16 Μαρτίου 2013

Τάρτα με ρικότα, sour cream και μάραθο




υλικά
4 πράσα
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
250γρ τυρί ρικότα (ή ανθότυρο)
350γρ φέτα θρυμματισμένη
1/2 ποτήρι ρεγκάτο τριμμένο
200γρ sour cream (ξυνή κρέμα ή γιαούρτι)
1/2 ποτήρι πλιγούρι
2 αυγά
1 μάτσο μάραθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

εκτέλεση
 
Πλένετε τα πράσα και τα κόβετε σε ροδέλες. Τα σωτάρετε στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.


 



Σ' ένα μεγάλο μπώλ, ανακατεύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά.





 




Προσθέτετε και τα πράσα.





Ανακατεύετε καλά και η γέμιση είναι έτοιμη.



υλικά για τη βάση της τάρτας 
600γρ αλεύρι
160γρ ελαιόλαδο
1 κουταλιά μαραθόσπορους
300γρ γιαούρτι 
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι

εκτέλεση
Βάζετε σ' ένα μεγάλο μπώλ, το αλεύρι, το λάδι, το μαραθόσπορο, αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτετε και το γιαούρτι λίγο- λίγο και αρχίζετε να ζυμώνετε. Ίσως να μη σας χρειαστεί όλη η ποσότητα του γιαουρτιού ή ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε  κι άλλο. Θα το αποφάσισετε αυτό, καθώς θα ζυμώνετε.
Λαδώνετε ένα ταψί 27x33εκ και απλώνετε τη ζύμη με τα χέρια σας και μ'ενα μικρό πλάστη.

Ρίχνετε τη γέμιση και τη στρώνετε με το πίσω μέρος ενός  κουταλιού.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200C για περίπου 1 ώρα , μέχρι να ροδοκοκκινίσει.



the recipe in english

23 σχόλια:

  1. Καλημέρα Πέπη μου!
    Η σαββατιάτικη ανάρτηση ,η πρωϊνή γευστική εισβολή μιας τάρτας με περιεχόμενο πολύτιμο,με φουσκωτή υπεροψία και με ατελεύτητη νοστιμιά, πυρπόλησε τις πρωϊνές μου αδυναμίες.'Αλλαξε τον κυριακάτικο προγραμματισμό μου σχετικά με τα μεσημεριανά εδέσματα και εισχώρησε δυναμικά και απαιτητικά στη σκέψη μου.
    Λατρεύω αυτού του είδους τις τάρτες!Στα υλικά των οποίων τα τυριά μαλλώνουν με τα σωταρισμένα λαχανικά για την πρωτοκαθεδρία στη γεύση.
    Σ΄αυτές που το ύψος κρύβει εκπλήξεις και ομορφιά.
    Σ'αυτές που κυττάς με τρόπο το ταψάκι για να βεβαιωθείς ότι ξέμεινε κάποιο κομμάτι για να το απολαύσεις μετά με την ησυχία σου.
    Όπως πάντα οι φωτογραφίες ζωντανές και ξεσηκωτικές!
    Εύχομαι ένα ωραίο και χαλαρωτικό τριήμερο!Να το απολαύσετε!Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Φωτεινή!!!
      Είναι πολύ αρωματική η τάρτα με τόσο μάραθο και στη γέμιση και στη βάση της Ζαμπίας!
      Να τη δοκιμάσεις!!
      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  2. Τι τάρτα κι αυτή, my Peps!
    Λες και νιώθω τα αρώματα των υλικών να εισχωρούν με την ανάσα μου και να με κατακλύζουν, νομίζοντας ότι τη γεύομαι!
    Μιλάμε την έκανες σούπερ ντούπερ!

    Εύγε και πάλι εύγε!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινε πολύ νόστιμη!!!
      Όσο για τη βάση.....άλλο πράμα!!!
      Σ'ευχαριστώ!!!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Έτσι που τη βλέπω γεμάτη λαχανικά και μυρωδικά, πολύ τη λιγουρεύομαι! Πρέπει να μυρίζει τέλεια! Και ο συνδυασμός των τυριών... σλουρπ!
    Να περάσεις υπέροχα αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλούσια και μυρωδάτη!!!
      Δοκίμασε τη Αναστασία!!!

      Διαγραφή
  4. ΠΟλυ μου αρεσει... τα έχει όλα!
    Καλη Καθαρα Δευτερα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ!!!
      Καλά να περάσεις!!

      Διαγραφή
  5. Είναι οτι πρέπει για σήμερα Τυρινή και όχι μόνο! τρελαίνομαι για πράσο και μάραθο! θα μπει σίγουρα στα προσεχώς! καλή Καθαρά Δευτέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τάρτα για όλες τις μέρες...χαχαχα!!
      Περιμένω εντυπώσεις αν τη φτιάξεις!!!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. μπάνικη και διαφορετική η τάρτα σου Πέπη μου! μπράβοοο!
    καλά να περάσεις αύριο και καλή σαρακοστή!
    φιλούρες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Peps, κλείνω τα μάτια και μου έρχονται όλα τα αρώματα απ΄ την πλούσια τάρτα σου, μου έχουν σπάσει … τη μύτη!!! Καταπληκτική τάρτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μάραθος φταίει....!!!!!! Και στη γέμιση και στη βάση!!!
      Δοκίμασε τη!!!

      Διαγραφή
  8. Εξαιρετική!
    Και ίσως είναι ο τρόπος για να φάω κι' εγώ πράσσα, αφού όλα τα υπόλοιπα αρώματα και υλικά, είναι απολύτως λατρευτά.

    Καλή Εβδομάδα και καλή Σαρακοστή να έχεις Πέπη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά.....τ' ακούσαμε κι αυτό....πρόσφατα σε σχόλιο σου στης Ζαμπίας.....μα είναι δυνατόν να μη τρως πράσα??????????????????
      Άλλο και τούτο πάλι.....

      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  9. Peps, το είπα και θα το ξαναπώ, πρέπει να κάνεις παραδώσεις κατ΄οίκον, δεν μπορείς να μας αφήνεις μόνο με την όρεξη! Άψογα συνδυασμένα τα υλικά της τάρτας σου και το γιαούρτι στη ζύμη πρέπει να της δίνει ξεχωριστή γεύση.
    Και ο μαραθόσπορος στη ζύμη, καλή προσθήκη θα τη δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις και να μου πεις αν σου άρεσε!!!
      Φτιάξε τη μισή δόση για δοκιμή!!!

      Διαγραφή
  10. Αχ με τις τάρτες...... μεγάλη αδυναμία.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια???? Κι εμένα μ αρέσουν αλλά δε τη φτιάχνω συχνά.

      Διαγραφή
  11. Ωραία, δε θα αδυνατίσω ποτε. Για πάντα χοντρή. (πήρα 5 κιλά μόνο που την είδα... λαχταριστή όσο δεν πάει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν έχω λόγια..ότι έχει μέσα η πίτα μ αρέσει.
    ο δε μάραθος απο τα αγαπημένα μου μυρωδικά.

    Μπράβο Πέπη :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πέπη είναι φανταστική!!! Όταν τη δοκιμάσω , θα την αγαπήσω είμαι σίγουρη!!!! Μου αρέσουν πολύ οι πίτες και οι τάρτες γενικότερα και αυτή με τράβηξε αμέσως!!!!

    Σε διαβάζω να ξέρεις, απλά να σχολιάζω δεν πολυπρολαβαίνω. Είσαι και εσύ από τις αγαπημένες μου food bloggers!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή