21 Απριλίου 2013

Ριζότο με ουίσκι και γαρίδες




υλικά
2 ποτήρια ρύζι arborio
6 ποτήρια  ζωμό κοτόπουλο ζεστό
400γρ γαρίδες καθαρισμένες
1 πράσο ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
5 κουταλιές ουίσκυ
70γρ τοματοπελτέ
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
μαιντανό ψιλοκομμένο
χυμό από 1/2 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

εκτέλεση
1. Λιώνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σ' ένα βαθύ τηγάνι.
2. Σωτάρετε το πράσο και  το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τον τοματοπελτέ και ανακατεύετε καλά.
3. Σβήνετε με το ουίσκυ.
4. Ρίχνετε το ρύζι και το καβουρδίζετε για 2-3 λεπτά.

5. Προσθέτετε το ζωμό λίγο λίγο με μια κουτάλα σούπας, περιμένοντας να απορροφηθεί ο ζωμός πριν προσθέσετε   την επόμενη δόση.

6. Μόλις ρίξετε το τελευταίο ποτήρι νερό, προσθέτετε και τις γαρίδες. Κλείνετε το καπάκι και σιγοβράζετε για 4-5 λεπτά.
7. Όταν είναι έτοιμο το ριζότο και οι γαρίδες, ρίχνετε το χυμό και ανακατεύετε απαλά.
8. Σερβίρετε το ριζότο αμέσως και πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και  μαιντανό.

the recipe in english

46 σχόλια:

  1. Μας έστειλες πρωί πρωί Κυριακής!!
    Δεν μπορούσες να βάλεις πιο νόστιμο φαγητό βρε Πέπη!!! Για το ουίσκι συμφωνώ. Το έχω δοκιμάσει σε φαγητά και είναι πολύ καλό.

    Κρίμα που δεν μπορώ να γλύψω ούτε μία γαριδούλα. Πάλι θα ξεροσταλιάζω στην οθόνη....κλαψ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτη φορά που δοκίμαζω το ουίσκι.....αν και είναι έντονη η γεύση του, στο φαγητό δε φαίνεται!

      Μία λύση, για να μη ξεροσταλιάζεις στην οθόνη,είναι να μετακομίσεις!!!

      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
    2. Όχι. Ειμαι μαζόχα. Εδώ θα κάτσω να σας βλέπω να τρώτε και να υποφέρω!!!

      Διαγραφή
  2. Εκπληκτικό το κόκκινο ριζότο και με πράσο αντί κρεμμυδιού!
    Ωραίες και νόστιμες ιδέες, μοναδικές!

    ...μην ανησυχείς θα είμαι στην ώρα μου!
    Καλημέρα Peps!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο τοματοπελτές έδωσε τελικά πολύ ωραίο κόκκινο χρώμα και το τσιγάρισμα, του πάει πολύ!!!

      Μεταξύ μας...ςςςς..... το έκανα με πράσο για να μη μας το φάει η Penelope.....χιχιχιχιχι

      Goodmorning Z.!!!! ;)

      Διαγραφή
  3. Το ουίσκι το έβαλα όλο στη μαρμελάδα!!!
    Ωραία πρόταση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/4/13, 12:50 μ.μ.

    πολύ καλό πιάτο έφτιαξες ωραία παρουσίαση να σαι καλά και χάρηκα πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ ! Καλώς ήρθες στο μπλόγκ μου!!!

      Διαγραφή
  5. Ξεχωριστές φωτογραφίες που εγκλωβίζουν πολύ επιτυχημένα την γιορτή της γεύσης και της νοστιμιάς.Απαλά χρώματα συμβάλλουν στην εξύψωση της εικόνας και αρώματα, που αν και πρωτοδοκιμαζόμενα,ευτύχισαν να δώσουν την απαιτούμενη πινελιά ανανέωσης στο πιάτο.Το φρεσοτριμένο πιπέρι-τελευταία και απαραίτητη νότα φρεσκάδας-απίθανη φωτογραφική λεπτομέρεια!
    Συγχαρητήρια Πέπη!!Φιλιά πολλά,πολλά.
    ΥΓ.Αν κατάλαβα καλά ακολουθεί κάποια μάζωξη....ζηλεύω καλοπροαίρετα και αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο,πιείτε ένα ποτηράκι και για μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πλάκα το έγραψα...επειδή στη Πηνελόπη δεν αρέσουν τα πράσα...χαχα!

      Σ'ευχαριστώ Φωτεινή μου για το όμορφο σχόλιο!!!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραία και νόστιμη η π΄ροτασή σου! Το ρυζότο είναι αγαπημένο μου πιάτο και η εξαιρετική σου παρουσίαση το κάνει πολύ λαχταριστό!
    Καλή Κυριακή, Πέπη μου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχο φαγάκι, με το ουίσκι να δίνει την δικιά του πινελιά!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χικ εγώ θα πάρω μια μερίδα παρακαλώ χικ, θα πρέπει να είναι τέλειο χικ χαχαχα!!!
    Να είσαι καλά Πέπη μου γεια στα χέρια σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχαχαχαχαχαχχαχαχαχα!!!! Μέθυσες ε??????? Θα βάλω λιγότερο την επόμενη φορά!!

      Διαγραφή
  9. Πόσο μ' αρέσει το ριζότο σε όλες του τις εκδοχές δεν λέγεται! Και φυσικά αυτό εδώ με τις γαριδούλες και το πράσο είναι όλα τα λεφτά! Μπορώ να ζητήσω διπλή μερίδα;;;
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως.....το σημειώνω για την επόμενη φορά.....αυτό πάει.....να 'ταν κι άλλο!!!!

      Φιλιά Αναστασία!!

      Διαγραφή
  10. Υπέροχο φαίνεται το ριζότο.
    Η προσθήκη του πράσου, του ουίσκι και του λεμονιού σίγουρα απογειώνουν τη γεύση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και του σωταρισμένου τοματοπελτέ.....τον ξέχασες χαχαχαχαχαχαχαχαχα!!!

      Σ' ευχαριστώ πολύ mookies!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  11. Στην υγεια μας.. εεεε καλήμας όρεξη ηθελα να πω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αααα το ρίξατε όλες στο ποτό βλέπω!!!
      χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  12. Τέλειο το ριζότο peps!!!
    Με τις γαριδούλες και το ουίσκι θα έγινε πολύ μυρωδάτο!
    Καλό μεσημέρι και καλή βδομάδα! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Σιλένα!!!!
      Μυρωδάτο και νοστιμότατο!!!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Εσύ και θα μας μεθύσεις και θα μας χορτάσεις κυρία μου!!
    Τι ωραίο πιάτο!
    Και με σούπερ χρώμα!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες, είδες....δύο σε ένα....αυτό το φαγητό και το τρώς και το πίνεις!!!

      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  14. Εξαιρετική συνταγή, φαίνεται πεντανόστιμο!!!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ενδιαφέρον και πολύ πολύ νόστιμο Peps μου!!!
    Μμμμ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Me encanta se ve muy tentador y cremoso muy ricooooo,abrazos y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εξαιρετική συνταγή και παρουσίαση... άκρως λαχταριστό πιάτο!!!
    Καλή σου μέρα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος23/4/13, 10:32 π.μ.

    Πω πω ρε peps, τι μας κάνεις και είναι μόνο 10:30 το πρωί (το αφήσα επίτηδες να μπω μια ωρα που δεν θα πεινάω), αλλά παρόλα αυτά, τι να πω.......τέλειο φαίνεται, τρελαίνομαι για ρυζότο (ιδίως με θαλασσινά). Αλήθεια, το ουίσκι "ακούγεται"? (δεν έχω προσέξει ουίσκι σε αντίστοιχη συνταγή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογικά δε θα έπρεπε να πεινάς όλες τις ώρες????...χαχαχαχαχαχα

      Λοιπόν το ουίσκι...δε πολύ ''ακούγεται''.......ο τοματοπελτές και το πράσο το κρύβουν!!!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος23/4/13, 6:12 μ.μ.

      Υπάρχει λογικά??? υπάρχει?? (ξεκίνησα δίαιτα πάλι οπότε και να μην μου αρέσει κάτι, εγώ το θέλω -επειδή δεν μπορώ να το'χω)

      Διαγραφή
  19. Από τα ωραιότερα ριζότο, Πέπη! Πραγματικά λαχταριστό!!!!!!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε το Ειρήνη, είναι πολύ νόστιμο!!!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  20. Γειά σου peps!!!σε ανακάλυψα απο τα σχόλια στο μπλόγκ της sundayspoon..και το δικό σου μπλογκ καταπληκτικό!!!νιώθω πολύ τυχερή που σας ανακάλυψα...περνάω υπέροχα μαζί σας με όλα αυτά τα εξαιρετικά γεύματα που προτείνετε!!!δεν ξέρω ποιά να πρωτοεπισκεφτώ τώρα που μπήκα στην μαγική μπλογκογειτονιά σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και Καλώς ήρθες!!!!
      Σ'ευχαριστώ πολύ και θα τα λέμε!!!

      Διαγραφή
  21. Πολύ ωραίο χρώμα πρώτα από όλα! Φαίνεται πεντανόστιμο! Μοσχομυρωδάτο και λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ουίσκι!!!
    Μάλιστα, θα τον μεθύσουμε τον ήλιο, σίγουρα ΝΑΙ!!
    Θα τον τρελλάνουμε τον φίλο, σίγουρα ΝΑΙ!!!
    Με το νταούλι και με τον ζουρνά...καλημέρα ήλιε, καλημέρα!

    Τι να κάνω, η έρμη η απούσα, μέθυσα και το έριξα στους μπάλλους και τους χορούς τέτοια ώρα.

    Χωρίς ουϊσκι, εκδοχή έχετε Πέπη μας, μιας και νομίζω πως θα με "πειράξει" κι' άλλο :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχα!! μια χαρά σε βρίσκω.....πιες ουισκάκι να ξεχαστείς λίγο από τη δουλειά.....αλήθεια το πράσο δε το πρόσεξες??????????

      Διαγραφή