17 Δεκεμβρίου 2012

Ρολό γαλοπούλας γεμιστό με λουκάνικο, αχλάδια και cranberries



υλικά για τη γέμιση
300γρ παξιμάδια (κρίθινα, λαδιού... ότι σας αρέσει)
500γρ λουκάνικο
2 αχλάδια
3 κοτσάνια σέλερυ
3 πράσα
1 ποτήρι κάστανα (έτοιμα , βρασμένα)
1 ποτήρι κράνμπερις
2 κουταλιές φρέσκο θυμάρι
1 κουταλιά φρέσκια ρίγανη
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
αλάτι 
πιπέρι
2 ποτήρια ζωμό κότας
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
1/4 ποτήρι βούτυρο ή λάδι
1 αυγό

εκτέλεση
Ρίχνετε τα παξιμάδια σ'ένα μεγάλο μπώλ και τα σπάτε με τα χέρια σας σε μικρότερα κομμάτια.
Κόβετε σε κομματάκια τα αχλάδια, το σέλερυ και τα πράσα.
Βγάζετε από το λουκάνικο την εξωτερική μεμβράνη και το ψιλοκόβετε.
Σ' ένα βαθύ τηγάνι, μαγειρεύετε το λουκάνικο μέχρι να ψηθεί καλά.
Προσθέτετε τα αχλάδια , το σέλερυ, τα πράσα και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να μαλακώσουν.
Τα ρίχνετε στο μπώλ με τα παξιμάδια και προσθέτετε τα κάστανα ψιλοκομμένα, τα κράνμπερις, το θυμάρι, τη ρίγανη και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Αλατοπιπερώνετε.
Ρίχνετε το ζωμό, το κρασί και το λάδι ή το βούτυρο και ανακατεύετε  ελαφρά  να απορροφήσουν τα παξιμάδια, τα υγρά. Όταν η γέμιση κρυώσει τελείως προσθέτετε ένα αυγό και ανακατεύετε. Η γέμιση είναι έτοιμη!
Την πήγα στο χασάπη και μου έφτιαξε 2 ρολά γαλοπούλας 2-2 μιση κιλά το καθένα.
Βάζετε τα ρολά στο φούρνο, τα αλατοπιπερώνετε καλά, τα αλείφετε με μουστάρδα και τα περιχύνετε με 1/2 ποτήρι κρασί και 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι. Ρίχνετε στο ταψί μερικά καρότα. Σκέπαζετε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνετε τα ρολά στους 200C για 3 ώρες. Τα ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 1/2 ώρα μέχρι να ξεροψηθούν γύρωύρω.
Όταν είναι έτοιμα, αφήνετε τα ρολά να κρυώσουν τελείως. Τα κόβετε σε φέτες πολύ εύκολα και τ' αφήνετε μέσα στο ταψί, σκεπασμένα. Όταν έρθει η ώρα για να τα σερβίρετε τα ξαναζεσταίνετε.
Επειδή η γέμιση περιέχει αρκετό παξιμάδι (υδατάνθρακας), προτίμησα να το σερβίρω με λαχανικά και σαλάτα και όχι με πατάτες.
Έφτιαξα μια σαλάτα με ωμό σταμναγκάθι και ρόκα και ντρέσινγκ με ελαιόλαδο, ξύδι μπαλσάμικο, μέλι, αλάτι, πιπέρι και ρόδια.
Τα ντοματίνια, στη πιατέλα που βλέπετε, είναι κομμένα στη μέση και τα έχω ψήσει για 2-3 λεπτά στο γκρίλ . Τα έχω πασπαλίσει με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, παρμεζάνα τριμμένη και λίγο ελαιόλαδο.



Αν θέλετε  όμως, μπορείτε να συνοδεύσετε το ρολό με πουρέ λαχανικών.


29 σχόλια:

  1. Βρε τσακάλι, το ότι πήγες τη γέμιση στον κρεοπώλη με άφησε άναυδη!! Είσαι απίστευτη!! χαχαχα

    Επίσης γέλασα με την τελευταία φωτογραφιά, που βλέπω έναν άνδρα στο βάθος (αν δεν κάνω λάθος, να στέκεται και να περιμένει καρτερικά να τελειώσεις με τη φωτογράφιση!! Είσαι ξανά απίστευτη!!!!

    Η γεμιστή σου γαλοπούλα πραγματικά με εξιτάρισε. Τα υλικά της γέμισης είναι όλα ένα κι ένα! Όσο για το τελικό αποτέλεσμα είναι μια εξαιρετική πρόταση για να μην έχουμε πολλές μαγειρικές εκείνη την μέρα αφού τα έχουμε όλα έτοιμα από πριν και ο κρεοπώλης έχει κάνει την μισή δουλειά. Σούπερ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε δε γινόταν αλλιώς....πώς να φτιάξω εγώ το ρολό?????!!!!

      Πάντως είναι μια πολύ καλή λύση, αν έχεις τραπέζι για πολλά άτομα και θέλεις να σερβίρεις κρέας....ο καθένας θα πάρει τη φέτα του και δε χρειάζεται εκείνη την ώρα να έχεις μια ολόκληρη γαλοπούλα ή άλλο κρέας και να προσπαθείς να το κόψεις σε κομμάτια...και άλλος θέλει μπούτι, άλλος στήθος....
      Ευτυχώς υπάρχει και ο χασάπης για τη συναρμολόγηση....χαχαχα!

      Γελάω με το σχόλιο σου....δε το πρόσεξα....όντως περιμένουν όλοι καρτερικά...τους είχα δώσει οδηγίες από πριν....να είναι φρόνιμοι!!χαχαχαχα

      Σ'ευχαριστώ Χρυσαυγή μου! Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
    2. Καλά λες Χρυσαυγή μου...ο κρεοπώλης έχει κάνει τη μισή δουλειά!
      Την άλλη μισή την έκαναν οι προσκεκλημένοι...άκου που σου λέω!
      Χιχιχιχι :D

      Z.

      Διαγραφή
    3. Xoxoxo!!!!
      :) :) :)
      Kanoume ki asteiakia???? Kai meta thelete kai delivery??????

      Διαγραφή
  2. Εκπληκτική η γέμιση και ο χασάπης σου έκανε τέλεια δουλειά στη "σύνθεση"! Να υποθέσω ότι δεν έμεινε τίποτα για μας...;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ..μπαααα....αλλά θα φτιάξω κι άλλο και θα σε φωνάξω!!!

      Διαγραφή
  3. Η πλήρης "αναδόμηση" της γαλοπούλας!!
    Έσκισες Peps :-))
    Και μπράβο στον χασάπη σου, που θέλησε να "συνεργαστεί" μαζί σου, δεν το κάνουν και πολύ εύκολα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Πηνελόπη μου!
      Φτιάχνει κι αυτός διάφορα ρολά για το μαγαζί του αλλά γενικά είναι πολύ συνεργάσιμος!

      Διαγραφή
  4. Ο χασάπης μπορεί να βοήθησε λίγο, όμως η λαχταριστή γέμιση ηταν από τα χεράκια σου και σκίζει!!
    Μ' αρέσουν και τα σαλατικά με τα οποία συνόδευσες το ρολό σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Έλενα!!
      Ναι το δείπνο ήταν πλούσιο, με σούπα και ορεκτικό στην αρχή, το παξιμάδι με το λουκάνικο στη γέμιση, οπότε δε νομίζω οτι ήταν απαραίτητες οι πατάτες.
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Πέπη κ εδώ πολοί ειναι αυτοί που προτιμούν το ρολό απο την ολόκληρη γαλοπουλα, η γέμιση σου ειναι όλα τα λεφτά! Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μια πολύ εύκολη, ευπαρουσίαστη λύση και αρέσει σε όλους!
      Καλά Χριστούγεννα, Έρη!!!
      Σ'ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  6. Luce muy rico es una delicia al paladar me encanta,pásalo bien en Navidad,abrazos y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ουάου. Το θέλω τώρα κι ας είναι πρωί .
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος18/12/12, 11:22 π.μ.

    Α καλά, έχεις αλλάξει επίπεδο εσύ!!! Είσαι απίστευτη!! Το ρολό φαίνεται τέλειο και η γέμιση πρέπει να είναι φανταστική (μπράβο και στον χασάπη που έκανε ότι του είπες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο χασάπης κάνει διάφορες γκουρμεδιές αλλά και ότι του πω!!!!!

      Διαγραφή
  9. Μου φαίνεται απλά λαχταριστό!Και η παρουσίαση και τα συνοδευτικά.....μου έρχεται πείνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν πολύ λαχταριστό γι αυτό και το τσακίσαμε!!!!

      Διαγραφή
  10. Τέλειο το έδεσμα!!! όλα τα συστατικά που χρησιμοποίησες απογειώνουν σε άρωμα και γεύση. Μπράβο, πολύ θα ήθελα ένα μεζεδάκι.
    Καλό απόγευμα και καλές γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεζεδάκι...την επόμενη φορά!!!! :) :) :)
      Kαλές γιορτές Ιωάννα!!
      Σ'ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  11. Πολύ πρωτότυπη η γέμιση, μπράβο, Peps!
    Πολύ ευραρουσίαστο το αποτέλεσμα και ταιριαστά τα συνοδευτικά.
    Μια πρόταση υπέροχη και πλήρης! Ευχαριστούμε.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Ελένη μου, για τα πολύ όμορφα λόγια σου!!!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Μπράβο σου, πολύ εμπνευσμένη συνταγή......κάτι τελείως διαφορετικό!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. To ρολό είναι απίστευτα νόστιμο και βολικό για το τραπέζι.
    Η γέμιση σου πολύ νοστιμη, με σουπερ υλικά. Το αχλάδι ευχάριστη προσθήκη.

    Το ΄κόλπο''με το χασάπη πρακτικό & βολικό

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πω πω, μεγαλειώδης συνταγή, 100% γιορτινή και χορταστική!
    Και κάστανα και αχλάδια και cranberries, και τι δεν έχει αυτό το ρολό!
    Μπράβο και τι να πω... ελπίζω κάποια μέρα να κάνεις το τραπέζι και σε μας, χε χε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλά τι να πω!Φανταστικό, μπράβο Peps, μπράβο!!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. άκρως ενδιαφέρουσα και πολύ διαφορετική από τα συνηθισμένα η γέμιση! μπράβοοοο!
    καλό σ/κ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή