις απαλές πτυχές του φύλλου!Αν δεν είναι αυτή ζωντανή φωτογραφία τότε πια θα μπορούσε να είναι???
    Συγχαρητήρια για την ωραιότατη και τόσο νόστιμη παρασκευή αυτής της πίτας!στην κατάψυξή μου υπάρχει το πακέτο φύλλων,δε μένει να αποφασίσω τη γέμιση..Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή, σ'ευχαριστώ πάααρα πολύ για το σχόλιο σου!!!!
      Καλή σου μέρα!!!

      Διαγραφή
  3. Πραγματικά τέλεια,απολαυστική,φανταστική η πίτα σου.Τρελαίνομαι για πίτες και μάλιστα χορτόπιτες νομίζω έχουν πιο εύγευστα υλικά και σηκώνουν πολλά μυρωδικά.Να είσαι καλά καλό σου βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Ροδάνθη!!!
      Τελικά σε όλους αρέσουν οι πίτες και ειδικά οι χορτόπιτες!!!

      Διαγραφή
  4. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Πέπη μου.
    Καλά μυρώνια που βρήκες; Πρέπει να πάω οπωσδήποτε λαϊκή την Δευτέρα, γιατί αν περιμένω από τον καλό μου...σώθηκα!
    Κινόα δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και θα πρέπει κάποια στιγμή να το κάνω για να δω την γεύση του.

    Σ' ευχαριστώ θερμά για το ότι εμπιστεύτηκες την επιλογή και την πρότασή μου για την συγκεκριμένη μάρκα φύλλου.

    Πολλούς χαιρετισμούς και καλό υπόλοιπο ΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Πηνελόπη!
      Μυρώνια βρίσκω μόνο στη λαική....οπότε κάνε μια βόλτα!!
      Δεν καταλάβα κάποια ιδιαίτερη γεύση από τη κινόα, αλλά σίγουρα είναι πιο υγιεινή από το ρύζι και τον τραχανά που τον βάζω στις πίτες. Μπορείς να φτιάξεις και σαλάτες με κινόα. Θα την δοκιμάσω και σ'άλλες συνταγές!
      Το φύλλο ήταν άπαιχτο....φάνηκε από τις φωτογραφίες σου ότι ήταν σα σπιτικό!!!!
      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Όοοοοχι καλέ περίμενε .....να φας ένα κομμάτι!!!
      ;)

      Διαγραφή
    2. ΑΣτα αυτες τις μερες λογω στομαχιου ο ντοκτορ μου εχει κοψει το φυλλο : (

      Διαγραφή
  6. Πέπη υπέροχη η πίτα σου! Υπέροχη!
    Λαχταράω τα υπέροχα μυρωδικά που της έβαλες! Σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλίθρα, τσουκνίδα άντε να τα βρω εκτός έδρας....
    Η φωτογραφία την αναδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο.
    Μια ερώτηση: Την κινόα την προσθέτεις μαγειρεμένη ή ως έχει?
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αγγελική!!!
      Δε βρίσκεις τίποτα από αυτά, εκεί κάτω????? Κρίμα...
      Έχετε όμως σούπερ μπριζόλες!!!....άσχετο ε?....χαχα...τις πεθύμησα!!!
      Λοιπόν τη κινόα, απλώς την έβαλα σε σουρωτήρι κάτω από το νερό να ξεπλυθεί λίγο, όπως έλεγε το σακουλάκι, και μετά την έριξα στη γέμιση. Είχε αρκετά υγρά η γέμιση από τα χορταρικά και η κινόα τα απορρόφησε!!!
      Φιλιά και σ'ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  7. Τι υλικά, τι αρώματα, τι γεύσεις!...τι συζητάμε τώρα;
    Παρέλειψα την εκπληκτική παρασκευή της από σένα και τη σούπερ φωτογράφηση της!
    Δεν παίζεσαι.

    Η κινόα (χωρίς γλουτένη!) μου ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα. Θα τη δοκιμάσω, αν και έτσι όπως την προτείνεις, μέσα σε χορτόπιτα, τη λάτρεψα ήδη!

    Επετειακή καλημέρα, στο τσακ πριν μεσημεριάσει...:D
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ζαμπία μου!!!
      Δε μπορώ να πω.....την απολαύσαμε και οπτικά και γευστικά!!!
      Μ'αρέσει να βγάζω κοντινά πλάνα!!!
      Η κινόα είναι πολύ υγιεινή και λέω ν'αρχίσω να την χρησιμοποιώ πιο συχνά. Ψάξε την στο ιντερνετ.....θα βρείς πολλά!
      Σ'ευχαριστώ πολύ!
      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  8. Την κινόα δεν την γνώριζα.
    Όσο για την ποικιλία των 'πρασίνων' σου
    πρέπει να απογειώνουν την χορτόπιτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τόσα χορταρικά!Πραγματικά πρέπει να είναι πεντανόστιμη και πολύ υγιεινή!Μπράβο χρυσοχέρα!Μου αρέσουν οι πίτες πάρα πάρα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πωωω!! Τι αριστούργημα είναι αυτό!
    Τρελαίνομαι για χορτόπιτες και η προσθήκη ξινομυζήθρας μου φαίνεται εκπληκτική ιδέα! Πολύ πολύ ωραία πρόταση!
    Πήρε και το φύλλο την έγκρισή σου, οπότε όλα καλά!
    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα Πέπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος29/10/12, 12:41 μ.μ.

    Πω πω αυτη η πρώτη φωτογραφία είναι τόσο "ζωντανή", νομίζω ότι μπορώ να την φάω. Τρελαίνομαι για πίτες και φοβερή η ιδέα να προσθέσεις κινόα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πέπη μου υπέροχη!!!Μπράβο, γεια στα χέρια σου!Κίνοα δεν έχω χρησιμοποιήσει πρέπει να έχει πολύ ωραία γεύση!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τραγανό και ροδοψημένο φύλλο, ιδιαίτερη αλλά εξαιρετική γέμιση, τι άλλο να ζητήσω; Ένα μόνο λαχταριστό και νόστιμο κομματάκι...
    Γίνεται;
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καταπληκτικός συνδυασμός και πολύ ωραίες φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τέλεια και άκρως λαχταριστή η πίτα σου... και το φύλλο ...μμμμμ! ροδοψημένο και τραγανό όπως είναι...ααααχχχχχ να είχα τώρα ένα κομματάκι!!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος8/5/13, 5:38 μ.μ.

    Ενώ η quinoa πωλείται παντού στη Γαλλία, εδώ στη Κρητη, ποτέ δεν κατάφερα να βρω. Πού το αγοράσετε; Προσπάθησα ακόμη και ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων στο Ηράκλειο , όπου ζω, αλλά μάταια.
    Είναι ένα νόστιμο σπόρο, κάνω ριζότο στη θέση του ρυζιού.
    σας ευχαριστώ
    Valérie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Valerie!!
      Τη κινόα την αγοράζω σε βιολογικά μαγαζιά εδώ στην αθήνα!
      Κρίμα που δεν τη βρίσκεις. Μήπως από το ιντερνετ????

      Ευχαριστώ!!

      Διαγραφή