12 Απριλίου 2018

Κουλουράκια Σμυρνέικα


Αγαπημένα σμυρνέικα κουλουράκια, βουτυρένια και τριφτά. Η συνταγή προέρχεται από το Αϊβαλί και τα έφτιαχνε η γιαγιά της Αθηνάς. Η αρχική συνταγή περιείχε αλουσιά και κρεμόριο τα οποία αντικαταστάθηκαν με μπέικιν πάουντερ. Αθηνά μου σ' ευχαριστώ πολύ που μου εμπιστεύτηκες την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς σου. Πρόκειται για τα αυθεντικά σμυρνέικα, ακριβώς έτσι όπως μου αρέσουν!





υλικά για περίπου 100 κουλουράκια
  • 350γρ βούτυρο αγελάδος
  • 300γρ λιωμένο βούτυρο γάλακτος από αιγοπρόβειο γάλα
  • 400γρ ζάχαρη άχνη
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 1 ποτηράκι κονιάκ
  • 200ml χλιαρό γάλα
  • 1 κοφτό κουταλάκι σόδα
  • 10γρ μπέικιν πάουντερ
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως λίγο παραπάνω)
  • 1 αυγό για το άλλειμα

  
εκτέλεση

Ρίχνετε τα βούτυρα σ' ένα μπωλ και αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσουν.


Χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη και συνεχίζετε το χτύπημα για 5-10 λεπτά μέχρι το μίγμα να ασπρίσει.


Προσθέτετε τους κρόκους και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.


Ρίχνετε το κονιάκ και το χλιαρό γάλα.


Προσθέτετε το μισό αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνετε με το χέρι. Προσθέτετε λίγο λίγο και το υπόλοιπο αλεύρι. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και να ξεκολλάει από το χέρι σας.


Μου πήρε λίγο λιγότερο από 1 κιλό αλεύρι. 


Πλάθετε λεπτά κορδονάκια.


Διπλώνετε στα τρία και τσιμπάτε τις άκρες να ενωθούν.



Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160C στις αντιστάσεις.



Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σ' ένα ταψί και τοποθετείτε τα κουλουράκια. Χτυπάτε το αυγό ελαφρά με λίγο νερό και αλείφετε τα κουλουράκια προσεκτικά με πινέλο.


  
Ψήνετε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.





Αφήνετε να κρυώσουν και τα αποθηκεύετε σε αεροστεγή κουτιά.






  

10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/4/18, 6:48 μ.μ.

    Καταπληκτικα κουλουρακια! Γευεσαι την παραδοση της χωρας μας! Ευγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λατρεύω τα κουλουράκια. Κι αυτά δείχνουν ακαταμάχητα. Αλλά επειδή είμαι σε δίαιτα θα κάνω την κακιά και θα ρωτήσω. Η αλουσιά τί είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αλουσιά ή αλυσίβα = η αλυσίβα είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται σε πολλές παραδοσιακές συνταγές. Γίνεται με στάχτη από καθαρά ξύλα.
      https://www.cretangastronomy.gr/blog-page/

      Διαγραφή
  3. φανταστικά Πέπη!!!
    Θα τα φτιάξω σίγουρα ;)

    Ωραία παρουσίαση και στήσιμο.
    Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πέπη μου χρόνια πολλά εύχομαι!
    Μου άρεσε πολύ η αναρτησή σου, αυτά τα κουλουράκια τα λατρεύω!
    Να γράφεις κι άλλες φορές πρόλογο:)Αρέσει στο κοινό σου.
    Επίσης οι φωτογραφίες πολύ καλές, αναλυτικότατες.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, Νοτούλα!
      Σ' ευχαριστώ πολύ και θα προσπαθήσω να γράφω αφού σου αρέσει!

      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  5. τα αγαπαω!!! αυτη η μυρωδια τους ......
    λατρεψα το τραπεζομαντηλο εγω ;)
    τελεια τα κουλουρακια οτι πρεπει για βουτα σε καφε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή