8 Ιανουαρίου 2014

Κοτόσουπα, ψητό σκόρδο και τυρί μπρι


the recipe in english

υλικά για τη κοτόσουπα
  • 1 κοτόπουλο
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σελινόριζα
  • νερό
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

εκτέλεση
Πλένετε το κοτόπουλο, καθαρίζετε τα καρότα και το κρεμμύδι.
Καθαρίζετε τη σελινόριζα και τη κόβετε στα 4.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζετε το κοτόπουλο, τα καρότα και το κρεμμύδι ολόκληρα και τη σελινόριζα. Προσθέτετε το λάδι, λίγο αλάτι, πιπέρι και νερό μέχρι να σκεπαστεί το κοτόπουλο.
Βάζετε τη φωτιά στο δυνατό και μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε περίπου μία ώρα μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και να  ξεκολλάει το ψαχνό από το κόκκαλο.
Όταν είναι έτοιμο, βγάζετε το κοτόπουλο από τη κατσαρόλα και το αφήνετε να κρυώσει για να μπορέσετε να το ξεψαχνίσετε.
Πετάτε το κρεμμύδι και πολτοποιείτε τα υπόλοιπα λαχανικά με το ζουμί.
Αν θέλετε ξαναβάζετε το ξεψαχνισμένο  κοτόπουλο στη κατσαρόλα ή το χρησιμοποιείτε σε κοτοσαλάτα, πίτσα, ταρτάκια με κοτόπουλο και μετσοβόνε.


υλικά για το μεζεδάκι
  • 4 κεφάλια σκόρδο
  • 8 κουταλιές ελαιόλαδο
  • φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 200γρ τυρί μπρί
  • 1 μπαγκέτα

εκτέλεση
Βγάζετε τα εξωτερικά φύλλα από τα κεφάλια του σκόρδου και κόβετε λίγο από το πάνω μέρος οριζόντια μέχρι να φανούν οι σκελίδες. Τοποθετείτε τα σκόρδα πάνω σε λαδόκολλα και τα πασπαλίζετε με θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο. Τα τυλίγετε με τη λαδόκολλα και σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για περίπου 1 ώρα.


Κόβετε τη μπαγκέτα σε φέτες και τις φρυγανίζετε.
Τοποθετείτε πάνω σε κάθε φέτα από ένα κομμάτι μπρι και 2-3 σκελίδες σκόρδο.

-το σκόρδο ψημένο στο φούρνο γλυκίζει και δε μυρίζει.
-με αυτό το τρόπο, φτιάχνετε πελτέ σκόρδου.

28 σχόλια:

  1. Καλημέρα Πέπη μου! Η σούπα σου μου αρέσει πάρα πολύ διότι δεν έχει μέσα ρύζι και να είσαι σίγουρη ότι θα την δοκιμάσω σύντομα!
    Το μεζεδάκι σου φαίνεται υπέροχο! Καταγράφεται η συνταγή!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιώτα!!
      Κι εμένα έτσι μ' αρέσουν οι σούπες, σκέτες χωρίς ρύζι.
      Όπως βλέπεις είναι πολύ απλή αλλά πολύ νόστιμη και την ευχαριστήθηκαν μεγάλοι και μικροί!!!
      Το μεζεδάκι έχει τη τσαχπινιά του!! Δοκίμασε τα!!!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα!!! Ουσιαστικά δηλαδή έφτιαξες κοτόσουπα και τη συνόδευσες με μπρουσκέτες με τυρί μπρι και ψημένο σκόρδο!
    Νομίζω ότι και πάλι έκανες ένα μικρό θαύμα!
    Χειμωνιάτικο και κατευναστικό το βρήσκω το γεύμα σου. Γεμάτο δυνατές γεύσεις.

    Να στρώνεις ποιο συχνά τραπέζια.
    Σου πάνε οι φωτογραφίσεις τραπεζιών γεμάτων από όμορφα εδέσματα. Τα στήνεις όλα πολύ καλά. Εχεις χέρι. Μου αρέσουν πολύ αυτές οι φωτογραφίες σου γιατί έχουν βάθος. Τις προτίμώ πολύ περισσότερο από τη φωτογράφιση ενός απλού πιάτου. Προσανατολίσου προς τα εκεί !!!!!!!!!

    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλιστα! Μάλιστα!
      Κοτόσουπα και μπρουσκέτες!!
      Η γεύση της σούπας είναι απλή και της χρειάζεται κάτι δυνατό από δίπλα!!!χαχαχα

      Σ' ευχαριστώ!!! Όπως μου βγει κάθε φορά η φωτογράφιση...δε το προγραμματίζω!

      Καλημέρα!!! Φιλιά!!

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραίο το τραπέζι που έστησες Πέπη, βγάζει μια αίσθηση πολύ.... cosy....! Το σκόρδο όντως γλυκίζει πολύ ωραία όταν ψήνεται, και με το μπρι θα ταιριάζει πολύ! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι cosy....και με λίγο βήχα και συνάχι ήταν ότι έπρεπε!!!χαχαχα

      Σ' ευχαριστώ πολύ Χρύσα!!!

      Διαγραφή
  4. Μια κοτόσουπα με το συνοδευτικό να κλέβει την παράσταση, αφού το μάτι μου και οι γεύσεις μου με τράβηξαν προς τα εκεί.

    Ωραία η ιδέα του σκορδομεζέ με το brie, το αγαπημένο και τη φρυγανισμένη μπαγκέτα...Θα το κανονίσω να σερβιριστεί σε brunch με αλμυρλες, σκορδάτες επιλογές.

    Εύγε my Peps...για όλα, όπως πάντα εξαιρετικά και πρωτότυπα!
    Καλημέρες πολλές!
    Z.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν το κανονίσεις....αυτό το brunch....φώναξε με να τσακίσουμε παρέα αλμυροσκορδάτες συτναγές!!!!!
      Να 'σαι καλά Ζαμπία μου!!!
      Σ' ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  5. Είμαι σε μία φάρμα ,κάπου στην Αυστρία,απομονωμένη,με καλαμένια σκεπή και τεράστιο ξύλινο φράχτη.Βιάζομαι να τελειώσω τις δουλειές που μου ανατέθηκαν -και παρ΄ότι φανταστικές,δεν μου αρέσουν καθόλου!-γιατί το πρωί ,έπιασε το μάτι μου την προετοιμασία του μεσημεριανού γεύματος και από τότε με στοίχειωσε..
    .Μεγάλες μαντεμένιες κατσαρόλες υποδέχτηκαν τις χωριάτικες κότες και φρέσκα λαχανικά κόπηκαν από το μποστάνι.Η αρμαθιά με τα σκόρδα άφησε τη γλυκιά μυρωδιά της ,ενώ το φρέσκο ψωμί μόλις είχε φουρνιστεί.
    Η υποψία των γεύσεων με τυραννά.Η εικόνα του αχνιστού ζωμού με τους μυρωδάτους υδρατμούς να ζωγραφίζουν τον αέρα, με ταλαιπωρεί.Η απίστευτη μυρωδιά του πολτοποιημένου ψητού σκόρδου να αλείφει το ζεστό τραγανό ψωμί,με εξουθενώνει.
    Δε γίνεται άλλο...θα παρατήσω την καρδάρα ,θα τα φορτώσω κυριολεκτικά στον κόκορα και θα στρογγυλοκαθίσω στον ξύλινο πάγκο της κουζίνας.Η σούπα μου παρακαλώ σε σουπιέρα-ατομική-,γιατί η πολλή δουλειά μου έφερε πείνα.Η μπαγκέτα ολόκληρη,είναι βλέπεις και πολύ λεπτή..,και το σκόρδο όσο κάτσει....δεν θα με αντέξουν ούτε και οι αγελάδες!
    Φιλάκια πολλά,πολλά Πέπη μου!!!!
    Αυτό το πιάτο είναι εκατό τοις εκατό του γούστου μου!!!!!Είναι από αυτά που με κάνουν να παρακαλώ ο χειμώνας να είναι μόνιμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχαχαχαχα
      Γεια σου ρε Φωτεινή με τα ωραία σου!!!
      Μέχρι και δουλειές σου αναθέσανε...χαχαχαχαχαχαχαχα
      Μα τι εικόνα κι αυτή!!! Σε μια φάρμα στην Αυστρία με όλα τα παρελκόμενα!!! Τέλεια!!!!
      Σ' ευχαριστώ για το ταξίδι!!!

      Διαγραφή
    2. Απιστευτη περιγραφη!!! Μα τι ταξιδι μας εκανες!! Χαχαχαχαχα Φιλια κι απο μενα!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία όλα!! Μου αρέσει το μπρι και θα δοκιμάσω το μεζεδάκι αυτό.
    Καλή Χρονιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις Ξανθή!! Ταιριάζουν οι γεύσεις!!!
      Καλή Χρονιά!!

      Διαγραφή
  8. Καταπληκτικά όλα!!!! Ιδιαίτερα το ψητό σκόρδο που δεν τολμούσα να το δοκιμάσω γιατί φοβόμουν τη γεύση του, επίσης μου άρεσαν και οι προτάσεις του κοτόπουλου!!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μμμμ πολυ μπάνικα τα μεζεδάκια!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Aχ το μεζεδακι αυτο...δεν εχω δοκιμασει ποτε ψητο σκορδο, μαλλον ηρθε η ωρα!

    Καλη χρονια Πεπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως ήρθε η ώρα!! Δοκίμασε το!!!

      Σ' ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος9/1/14, 10:59 μ.μ.

    Τι ωραία, ζεστή σουπίτσα! Να'χα λίγη τώρα που είναι και βράδυ! Όσο για το μπρι, από τα αγαπημένα μου τυριά! Το τσακίζω κανονικά! Θα τα συνδυάσω την επόμενη φορά που θα φτιάξω κοτόσουπα, όπως το προτείνεις! Φιλιά!

    foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μμμμ ωραία πράγματα! Πολύ μου αρέσει το ψητό σκόρδο, γενικά το σκόρδο, ακόμα και ωμό, το λατρεύω. Πόσο μάλλον όταν είναι μαλακό και γλυκό μετά το ψήσιμο.
    Καλή χρονιά Πέπη μου και ό,τι επιθυμείς εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Se ve muy exquisito y saludable comida perfecta,abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή