25 Οκτωβρίου 2012

Κέικ με Ελαιόλαδο, Μέλι και Κολοκύθα


υλικά
  • 500γρ κολοκύθα
  • 130γρ αλεύρι ολικής άλεσης
  • 100γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • μια πρέζα αλάτι
  • 100γρ καστανή ζάχαρη
  • 120γρ μέλι
  • 60γρ ελαιόλαδο
  • 2 αυγά
  • 2-3 κουταλιές κολοκυθόσπορο


εκτέλεση 

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200C.
Κόβετε την κολοκύθα σε κομμάτια και την βάζετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφετε με ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και ψήνετε μέχρι να μαλακώσει, 40-50 λεπτά.



Σ' ένα μπωλ ανακατεύετε τα αλεύρια, την κανέλα, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Σε άλλο μπωλ ανακατεύετε τη ζάχαρη, το μέλι, το ελαιόλαδο και τα αυγά.
Μόλις ψηθεί η κολοκύθα, την καθαρίζετε και ζυγίζετε 250γρ. ,όση ποσότητα θα χρειαστείτε για το κέικ.


Λιώνετε με το πιρούνι και την προσθέτετε στο μίγμα με τα αυγά. 
Ρίχνετε το μίγμα με τα αλεύρια στο μίγμα με την κολοκύθα και ανακατεύετε.
Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σε μια φόρμα 23χ13εκ.
Ρίχνετε το μίγμα στη φόρμα και πασπαλίζετε με κολοκυθόσπορο.


Ψήνετε στους 180C για 50 λεπτά.



Τρυπάτε το κέικ μ' ένα μαχαίρι και αν βγαίνει καθαρό το κέικ είναι έτοιμο. Αφήνετε να κρυώσει 10 λεπτά μέσα στη φόρμα του και το μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.



22 σχόλια:

  1. Έχεις μία εμμονή με τις κολοκύθες νομίζω!!!Πάντως πρέπει να είναι πεντανόστιμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα Χα! ναι, έχω εμμονή με τη κολοκύθα αλλά απ΄ότι βλέπω μόνο μία συνταγή έχω βάλει, τη σημερινή! Η προηγούμενη που μάλλον λες ήταν με πράσινο κολοκυθάκι.
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Άκρως φθινοπωρινό το κέικ σου Πέπη!
    Μέλι και κανέλα είναι από τα αγαπημένα μου υλικά και ο συνδυασμός τους με την κολοκύθα πολύ πετυχημένος!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φθινοπωρινός ο καιρός (επιτέλους), φθινοπωρινή και η συνταγή!!
      Φιλιά, Ερμιόνη!

      Διαγραφή
  3. Έχεις πάρει όλα τα λαχανικά και τα έχεις μετατρέψει σε κέικ...
    Αντε και την άλλη εβδομάδα με κέικ μαρούλι!!!

    Πέρα από την πλάκα, πολύ νόστιμο και εμφανίσημο με τον κολοκυθόσπορο σαν πινελιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!!

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος25/10/12, 2:44 μ.μ.

    Α πολύ ωραίο το κέικ, ζουμερό φαντάζομαι και μυρωδάτο. Μ'αρεσει που έχει μαύρη ζάχαρη, μέλι και αλέυρι ολικής. (που την βρήκες κομμένη την κολοκύθα?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Ημουν σίγουρη ότι θα σου άρεσαν τα υλικά!!!
      ...στον αβ...

      Διαγραφή
  5. Φάε λάδι κι' έλα βράδυ!!!
    Ε, μαζί με το λάδι βάλε και λίγη κολοκύθα παρέα με μυρωδικά και φέρτο το κεκάκι για πρωϊνό κολατσιό, Peps.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πέπη, το λάτρεψα αυτό το κέικ, κολοκύθα και ελαιόλαδο, καταπληκτικός συνδυασμός! Μου αρέσουν πολύ αυτού του είδους τα κέικ. Έχω κι εγώ μια συνταγή για ψωμί, την είχα δοκιμάσει παλιά.
    Κρατώ τη συνταγή τη δική σου για να το δοκιμάσω-το θέμα είναι να βρω καλή κολοκύθα!

    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε τη Ελένη και πές μου εντυπώσεις!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Ενα φθινοπωρινό κεκάκι, με νόστιμους συνδυασμούς υλικών!
    Μ' αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πέπη μου τι ωραίο το κέικ που έφτιαξες;;;Μπράβο σου, μου αρέσει πάρα πολύ!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι όμορφο Peps!
    Θα αρχίσω να φτιάχνω λίστα..."Τη λίστα του Τάπερ"...!
    Για να μην κλαίνε τα σποράκια τα έβαλες από πάνω, να ξανασμίξουν, με τη μαμά τους την κολοκύθα, που τους την έκανες κέικ, άκαρδη!?! :P

    Τι καλά, που βρήκες κολοκύθα έτοιμη, καθαρισμένη και τεμαχισμένη.
    Η ιδέα να πάρω μια τεράστια κολοκύθα και να μην ξέρω τι να την κάνω στο τέλος μου δημιουργεί άγχος και την απορρίπτω (ως ιδέα).

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο..θεματάκι είχα κι εγώ , μέχρι που βγήκαν καθαρισμένες και κομμένες και πολύ το χάρηκα!!!
      Η λίστα του Τάπερ , λοιπόν!! χαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  10. Ωραίο, αγαπώ κολοκύθες! Ειδικά για γλυκά, είναι το καλύτερο λαχανικό!
    Έχω δει και έτοιμη πολτοποιημένη κονσερβοποιημένη κολοκύθα σε Σ/Μ πάντως, φυσικά το καλύτερο είναι να την φτιάξουμε έτσι εμείς από φρέσκια φθινοπωρινή κολοκύθα.

    Δεν ξέρω γιατί (ψέματα ξέρω :), αλλά θέλω να φάω αυτό το κέικ μετά τα μεσάνυχτα... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μα τι ωραίο κέικ έφτιαξες Pepi μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή