13 Φεβρουαρίου 2013

Μακαρόνια ογκρατέν



υλικά
500γρ ριγκατόνι
1 κιλό φέτα αλμυρή (έβαλα καλαθάκι Λήμνου)
300γρ γραβιέρα Κρήτης
5 κουταλιές βούτυρο
1 πακέτο λουκανικάκια για πάρτυ
2 λίτρα φρέσκο γάλα 1,5 %
2 αυγά 
πιπέρι

εκτέλεση
Κόβετε τα λουκανικάκια σε φετάκια και τρίβετε τη γραβιέρα. Ρίχνετε τα μακαρόνια άβραστα σ' ένα πυρίμαχο σκεύος ή σ'ένα ταψί. Δε χρειάζεται να το βουτυρώσετε.

Σκεπάζετε τα μακαρόνια με τη θρυμματισμένη φέτα .

Από πάνω βάζετε τα λουκανικάκια...

...τη τριμμένη γραβιέρα, το βούτυρο και το πιπέρι.

Χτυπάτε ελαφρά το γάλα με τα αυγά και περιχύνετε τα μακαρόνια. Πρέπει να σκεπαστεί το φαγητό γιατί τα μακαρόνια  θα βράσουν στο γάλα.

Βάζετε το ογκρατέν σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C. Μετά από 1/2 ώρα θα το ανακατέψετε προσεκτικά.

Κάθε 20-25 λεπτά θα κάνετε αυτή τη διαδικασία, για να αναμιχθούν τα υλικά.

Χρειάζεται 2 ώρες για να ψηθεί.


Εύκολο και πολύυυυυυυυυυυυ νόστιμο!!!!!


Μπορέιτε να το συνοδεύσετε με δροσερά τοματίνια με μπαλσάμικο και βασιλικό και chicken wings από τη Ζαμπία.



-.-.-.-.-.-.-.-.-


Η Δήμητρα από το blog "For my friends" έφτιαξε το ωγκρατέν!!!!

28 σχόλια:

  1. Τα μακαρόνια, δώθε - κείθε - ένθεν και εντεύθεν - κάνουν πάρτυ!!!

    Αλλά όπως έγραψα και στην Ζαμπία μας... ε, δεν σας ζηλεύω γιατί μακαρονάδα διαθέτει και το δικό μας "μαγέρικον" σήμερον :-)))
    Φιλιά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επρεπε να κανονίσουμε σουαρέ μακαρονάδας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Να τις βάλουμε στη μέση.....

      Διαγραφή
  2. Πώς ένα πυρίμαχο γαλάζιο σκεύος συλλαμβάνει,συγκεντρώνει,τιθασσεύει και προσφέρει τέτοια νοστιμιά?
    Πώς οι απόλυτα συντονισμένες κινήσεις ,τα ομολογουμένως πλούσια υλικά και μία απλή συνταγή συνθέτουν και σερβίρουν ένα υπέροχο πιάτο?
    Πώς ένα au gratin μακαρονιών σκηνοθετείται με φαντασία,έμπνευση και πρωτοτυπία και παρουσιάζεται επιβλητικό,πεντανόστιμο και περιτυλιγμένο στην καλοψημένη τυρένια κρούστα του?
    Και εμείς απλοί θεατές να ευχόμαστε να είχαμε όχι τον πρωταγωνιστικό ρόλο-αυτόν εξάλλου τον έχει δικαιωματικά η νοικοκυρά-,αλλά έστω αυτόν του κομπάρσου...
    Φιλιά πολλά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις Φωτεινή!!!
      Θα σ' αρέσει σίγουρα!!!
      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  3. Πω πω πωωωωω! Αν είχα τα λουκανικάκια θα τα έφτιαχνα τώρα! Μόνο αυτά μου λείπουν κ δεν μπορώ να τα εξαιρέσω γιατί είναι τα απόλυτα guest stars της συνταγής!
    Τρελαίνομαι για τέτοια μακαρονοειδή εύκολα φαγάκια! Εύγε Peps!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά...γίνεται και χωρίς τα λουκανικάκια!!!!!!
      Αλλά έχεις δίκιο, δίνουν ένα χρώμα στο φαγητό!!!!

      Φιλιά!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Μόλις το έφτιαξα Peps!!! Τέλος! Έγινε το αγαπημένο φαγητό μας!!! Τα παιδιά μου μέχρι τώρα δεν έτρωγαν λουκάνικο. Έτσι μικρούλι που το είχα κόψει και μαζί με το μακαρόνι και τα τυρία, το δοκιμάσαν και έπαθαν σοκ! Ξε-τρε-λλά-θη-καν!
      Πανεύκολο στην προετοιμασία, το έβαλα και τώρα 3-5 στο μειωμένο, γλύτωσα και φράγκα στη ΔΕΗ!!!! Χε χε χε
      Θα έρθει και ο Βαλεντίνος μου να φάει σε λίγο! Αφού δεν βρήκα γκοργκοντζόλα, θα φάει ογκρατέν:)

      Διαγραφή
    3. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!
      Είσαι πολύ γρήγορη!!!!!!!!!!!!!!!
      Πόσο χαίρομαι που το έφτιαξες και σας άρεσε!!!!!
      Να σαι καλά!!!!
      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  4. Βρε συ Πέπη μου,
    Τι φαγητό έκπληξη είναι αυτό?
    Εντυπωσιακή η ευκολία του και ακόμα ποιο εντυπωσιακός ο χρόνος ψησίματός του.
    2 ολόκληρες ώρες για ζυμαρικό, ε? Καθόλου απίθανο αφού σιγοψήνονται στο φούρνο με τα τόσα τυριά και γάλα.

    Υπέροχο γεύμα έκανες. Θα ήθελα να ήμουν καλεσμένη σου!!! χιχιχιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε όχι κι έκπληξη!!!
      Είναι αυτή που σου έλεγα, όταν έβαλες τη δικη σου συνταγή με τα μακαρόνια στο γάλα.
      Μας το έφτιαχνε αυτό το φαγητό η μαμά της παιδικής μου φίλης και το τσακίζαμε!!!
      Είναι όντως πολύ εύκολο, αφού τα βάζεις όλα στο πυρέξ και απλώς το παρακολουθείς και το ανακατεύεις.
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Μια παρόμοια συνταγή με μακαρόνια που βράζουν σε γάλα μέσα στο πυρέξ είχα φτιάξει παλιότερα και είναι φανταστική! Σκέτη μαγεία! Τα βάζεις όλα στο ίδιο σκεύος και ξενοιάζεις!
    Καλά που μου τη θύμισες βρε κορίτσι!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε λερώνεις κατσαρόλες και άλλα σκεύη, μόνο ένα!!!
      Αλλά πρέπει να το παρακολουθείς για να το ανακατεύεις!
      Έχεις παρόμοια συνταγή στο μπλόγκ σου??? πάω να δω....

      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  6. Τι πρωτότυπη συνταγή, Πέπη μου, με άβραστα μακαρόνια, θα τη δοκιμάσω! Έχει αρκετό τυράκι και όχι φρέσκια κρέμα. Φανταστικό!
    Σε ευχαριστούμε για την ωραία πρόταση.
    Πολλά φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ εύκολη!!!
      Βράζουν τα μακαρόνια μέσα στο γάλα γι αυτό και θέλει τόση ώρα για να γίνει και μη ξεχάσεις μπόλικη αλμυρή φέτα!!!

      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  7. Α τα λουκανικάκια αυτά μου αρέσουν πολύ! Προτιμώ αυτά αντί για μπέικον ή ζαμπόν που βάζουν άλλοι. Τελικά αυτό είναι το μακαρονοφαγητό που κάποιοι το λένε "το παστίτσιο της τεμπέλας"?
    Και προσωπικά, την "παρακολούθηση" από το γυαλί του φούρνου την απολαμβάνω πάντα! Κάπως σαν να κυοφορείται το φαγητό κι εσύ το φροντίζεις με αγάπη!
    Φαγητό με πολλούς οπαδούς μας έφτιαξες πάντως!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α ναι, κι εγώ τα προτιμώ από το μπέικον και το ζαμπόν...έχουν άλλη γλύκα!!!!!!!!!!!!!!!!
      Όντως αυτό το φαγητό το τρώνε όλοι!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Αυτό my Peps είναι "να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει".
    Τόσο και τόσα νόστιμα υλικά και απλά να τα παρακολουθείς να ψήνονται...μετά να τα απολαμβάνεις!
    Βαθιές ανάσες και τα πιρούνια παίρνουν φωτιά χωρίς να το καταλάβεις.
    Εξαιρετκότατο!

    Όσο για τις φτερούγες; Χαίρομαι που συνδυάστηκαν με το ω γκρατέν και σας άρεσαν. :)
    ΄Φχαριστώωωω ε;
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι φτερούγες σου ήταν το κάτι άλλο!!! Όλοι ενθουσιάστηκαν!!!!
      Ταίριαξαν και με το ω γκρατέν!!!!!

      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  9. Θα την δοκιμάσω το συντομότερο!
    Φέτα και 2 ώρες ψήσιμο? Είμαι περίεργη να τα δοκιμάσω.
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις και να μου πείς!!!
      Εύκολο στη παρασκευή του!!!

      Φιλιά, Νοτούλα!!

      Διαγραφή
    2. Το έφτιαξα , το έφτιαξα !!!! Θαύμα γεύση!

      Διαγραφή
    3. Μπράβο!!! Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε!!!

      Διαγραφή
  10. Είναι από τα φαγητά που σε κερδίζουν με την ευκολία και τη γεύση τους και σε βγάζουν ασπροπρόσωπο όταν καλείς κόσμο!
    Πραγματικά πολύ λαχταριστό!!! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς!!!
      Και σε ποιόν δεν αρέσουν τα μακαρόνια!!!!!

      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος15/2/13, 6:51 μ.μ.

    Πω πω με αυτόν τον καιρό, τέτοια πλούσια φαγητά είναι ότι πρέπει (καταραμένοι υδατάνθρακες!!!!).
    Μ'αρεσει γιατι μου κάνει 90s φαγητό, κλασσικό φαγητό όλων, ιδίως σε πάρτυ και μαζώξεις (εφηβεία και τα σχετικα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καταπληκτικό, νόστιμο και πολύ εύκολο!!!Μου αρέσει που έχει πολύ τυράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλώς σε βρίσκω Πέπη!
    Η Δημητρούλα από το for my friends μου σύστησε τη συνταγή σου και ήρθα να την δω γιατί ο αντρούλης μου είναι μακαρονάς. Λοιπόν πωτη φορά την είχε κάνει η μαμά μου χωρίς τα λουκανικάκια αλλά με κόκκινη πιπεριά και κομματάκια ζαμπόν. Είναι όντως τέλεια και επειδή συνήθως για τετοιου είδους φαγητά μου ζητούσε συνταγές, μου έκανε εντύπωση που μας το έφτιαξε. Μας άρεσε πολύ. Τα μακαρόνια που βράζουν μέσα στο γάλα είναι πεντανόστιμα.Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην ξερογλύφεται όταν θα του τα σερβίρεις. Ευχαριστούμε για την συνταγή. Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλώς ήρθες Mammy!
    Κάτι ξέρουν οι μαμάδες......αυτή τη συνταγή μας την έφτιαχνε η μαμά της παιδικής μου φίλης!!!!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή