13 Δεκεμβρίου 2015

Μίνι Λαχματζούν

click for english

υλικά για τη γέμιση
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 400γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κουταλιές κύμινο
  • 1-2 μικρές αποξηραμένες καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες
  • αλάτι
  • 70γρ πελτέ
  • 6 κουταλιές νερό
  • 3 κουταλιές μαιντανό ψιλοκομμένο
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 2-3 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
υλικά για το ντιπ γιαουρτιού
  • 5 κουταλιές γιαούρτι
  • 3 κουταλιές χυμό λεμόνι
  • μια πρέζα αλάτι

  • 18 αραβικά πιτάκια
  • 1/2 ρόδι καθαρισμένο
  • μαιντανό ψιλοκομμένο




εκτέλεση

Σωτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τον κιμά, το κύμινο, τη καυτερή πιπεριά και μια πρέζα αλάτι. Καβουρδίζετε για μερικά λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνετε τον πελτέ αραιωμένο με το νερό, τον μαιντανό και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε και σιγοβράζετε με κλειστή τη κατσαρόλα για 15-20 λεπτά.

Για να φτιάξετε το ντιπ γιαουρτιού, ανακατεύετε όλα τα υλικά και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να ψηθούν τα λαχματζούν. 

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C. Αλείφετε με βούτυρο τα πιτάκια, βάζετε 1 1/2 κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο και απλώνετε με το κουτάλι. 
Ψήνετε για 5-7 λεπτά. 

Διακοσμείτε τα πιτάκια με 4-5 σποράκια ροδιού και ψιλοκομμένο μαιντανό.
Σερβίρονται ζεστά!


14 σχόλια:

  1. Πω πω πω έγραψες Πέπη!!!! Ξέρεις πόσο αγαπώ λαχματζούν;;;; Δεν έχω φτιάξει ποτέ και νομίζω ήρθε η ώρα!!!!!
    Τέλεια ιδέα και για πάρτυ!!!!
    Ευχαριστούμε πολύ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Δήμητρα!
      Με τα έτοιμα αραβικά πιτάκια ετοιμάζονται γρήγορα και είναι πολύ νόστιμα!!!
      Αν τα φτιάξεις....στείλε φωτό!

      Σ'ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  2. Μπουκιά και συγχώριο!! Τρώς ένα και δεν σταματάς ποτέ!
    Εντυπωσιάστηκα από την παρουσίαση με το ρόδι το οποίο όχι μόνο είναι πανέμορφο και Χριστουγεννιάτικο, αλλά είναι και πολύ δροσερό μαζί με τον κιμά όταν το τρως!
    Σούπερ ορεκτικό!!!!!!!!!!!!!!!!!! Εγραψες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σταματάς..... ;)
      Το ρόδι του πάει πολύ!!!
      Δοκίμασε τα!!!

      Φιλιά!



      Διαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Αγαπημένο, λατρεμένο το λαχματζούν αλλά χωρίς τις καυτερές πιπεριές για μένα...αν και χάνει κάτι από την ταυτότητά του!! Και η προσθήκη του ροδιού μου άρεσε πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Βασιλική!
      Σ' ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  4. Λαχματζούν μπουκιάς!! Εάν ξεκινήσεις δεν σταματάς να τρως...
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία Πέπη
    Και με το ρόδι τα έκανες και γιορτινά. Νομίζω είναι ωραία ιδέα για γιορτινό μπουφέ.
    Ωραίες φωτογραφίες.

    Καλή εβδομάδα
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εφαγα μετα απο καιρο σε ενα μικρο μαγαζακι που εχει ανοιξει σε εναν μικρό κάθεετο της Αιόλου... πολύ νοστιμο.

    Παρα πολύ ωραία ιδέα η μίνι εκδοχη ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίες φωτογραφίες Πέπη !!! Όμορφο σκηνικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. υπέροχα! με το ρόδι και τον μαϊντανό γίνονται πολύ χριστουγεννιάτικα!
    μπράβο πεπίτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ασταράτα λαχματζούν!
    Τώρα αν έβαζες και μια πρέζα τυράκι τριμμένο, κασεράκι κατά προτίμηση για μένα, θα σε λάτρευα τέτοια ώρα που τα βλέπω Πέπη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. σαν γκριναρης ,να σου πω εξαιρετική η συνταγη σου αλλα ,αλλα επρεπε να εβαζες και συνταγη με αραβικα πιτακια,,που ειναι πολυ ευκολα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή