12 Ιανουαρίου 2015

Τιραμισού

υλικά
  • 1 ποτήρι εσπρέσο (250ml)
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 3 κουταλιές γκράπα παλαιωμένη (ή λικέρ, μπράντυ, ρούμι)
  • 200γρ σαβαγιάρ 
  • 400γρ μασκαρπόνε
  • 1 κουταλάκι άρωμα βανίλιας
  • 400ml κρέμα γάλακτος
  • 1/2 ποτήρι ζάχαρη άχνη
  • κακάο



εκτέλεση

Σ' ένα μπωλ βάζετε τον ζεστό καφέ με τη ζάχαρη και τις 2 κουταλιές γκράπα και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αφήνετε να κρυώσει.
Σ' ένα μπωλ χτυπάτε το μασκαρπόνε με τη βανίλια και τη 1 κουταλιά γκράπα.
Σε άλλο μπωλ χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σαντιγύ. 
Προσθέτετε τη σαντιγύ στο μπωλ με το μασκαρπόνε και ανακατεύετε απαλά.


Βουτάτε ένα ένα τα σαβαγιάρ για 1 δευτερόλεπτο στο μπωλ με τον καφέ και στρώνετε τα μισά σε μια πιατέλα.
Απλώνετε το μισό μίγμα της κρέμας και καλύπτετε με τα υπόλοιπα σαβαγιάρ βουτηγμένα στο καφέ.



Απλώνετε και την υπόλοιπη κρέμα πάνω στα σαβαγιάρ και τη στρώνετε με το μαχαίρι.



Πασπαλίζετε με κακάο...



ή με κακάο και τριμμένη κουβερτούρα.




65 σχόλια:

  1. Εντάξει!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ενα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά ever!
    Μου αρέσει ο καφές και πολύ περισσότερο όταν τον συναντώ σε γλυκά!
    Οι φωτογραφίες σου αυτή τη φορά ήταν περισσότερες και τις χάρηκα! Πολύ χορταστικές και κοντηνές, έτσι για να μας μπεις στο ρουθούνι πρωί πρωί !!!
    Εγραψες!!!!!!!!!!!!!!!! Τέλεια αυτή που πασπαλίζεις το κακάο στην επιφάνεια του γλυκού!!!!!!!!!!!!!

    Καλημέρααααα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας μπήκα γλυκά!!! χαχα
      Κι εμένα είναι από τα αγαπημένα μου, το συγκεκριμένο έχει κι έντονη γεύση αλκοόλ! χικ χικ

      Ευχαριστώ πολύυυυυυυυ
      Καλημέρα Χρυσαυγή!!

      Διαγραφή
    2. Ετσι!!!! Το αλκοολ να φαινεται πολυ!!!!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα!!!! Θα παινέψω και εγώ τις φωτογραφίες, πολύ διαφορετικές απ'οτι σε έχουμε συνηθίσει και μου αρέσει που το γλυκό το έκανες σε μεγάλο δίσκο και όχι σε τσέρκι, έτσι πιο freestyle μου κάνει, δεν ξέρω βέβαια πως έδεσε και πως σε βόλευε στο κόψιμο για τη φωτογράφηση πάντως είναι τέλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Green mixer!
      Το έφτιαξα για να το πάω δώρο σε φίλους γι αυτό και δε βλέπεις κομμάτι. Έβγαλα φωτογραφίες αλλά δε μου άρεσαν κι έτσι δεν τις έβαλα στην ανάρτηση. Πάντως κόπηκε μια χαρά αν και δε θα μ' ενοχλούσε και το freestyle σερβίρισμα με μεγάλο κουτάλι!

      Σ' ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Πέπη και καλή εβδομάδα! Τί μου έκανες πρωί πρωί! Το τιραμισού είναι το αγαπημένο μου! Τέλειο φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αθηνά!
      Είναι μια εύκολη εκδοχή τιραμισού χωρίς αυγά μιας και για να φτιάξεις τη κρέμα απλώς ανακατεύεις το μασκαρπόνε με τη σαντιγύ.
      Δοκίμασε το!!

      Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  4. Τώρα τελευταία συμφιλιώθηκα με το τιραμισού.....Η μητέρα μου όταν θέλει να αναφερθεί στις ιδιοτροπίες μου λέει χαρακτηριστικά..΄΄ανάποδος χρόνος,δεκατρείς μήνες...΄΄
    Τώρα όμως το τιραμισού είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά,κι αυτό γιατί σχετικά πρόσφατα το δοκίμασα στην Ρώμη και πιστεύω ότι έπρεπε να φάω από την αυθεντική συνταγή για να το αγαπήσω!
    Θα μείνω και εγώ στην άνευ ορίων παρουσίαση και θα συμφωνήσω μαζί σου για το σερβίρισμα με το κουτάλι....έτσι το δοκίμασα και εγώ και μου άρεσε πολύ!!!
    Οι φωτογραφίες προσδίδουν ιδιαίτερη αξία ,αφού υποστηρίζουν την μποέμικη διακόσμηση που επέλεξες να κάνεις.
    Το αλκοόλ δε,θα συμφωνήσω για μια ακόμα φορά,επιβάλλεται να είναι έντονο...χαρίζει μοναδική επίγευση σε συνδυασμό με τον δυνατό εσπρέσσο!!
    Γενικά και ειδικά,σήμερα θα μπορούσα να αποφασίσω μέχρι και ταξίδι προς τα νότια αν μου φανέρωνες την υπόσχεση ,ότι με περίμενε ένα παρόμοιο γλυκό....
    Καλή σου εβδομάδα Πέπη μου!!!!!Φιλιά πολλά,πολλά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααα συμφωνούμε σε όλα, ειδικά για το αλκοόλ που επιβάλλεται να είναι έντονο! Ταιριάζει πολύ με τον εσπρέσσο.
      Εντάξει...δεν είναι το αυθεντικό με τη πλούσια κρέμα με αυγά αλλά μα πιο εύκολη εκδοχή του που αξίζει κανείς να τη δοκιμάσει!!

      Σ' ευχαριστώ πολύ!!!
      ...σε περιμένω....

      Διαγραφή
    2. αυτό το ταξίδι... για πότε το βλέπεις Φ.?

      Διαγραφή
    3. Τελικά όταν προγραμματίζεις κάτι....ποτέ δεν βγαίνει!Γι αυτό θα γίνει,απροειδοποίητα....ακόμα και εγώ δεν θα το ξέρω !!!χαχαχαχα!
      Αυτή η ιδέα του πικ νικ μου άρεσε πολύ....!
      Φιλάκια κούκλες!

      Διαγραφή
    4. Χαχαχαχαχαχα
      Πολυ καλο....."ακομα κι εγω δεν θα το ξερω"... Χαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  5. ααα ωραια τα καταφερες να μας κανεις να τρεχουν τα σαλια μας πρωινιατικα!!!αντε κερνα μας και κανενα κομματι!!!!!Αχαχα!!!!
    μπραβο Πεπη,ειναι τελειο!!!
    φιλια και καλη εβδομαδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ..κερνάω δύο κομμάτια!!! έλα!!

      Καλημέρα Κική!! Σ' ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  6. Ωωωωωω! Δικό μου, το θέλω όλο χωρίς να λείπει ούτε κόκκος κακάΟΥ!
    Φέρε και τα κουταλάκια και πάμε να κάνουμε πικ νικ σε γρασίδι να το εξοντώσουμε... μόλις σταμάτησε η βροχή και βγήκε ο ήλιος!

    Από τα πιο εκλεπτυσμένα και νόστιμα γλυκά, η μεγάλη μου αδυναμία και το δικό σου είναι τέλειο.
    Με πλούσια υλικά και άριστα φτιαγμένο και φωτογραφημένο!

    Κίσσες my Peps, κίσσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΑΑΧΧΧ τι ωραία ιδέα!!! Μ' αρέσουν πολύ τα πικ νικ και η εικόνα ενός τυραμισού στη μέση με κουταλάκια ( όχι πολλά 2 και βλέπουμε) γύρω γύρω!! Θα φέρω και το μπουκάλι με τη γκράπα για ενίσχυση χαχαχαχαχα

      Σ' ευχαριστώ πολύ Ζαμπία μου!!!
      Σε επόμενη μάζωξη θα το έχω στα υπ 'όψιν!

      Διαγραφή
    2. Ε! τι? χωρίς τη γκράπα που πάμε χωρίς αυτήν... και μάλιστα αυτή που είναι τόσων χρονών!

      Διαγραφή
  7. Αγαπημένο γλυκό μας παρουσίασες peps και οι φωτογραφίες είναι τόσο καθαρές που νομίζεις πως το έχεις μπροστά σου!!! Και τι δε θα έδινα τώρα για ένα κομμάτι!!!
    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά...αρέσει σε πολλούς αυτό το γλυκό!!!

      Σ' ευχαριστώ Σιλένα!!

      Διαγραφή
  8. Γκράπα παλαιωμένη;; Αχ τί τέλεια που είναι! Τέλειο το τιραμισού σου Πέπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου την είχαν φέρει δώρο εδώ και πάρα πολύ καιρό.....επιτέλους άνοιξα το μπουκάλι!!
      Τέλεια είναι!!

      Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο Μάγδα!

      Διαγραφή
  9. Πάρα πολύ ωραίο και αγαπημένο γλυκό!!!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πεπη μου γεια σου.το τυραμισου που εκανες ειναι ολα τα λεφτα.και οτι πρεπει για εμενα που δεν θελω τα ωμα αυγα στα γλυκα.δοκιμασε αν θελεις να το κανεις και με σοκολατενιο παντεσπανι.πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Λίτσα!
      Μες στο μυαλό μου είσαι. Την ώρα που έτριβα τη σοκολάτα σκέφτηκα οτι θα μπορούσα να είχα βάλει και μέσα στο τυραμισού....την επομένη φορά λοιπόν πιο ενισχυμένο και με σοκολατένια σαβαγιάρ!

      Σ' ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  11. Με πρόλαβαν όσοι προηγήθηκαν!! Να υποθέσω ότι δεν έμεινε ψίχουλο και καταβροχθίσανε όλο αυτό το εξαιρετικό τυραμισου! Έτσι μπράβο, βάλε και καμιά φώτο παραπάνω!
    Λοιπόν αυτοπροσκαλούμε στο πικνίκ, πρόσθεσε κουταλάκια, έρχομαι με άγριες προθέσεις!!
    Μου άρεσε πολύ η ευκολία του και το ελεύθερο στυλ του, σε κατάσταση ανάγκης δεν χρειάζεσαι και πολλά. Είναι δυο χρόνια που έγινα φανατική οπαδός και καθώς δεν ήξερα τι έχανα τόσα χρόνια, πρέπει να τα αναπληρώσω!
    Πολλά φιλιά Pepita

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχαχα 2 χρόνια???????
      Μίνα.....ξεκίνα να φτιάχνεις τιραμισού!!!

      ..για το πικνικ θα σε ειδοποιήσω!

      Σ' ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  12. Σε καλώ κι εγώ σε τραπέζι, θα φέρεις ένα δίσκο από αυτή την ομορφιά;;; Έχω σκεφτεί και το κόνσεπτ, ιταλικό φαγοπότι με όλα τα καλά!
    Α, και αν είναι εύκολο, φέρε και εκείνο το μπουκάλι από δίπλα να το αποτελειώσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα είναι έτσι να φτιάχνω κάθε μέρα τιραμισού!!!!!

      Σ' ευχαριστώ πολύ Χρύσα!!

      Διαγραφή
  13. Το αγαπημένο του Φωτάρα μου...θα κατενθουσιαστεί μόλις το φτιάξω.Δείχνει πανεύκολο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι!!
      Καλή επιτυχία!!!

      Σ' ευχαριστώ Αλέκα!

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα. Το έχεις φτιάξει ακριβώς όπως μου αρέσει, με μασκαρπόνε και σαντιγύ, χωρίς καθόλου αβγά :)
    Αγαπημένο γλυκό για όποιον είναι λάτρης του καφέ αλλά και του αλκοόλ, χεχε (αν όχι γκράπα, κάποιο άλλο ποτό/λικέρ δε νοείται να λείπει από την κρέμα για μένα)
    Η φωτο με το κακάο που πέφτει είναι όνειρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε!!!

      Σ' ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  15. Αχ παναγια μου, σλουρπ!
    Ευκολο φαινεται... λες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κλασικό και πολύ αγαπημένο γλυκό! Καλή και γλυκιά χρονιά Πέπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς!

      Σ' ευχαριστώ Κατερίνα!!

      Διαγραφή
  17. Προλαβαίνω να φέρω του κουτάλι μου, για καμιά μπουκίτσα, Πέπη μου;
    Εξαιρετικό και πολύ αγαπημένο γλυκό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τέλειο φαίνεται! Γεια στα χέρια σου!!!
    Καλή εβδομάδα να έχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φαίνεται τέλειο!
    Πειράζει που θα βάλω παξιμάδια αντί για σαβαγιάρ;
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τιραμισού είναι γλυκό με σαβαγιάρ.
      Αν βάλεις παξιμάδια θα φτιάξεις ένα άλλο γλυκό που θα του μοιάζει αλλά δε θα είναι αυτό.

      Σ' ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  20. αν και ειναι απο τα γλυκα που δε με τρελαινουν...θα το δοκιμασω γιατι οι φωτο σου με επεισαν!!!! ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι!!!!

      Σ' ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  21. θελω να αρπαξω την κουταλα να παρω αγκαλια τον δισκο και να το εξαφανισω σε δευτερολεπτα!!! πωωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το έφτιαξα πριν δυο βδομάδες......αυτή τη στιγμή θέλω να κάνω ακριβώς το ίδιο με σένα!!!

      σ' ευχαριστώ ντολμαδάκι!!!

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα. Στην αρχή μου φάνηκε περίεργη η χρήση γκράπας, μάλλον προτιμώ το τιραμισού με Marsala. Όμως μετά πρόσεξα ότι πρόκειται για Nonino, αγαπημένη γκράπα πολύ υψηλού επιπέδου που, από τη στιγμή που είναι και παλαιωμένη, τι να πω, όνειρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κλεομένη!
      Σ' ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  23. Τίραμι κι ας κλάιω που λένε! χαχα!
    Αγαπημένο γλυκό και πολύ καλή φωτογράφηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχ γεια σου Κική!!

      Σ΄ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  24. Αμαν!!Και να μην μου άρεσε με τέτοιες φώτο θα άλλαζα γνώμη!!!Τέλειες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. πω,πω, τι βλέπουν τα ματάκια μου!!!
    λατρεμένο και μυρωδάτο τιραμισού! τέλειο πεπίτα μου!!
    είναι και το αγαπημένο της μαμάς Βίκυς!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αλήθεια????? ωραία!
      όταν με ξανακαλέσεις για butter chicken θα φέρω τιραμισού!!!χαχαχα

      Διαγραφή
  26. Καλώς σε βρήκα, συνονόματη!! Και απ'ότι διάβασα, είναι από τα αγαπημένα σου η tiramisu!! εμένα είναι το top μου!!!! Σίγουρα θα δοκιμάσω και τη δική σου συνταγή, να'σαι σίγουρη!!!
    Καλή και νόστιμη χρονιά να'χεις, Πέπη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Πέπη και καλώς ήρθες στο μπλογκ μου!
      Αφου σ' αρέσει τόσο πολύ το τιραμισού, δοκίμασε κι αυτή την εκδοχή και πες μου πως σου φάνηκε!

      Σ' ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  27. Καλημέρα ! Τι ωραίο που είναι ! Οι δύο τελευταίες φωτογραφίες είναι τόσο λαχταριστές ! 'Αρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Άρη!

      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  28. Ωραίοοοοοο.... πολύ μου αρέσει το τιραμισου...
    εβαλες γκράπα...τέλειο.
    Και με τις φωτογραφίες σου απίθανες είναι

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την!
      Ναι γκράπα έβαλα και του πήγαινε πολύ!

      Σ' ευχαριστώ Μαριόν!

      Διαγραφή
  29. Βρε Πέπη, βρε Πέπη!!!!!!!!!! Τι μας κανεις βραδιάτικα!!!!!!!
    Καλό ξημέρωμα και μια ακόμα καλύτερη εβδομάδα
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Από τα αγαπημένα μου γλυκά το τιραμισού!!! Και τι καλά που έβαλες φώτο της διαδικασίας που ξέρεις πόσο εκτιμώ:)
    Οι φωτογραφίες το κάνουν ακόμα πιο λαχταριστό, ειδικά οι τελευταίες με την κρέμα να μου φωνάζει ικετευτικά να την φαω όλη:))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή