20 Ιανουαρίου 2012

Croissants


υλικά για 16 croissants

  • 400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120γρ χλιαρό νερό
  • 5γρ μαγιά
  • 85γρ γάλα 
  • 35γρ ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 αυγό
  • 25γρ βούτυρο λιωμένο
  • 125 γρ βούτυρο παγωμένο
  • 1 αυγό χτυπημένο 


εκτέλεση
Σ' ένα μεγάλο μπωλ βάζετε το αλεύρι και το αφήνετε στην άκρη.
Κόβετε τα 125γρ παγωμένο βούτυρο σε μικρά κομματάκια και τα ξαναβάζετε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα υλικά.
Δυαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
Σ' ένα μπωλ βάζετε το γάλα, τη ζάχαρη,το αλάτι, το αυγό, το λιωμένο βούτυρο και 1/2 ποτήρι αλεύρι από τα 400γρ.
Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε τη δυαλυμένη μαγιά. 
Ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Στο μπωλ με το αλεύρι ρίχνετε τα παγωμένα κομματάκια βουτύρου και τα περιχύνετε με το μίγμα της μαγιάς.
Ανακατεύετε ελαφρά μ' ένα πιρούνι ίσα να βραχεί το αλεύρι.


Το σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 3 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Την άλλη μέρα μεταφέρετε το μίγμα σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνετε 5-6 φορές.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 μέρη.
Ανοίγετε τη κάθε μπαλίτσα σε κύκλο και το χωρίζετε σε 4 τρίγωνα.
Τυλίγετε το κάθε τρίγωνο από τη φαρδιά μεριά προς τη στενή, για να φτιάξετε το σχήμα του κρουασάν.
Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί και τοποθετείτε τα κρουασάν. Τα αλείφετε με το χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζετε με παπαρουνόσπορο.
Τα αφήνετε για 2 ώρες να φουσκώσουν.


Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.


15 σχόλια:

  1. αααχχχ τι μου κάνεις τώρα!! τα θέλω ΟΛΑ!!! πολύ ωραία φωτό! φιλάκια και καλό σαβ/κο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπα....δε νομιζω οτι προλαβαίνεις..ήδη έχω φάει τα μισά!!!χαχα!!!ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Πέπη!Καταπληκτικά τα κρουασάν σου!Αξίζει τον κόπο όλη η διαδικασία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αξίζει! αξίζει! και δεν είναι δύσκολη! ειδικά αν κάνεις τη προεργασία από το προηγούμενο βράδυ.φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα Πέπη. Μου άρεσε πολύ η συνταγή και την κράτησα για
    να τη δοκιμάσω προσεχώς.
    δεν νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολα αλλά θέλουν χρόνο.
    Σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι πολύ εύκολα!!! κάνε τη ζύμη από το προηγούμενο βράδυ..κερδίζεις χρόνο! καλημέρα!

      Διαγραφή
  4. Μοσκοβόλησαν μέχρι εδώ!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα Δήμητρα! σ' ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  5. Τι ομορφα κρουασαν ειναι αυτα? Γεια στα χερια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να' σαι καλά! σ' ευχαριστώ!!!καλημέρα!

      Διαγραφή
  6. Και μόλις που προλαβαίνεις την κατανάλωσή τους!! όταν βγουν από το φούρνο.
    Πολύ ωραία και λαχταριστά Peps :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα...ακριβώς!!!καλημέρα Πηνελόπη!

      Διαγραφή
  7. Εδω μιλάμε για τελειότητα, όχι αστεία!!!!!!!!!!!!!!!
    16 είπες βγαίνουν??
    Τα έχω άνετα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχαχαχαχαχα εγώ να δεις!!!!!!!!!!!!!!
      θα φτιαξω δυο δόσεις....

      Διαγραφή
  8. Τα θέλω τώρα λέμε!!!! Υπέροχα!!!
    Μπράβο Πεπούλα μου, φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή