13 Δεκεμβρίου 2012

Καστανόσουπα





υλικά
  • 1 κοτόπουλο
  • 2 καρότα
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 κοτσάνια σέλερυ
  • 4 πράσα ψιλοκομμένα
  • 14 ποτήρια νερό
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο 
  • 1 1/2 κιλό κάστανα ( βρήκα έτοιμα, βρασμένα )
  • φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3-4 φέτες προσιούτο

εκτέλεση
Βάζετε σε μία μεγάλη κατσαρόλα, το κοτόπουλο, τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σέλερυ και τα 14 ποτήρια  νερό. Μόλις πάρουν βράση, ξαφρίζετε το κοτόπουλο, χαμηλώνετε στο μέτριο και σιγοβράζετε περίπου 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας, να ξεκολλάει από τα κόκκαλα.
Σουρώνετε και κρατάτε το ζωμό σ'ένα μπώλ. Θα πρέπει να έχετε 10 ποτήρια ζωμό, τόσα θα χρειαστείτε για τη καστανόσουπα. Αν είναι λιγότερος ο ζωμός, συμπληρώνετε με νερό. Αν σας βγεί περισσότερος, βάλτε τον στη κατάψυξη για άλλη φορά. Το κοτόπουλο μπορείτε να το κάνετε κοτοσαλάτα ή ότι άλλο θέλετε.


Λιώνετε στη κατσαρόλα το βούτυρο με το λάδι και σωτάρετε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν.Ρίχνετε τα κάστανα, λίγο φρέσκο θυμάρι και τα 10 ποτήρια ζωμό. Αφήνετε να σιγοβράσουν για 1/2 ώρα.

Πολτοποιείτε τη σούπα με το ειδικό εργαλείο  ή στο μπλέντερ. 
Κόβετε το προσιούτο σε λεπτά φετάκια και το ψήνετε σ'ένα τηγανάκι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ξεραθεί.
Γαρνίρετε τη καστανόσουπα με το προσιούτο και λίγο φρέσκο θυμάρι.
Την απολαμβάνετε με ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί!


  

30 σχόλια:

  1. Τον τελευταίο καιρό βλέπω μια ιδιαίτερη αγάπη για τις σούπες και βλέπω και το κοτόπουλο να πρωταγωνιστεί, μία με το πατζάρι, μία με τα κάστανα κλπ.

    Τα κάστανα είναι ένας καρπός σκέτη γλύκα. Στη σούπα μου αρέσουν πολύ. Μου θυμίζουν χειμώνα και θαλπωρή.

    Τώρα δεν μπορώ να αφήσω όμως και ασχολίαστη την τάρτα της τελευταίας φωτογραφίας που αχνοφαίνεται στο πίσω μέρος. Περιμένω να την ποστάρεις !!

    Φιλιάαααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κοτόπουλο πρωταγωνιστεί γιατί αυτό είναι που δίνει τη περισσότερη νοστιμιά σε μία σούπα. Ειδικά αν φτιάξεις ζωμό με ολόκληρο το κοτόπουλο, όπως στη καστανόσουπα.
      Δεν είχα ξαναδοκιμάσει σούπα με κάστανα και πολύ μου άρεσε!!!
      Η τάρτα ...σύντομα!!!

      Φιλιά, Χρυσαυγή μου.

      Διαγραφή
    2. Κι εγώ δεν έχω δοκιμάσει σούπα με κάστανα αλλα κι εγώ πιστεύω ότι θα είναι τέλεια. Το διαισθάνομαι!

      Διαγραφή
  2. ...με ένα παγωμένο λευκό κρασί και ένα κομμάτι τάρτας?!
    Νόστιμος συνδυασμός (που σκοτώνει, αααααχχ!).

    Αυτή η καστανόσουπα, my Peps, είναι τρία σε ένα: Λαχανικών, Κοτόπουλου και Κάστανου! Πως να μην αναστενάξω αυτήν την ώρα που την είδα?

    Α! αυτά τα καστανάκια τα εξολοθρεύω, με τον εξής δύσκολο τρόπο: Ανοίγω τη μια πλευρά της αεροστεγούς συσκευασίας και τα βάζω στο φούρνο μικροκυμάτων για δευτερόλεπτα, μετά τα απολαμβάνω, ακόμα κι αν ζεματάνε, με ένα ποτήρι Μαυροδάφνη!
    Η γκουρμεδιά για τον ουρανίσκο μου!:)

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουαου...γκουρμεδιές!!!!
      Θα το δοκιμάσω αλλά θα τα ζεστάνω στο φούρνο. Μικροκυμάτων δεν έχω.

      Ήταν όντως καλός συνδυασμός για μια κρύα νύχτα του χειμώνα,χαχα!!

      φιλάκια!!!

      Διαγραφή
    2. Αυτό δεν το είχα σκεφτεί!!!!!!!!!!!

      Άκου τι μαθαίνεις τώρα!!!
      Κι εγώ αυτά αγοραζω φυσικά. Εύκολα πράγματα!!

      Διαγραφή
  3. Και οι δύο κυρίες "πάνωθέ" μου, εστίασαν το βλέμμα τους, στο ίδιο ακριβώς σημείο μ' εμένα!!!!

    Τυχαίο;
    Δεν νομίζω...
    11880 Eκεί;
    Λεπτομέρειες για την τάρτα της τρίτης φωτό, η Peps δεν έχει γράψει.
    Ξέρετε ίσως γιατί;

    Κάστανα με αναμένουν μέρες στο ψυγείο...Αλλά δεν τα έχω βάλει καλά-καλά ακόμη μέσα στο μυαλό μου. Λες για σούπα τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε! στην τάρτα κι εσύ;
      Άμα φτιάξεις τη σούπα πάρε με τηλέφωνο, μη τη φάτε μόνοι σας, ίσως σας πέσει βαριά...ενώ με εμένα παρέα γλιτώνετε και θερμίδες.
      Για σκέψου το!

      Διαγραφή
    2. Τελικά....μάλλον δεν έπρεπε να βάλω τη τελευταία φωτό...κλέβει τη δόξα της σούπας!χαχαχα
      Αν τη δοκιμάσεις Πηνελόπη, πες μου. Η αλήθεια είναι οτι με τα καθαρισμένα και βρασμένα κάστανα γίνεται πολύ πιο εύκολα η δουλειά!!!!

      Διαγραφή
    3. Όχι καλά έκανες και έβαλες την τελευταία φωτογραφία.
      Είναι ένα ομορφο και πλήρες βραδυνό γεύμα.. Το ζηλέψαμε όλες!! Σε διαβεβαιώ!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
    4. Εγώ λέω να τα βάλω μπρος τα κάστανάκια και να πάρω την Ζαμπία τηλέφωνο... Έχουμε άλλωστε απευθείας "σύνδεση"! Όχι με Χιούστον βέβαια...
      Βρε σεις άμα πάρω έτοιμα καθαρισμένα, τα ωμά και ακαθάριστα που έχω στο ψυγείο τόσες μέρες τι θα τα κάμω;
      Καλά θα ανάψω τζάκι και θα τα βάλω στην καστανιέρα για τα δεόντα...
      Θα ρθειτε;;;

      Διαγραφή
    5. Αν έχεις όρεξη να ψήνεις και να καθαρίζεις 1,5 κιλό κάστανα.....κάνε τα σούπα!!! Αλλιώς στο τζάκι θα είναι τέλεια!!!

      Μμμμ..ερχόμαστε!!!

      Διαγραφή
  4. Πρωτότυπο. Ομολογώ ότι δεν το είχα σκεφτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτή η σούπα θα πρέπει να έχει φανταστική γεύση! Το κάστανο, όπου κι αν μπει, δίνει υπέροχο άρωμα και γλύκα! Ευκαιρία να τη φτιάξουμε αυτές τις μέρες που έχει κρύο και τα κάστανα αφθονούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι! Νομίζω οτι έχει φανταστική γεύση!!!!
      Αν εξαιρέσεις τις 2 ώρες που θέλεις για να κάνεις το ζωμό, γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Τον ζωμό, μπορείς να τον φτιάξεις οποιαδήποτε στιγμή και να τον βάλεις στο ψυγείο ή στη κατάψυξη.
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Φανταστική και πρωτότυπη συνταγή!! Θα την δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απίθανη σούπα, πραγματικά υπέροχοι συνδυασμοί!!!Μπράβο Peps!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά Ελένη!!!
      Σ'ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  8. Πολύ περίεργη σούπα μας μαγείρεψες... ούτε που μπορώ να φανταστώ τι γεύση θα έχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mia veloudini soupa me elafria gefsi kastanou!
      An s aresoun ta kastana, dokimase ti kai min ksexaseis na ftiakseis to zomo!!!!

      Διαγραφή
  9. Με την τάρτα τι θα γίνει???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ta nevra mou...........kane aderfo na deis kalo!!!!!
      Toulaxiston s ekana n afiseis sxolio gia proti fora!!!!!!

      Διαγραφή
  10. Με τη τάρτα τι θα γίνει ???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όλο νέες ιδέες, αλλά βέβαια, η μαγειρική δεν τελειώνει ποτέ!!!Θα τη δοκίμαζα σίγουρα αν και μου φαίνεται πολύ περίεργο το κάστανο για σουπίτσα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Na ti dokimaseis!!!!!! Aksizei!!!
      Einai poli nostimi kai elafria h gefsi tou kastanou!

      Διαγραφή
  12. ★ ♫♫

    Passei para conhecer seu blog.
    Amei!!! Cada receita sensacional!
    Amo os temperos dessa receita.
    Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    Brasil

    ❊..(
    ✿.(,)
    ❊|::::|.☆¸.¤ª“˜¨
    ✿|::::|)/¸.¤ª“˜¨˜“¨
    ❊|::¸.¤ª“˜¨¨˜“¨
    ✿%¤ª“˜¨¨☆☆☆☆
    ❊#ª“˜¨ ☆☆☆☆☆

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νοστιμότατη και πολύ πρωτότυπη η πρότασή σου, Πέπη! Μπράβο!
    Τα υλικά είναι εξαιρετικά και η εμφάνισή της άριστη! Με έπεισες!
    Και η φωτογράφιση εξαιρετική!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή