16 Δεκεμβρίου 2015

Μελομακάρονα

click for english

υλικά για 28-30 μελομακάρονα
  • 480γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 45γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 180γρ ελαιόλαδο
  • 60γρ ζάχαρη 
  • 95γρ κονιάκ
  • 50γρ χυμό πορτοκάλι
  • 150γρ καρύδι τριμμένο για πασπάλισμα
για το σιρόπι
  • 370γρ μέλι
  • 100γρ ζάχαρη
  • 240γρ νερό
  • 1 ξύλο κανέλα

   
εκτέλεση

Ετοιμάζετε πρώτα το σιρόπι.
Ρίχνετε σε μία κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό και το ξύλο κανέλας. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιgοβράζετε για 10 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά το σιρόπι και το αφήνετε να κρυώσει.



Σ' ένα μπωλ ανακατεύετε μ' ένα πιρούνι το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τη κανέλα.
Σε μεγαλύτερο μπωλ ρίχνετε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το κονιάκ και το χυμό πορτοκάλι. Ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτετε το μίγμα του αλευριού και ανακατεύετε απαλά με το χέρι σας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Η ζύμη είναι μαλακή, εύπλαστη και δεν κολλάει. Μην παραζυμώσετε.
Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σ' ένα ταψί και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200C.  


Παίρνετε λίγη ζύμη και πλάθετε μικρά μελομακάρονα περίπου 30γρ το καθένα. Τα τοποθετείτε στο ταψί και τα πατάτε ελαφρά με το πίσω μέρος ένος πιρουνιού.  
Ψήνετε για 20-25 λεπτά
Όταν είναι έτοιμα, βουτάτε με μια τρυπητή κουτάλα 2-3 μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι, τα γυρνάτε 2-3 φορές και τα τοποθετείτε σε σχάρα να στραγγίξουν.


Τα βάζετε σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με τριμμένο καρύδι. Αν τα θέλετε πιο μελωμένα, τα περιχύνετε με το υπόλοιπο σιρόπι. 
Σκεπάζετε τη πιατέλα με μεμβράνη και τα διατηρείτε σε θερμοκρασία δωματίου.

 
  

 

10 σχόλια:

  1. Υπέροχα, ξανθά και πεντανόστιμα! Πολύ ωραία μελωμένα!!
    Και του χρόνου!!!!! Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. MMM και του χρόνου να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ, τι ωραία.... Μοσχοβόλησε ο τόπος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με Υγεία και του χρόνου, Πέπη.
    Προσωπικά έκανα 3 φουρνιές μέχρι στιγμής...και ελπίζω να σταματήσω :-)) γιατί είχα πολλούς να τρατάρω φέτος.
    Με το καλά στις μέρες των γιορτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Πέπη μου, τα μελομακάρονα είναι η must συνταγή των ημερών!!! Και εγώ με τον ίδιο τρόπο σιρόπιασα και έχω να πω πώς πιάνει ;) Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ετσι μπράβο... στρογγυλα! Και μικρα για να τα κάνεις μια χαψια!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία τα ξανθά!

    Καλές γιορτές!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλοφάγοτα Πέπη! Και του χρόνου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή