the recipe in english
υλικά
υλικά
- 430γρ κίτρινο αλεύρι Λήμνου
- 430γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1/2 κουταλάκι ξηρή μαγιά
- 2 κουταλάκια αλάτι
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι ρίγανη
- 1 κουταλάκι δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 690γρ νερό βρύσης
Βάζετε όλα τα υλικά σ' ένα μεγάλο μπωλ και τα ανακατεύετε καλά με μια κουτάλα. Η ζύμη θα είναι αρκετά μαλακιά και υγρή.
Σκεπάζετε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε στην άκρη για 18 ώρες να φουσκώσει.
Μόλις περάσουν οι 18 ώρες, στρώνετε στο πάγκο σας ένα μεγάλο αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζετε με μπόλικο αλεύρι.
Ρίχνετε τη ζύμη, την αλευρώνετε από πάνω, αλευρώνετε και τα χέρια σας πολύ καλά και τη διπλώνετε 4 φορές.
Σκεπάζετε ελαφρά με μεμβράνη και την αφήνετε να ηρεμήσει για 15 λεπτά.
Στρώνετε σ' ένα ταψί μια πετσέτα κουζίνας. Πασπαλίζετε με μπόλικο αλεύρι και μεταφέρετε τη ζύμη σας πάνω στην αλευρωμένη πετσέτα. Διπλώνετε τη ζύμη 4 φορές τεντώνοντας τη, σχηματίζετε όσο μπορείτε μια μπάλα, τη πασπαλίζετε με αλεύρι και τη σκεπάζετε με τα πλαινά της πετσέτας. Την αφήνετε να φουσκώσει για 2 ώρες.
Μισή ώρα πριν περάσουν οι 2 ώρες, βάζετε στο φούρνο μια πήλινη γάστρα και τον προθερμαίνετε στους 225C.
Όταν ο φούρνος είναι έτοιμος, βγάζετε τη γάστρα και βάζετε μέσα τη ζύμη με αντικολλητικό χαρτί από κάτω. Σκεπάζετε με το καπάκι και ψήνετε για 30-40 λεπτά.
Βγάζετε το καπάκι της γάστρας και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά.
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το"Ψωμί χωρίς ζύμωμα" του My Little Expat Kitchen.
Το έφτιαξα και είναι εξαιρετικό!
Από τα πιο όμορφα ψωμιά του είδους του! Λαχταριστό και πεντανόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύκολη ,χωρίς ζύμωμα τεχνική, όπου το ζυμάρι αφήνεται και ωριμάζει σαν προζύμι.
Πολλά συγχαρητήρια my Peps!
* μικρή ένσταση: Το φάγατε μόνοι σας! :(
Z.
Καλημέρα Ζαμπία μου!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ πολύ!!!
...το τσακίσαμε..δε το φάγαμε...
Το εφτιαξες τόσο θεϊκό που θέλω να βουτηξω μεσα στις φωτογραφίες και να ξαπλώσω πανω του, αναμεσα σε βουτυρο και μελι να φάω μέχρι σκασμού:)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυσκολο να το δοκιμάσω, εχει πολυ αναμονη και υπομονή που δεν διαθέτω:)
Θα μου φτιάξεις εσύ μια φρατζόλα να μου την στείλεις με κούριερ:)))))
χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ
ΔιαγραφήΑπίθανη εικόνα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!χαχαχαχαχαχαχαχαχα
Εγώ πάντως σου προτείνω να δοκιμάσεις τη μισή δόση....θα ανακατέψεις τα υλικά και θα τα...ξεχάσεις για 18 ώρες!!! Μετά έχει λίγη διαδικασία και τέλος θα το απολαύσεις με την οικογένεια σου με μπόλικο βουτυράκι και μέλι!!! Ψωμάκι από τα χεράκια σου!!
Φιλιάαααααααα και Σ' ευχαριστώ!!!!!
Τέλειο φαίνεται Πέπη και τα μυρωδικά που πρόσθεσες πρέπει να του έδωσαν φοβερή ευωδιά! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η συνταγή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλή Κυριακή!
Σ' ευχαριστώ Μάγδα!! Να το δοκιμάσεις κι έτσι!!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Μόνο που είπες χωρίς ζύμωμα κόλλησα! Θα το κάνω πολύ σύντομα Πέπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια!!! Στείλε φωτογραφία!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα Λίλια!
Εξαιρετικό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι φουλ στην ψύχα όπως μου αρέσει!
Επειδή το δοκίμασα έχω έναν λόγο παραπάνω να το λέω!
Εξαιρετικό!!! Σαν προζυμένιο είναι.
Έκανες πολύ καλη δουλειά.
Τόσο στην άρτια εκτέλεση της συνταγής της Μάγδας που την πήγες κι ένα βήμα παραπέρα με τα μυρωδικά, όσο και στις υπέροχες και προσεγμένες (μέχρι και στην πετσέτα με το "bread") φωτογραφίες σου!
Καλό υπόλοιπο Κυριακής!!!!!!!!!!
Φιλιάααααααααα
Τυχαρούλα..το δοκιμάσες ε????χαχαχαχααα
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ!!!
Άντε...αφού σου άρεσε φτιάξ το!!! Κάνει τη μισή δόση για δοκιμή!
Καλημέρα!!
Παρότι το ψωμάκι αυτό δεν απαιτεί ζύμωμα ως συνήθως, έγινε ωραιότατο! Τραγανή κόρα και ωραία ψίχα! Ιδιαίτερο για ψωμί το αρωματικό που πρόσθεσες! Μπράβο Πέπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Κυριακή.
Να 'σαι καλά Ειρήνη!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ!!
Τι ακριβώς γνωρίζεις από Φυσική Πέπη μου??Εγώ σχεδόν την απαξιώνω,αφού κατά την διάρκεια των γυμνασιακών μου χρόνων με ταλαιπωρούσε και την αντιπαθούσα για αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου έμειναν όμως κάποιες έννοιες, που κατά καιρούς μου αρέσει να τις ΄΄πετώ΄΄ακριβώς για να περιπαίζω την αμάθεια μου γύρω από το συγκεκριμένο αντικείμενο γνώσης...
Ηλεκρομαγνητικά κύματα!!!!!!!Που να φανταστώ ότι ένα ψωμί,και μάλιστα εκ του μακρόθεν,θα μου δημιουργούσε ...φυσικούς συνειρμούς και θα με καθιστούσε εν δυνάμει πειραματόζωο της γεύσης?
Ότι θα με εγκλώβιζε με τα γευστικά του ηλεκροστατικά θέλγητρα και θα με έκανε ουραγό της τραγανής κόρας του?
Στο γευστικό ηλεκτροσόκ που απνευστί υπέστη ,είσαι η υπαίτια....άτιμη ηλεκροτεχνίτρια!
Την ψύχα ,την παραχωρώ στην Χρυσαυγή.Εγώ θέλω την κόρα ,βουτηγμένη σε ντοματένιο ελαιόλαδο και πασπαλισμένη με έξτρα μυρωδικά!!!!!!
Φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Χάλια τα πήγαινα με τη φυσική...δε μου άρεσε!
ΔιαγραφήΜε το ψωμί τα πήγα καλύτερα! χααχα
Εύκολο είναι, δοκίμασε το κι εσύ, αλλιώς θα σου στείλω πακετάκι με κόρα χαχαχαχαχαχα
Καλημέρα Φωτεινή!!
Τι φοβερό που δείχνει το ψωμάκι σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τα αρωματικά το απογειώνουν!
Φιλιά
Φοβερό και τρομερό!!
ΔιαγραφήΤο δεντρολίβανο του πάει πολύ!!
Σ' ευχαριστώ Ερμιόνη!
Καλή σου μέρα!!
Αυτό το "χωρίς ζύμωμα" μου κίνησε την περιέργια, αλλά όλος ο τρόπος παρασκευής του είναι ακόμα πιο.... προκλητικός! Πανεύκολο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ψήσω ψωμί μου φαίνεται!
Όπως βλέπεις είναι πανεύκολο!
ΔιαγραφήΔοκίμασε το Χρύσα!!
Καλή σου μέρα!!
Καλημέρα! Πολύ ωραίο το ψωμί φαίνεται! Αχ και να είχα δύο φέτες με ψωμάκι και γραβιέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι έτσι....κι εμένα με γραβιέρα μ' αρέσει!!!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα!!
Τι τρελολαχταριστό είναι αυτό το φρατζολάκι!Γεια στα χέρια σου!Θέλει βέβαια υπομονή το καλό ψωμάκι για να γίνει!!!Φιλάκια και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες το τσαχπίνικο!!! Καλό βγήκε!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Πινελιά!! Καλημέρα!
Κι εμενα το χωρις ζυμωμα με τραβηξε... Απο χρονο βεβαια ειμαστε δυσκολα, αλλα δεν το βλεπω και πολυ χρονοβορο. Σιγουρα θα το δοκιμασω καποια στιγμη να φαει και το βλασταρι μου ψωμι απ τα χερακια της mammys....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ελπινίκη!
ΔιαγραφήΔοκίμασε να το φτιάξεις, το αξίζει!! Θα σας αρέσει πολύ!!
Σ' ευχαριστώ!!
I love this bread, look delicious!
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you Gloria!!
ΔιαγραφήWhy don't you try it???
Φαίνεται υπέροχο!Άσε που λατρεύω τον δεντρολίβανο!Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρίς λόγια....
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάζω καλό τυράκι, βάζεις δύο γενναίες φέτες λαχταριστού ψωμιού, Πέπη μου;
Τέλειο έχει γίνει.