1 Ιουνίου 2015

Σοκολατένιο Κέικ με Πορτοκάλι και Γλάσο Σοκολάτας

click for english

υλικά για το κέικ
  • 350γρ ζάχαρη λευκή
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 αυγά
  • 70γρ ελαιόλαδο
  • 110γρ ξυνόκρεμα (creme fraiche/sour cream)
  • 1 κουταλάκι άρωμα βανίλιας
  • 220γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 65γρ κακάο
  • 2 κουταλάκια σόδα
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 250ml ξυνόγαλα
  • 6 κουταλιές χυμό πορτοκάλι

υλικά για το γλάσο
  • 340γρ κουβερτούρα
  • 115γρ βούτυρο
  • 115γρ ξυνόκρεμα (creme fraiche/sour cream)



εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C.
Σ'ένα μεγάλο μπωλ βάζετε τη ζάχαρη και το ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια. Τρίβετε με τα δάχτυλα σας να βραχεί και να αρωματιστεί η ζάχαρη.



Προσθέτετε τα αυγά, το ελαιόλαδο, τη ξυνόκρεμα, τη βανίλια και χτυπάτε με το μίξερ για 1 λεπτό.
Ρίχνετε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το ξυνόγαλα. Χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.


Ρίχνετε το μισό μίγμα σ' ένα τσέρκι 20εκ στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ελαφρά βουτυρωμένο.
Ψήνετε στους 180C για 40 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και μεταφέρετε το κέικ σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. Κάνετε την ίδια διαδικασία και με το υπόλοιπο μίγμα.


Τρυπάτε μ' ένα πιρούνι τα δύο κέικ σε πολλά σημεία και τα βρέχετε με το χυμό πορτοκαλιού.



Είναι καλύτερα να τα ετοιμάσετε από τη προηγούμενη μέρα και να τα βάλετε στο ψυγείο όλο το βράδυ, καλυμένα με πλαστική μεμβράνη, για να σφίξουν.

Για το γλάσο, λιώνετε σ'ένα κατσαρολάκι τη σοκολάτα με το βούτυρο. Αποσύρετε από τη φωτιά, αφήνετε λίγο να κρυώσει, προσθέτετε τη ξυνόκρεμα και ανακατεύετε καλά.



Απλώνετε λίγο γλάσο πάνω στο ένα κέικ, τοποθετείτε το άλλο από πάνω και καλύπτετε όλο το κέικ με το υπόλοιπο γλάσο σοκολάτας.
Τοποθετείτε το κέικ στο ψυγείο να σφίξει το γλάσο.



Γαρνίρετε με φέτες πορτοκαλιού.



37 σχόλια:

  1. Καλημερα!! Κρεμομουν βλεπεις απο το blogger για αυτη σου την αναρτηση γι'αυτο και ηρθα πρωτη.

    Ειχα την τυχη να δοκιμασω το κεικ σου αυτο και μαλιστα δυο διαφορετικες φορες απο σενα. Εχοντας φτιαξει δεκαδες κεικ στη ζωη μου κι εχοντας δοκιμασει αλλα τοσα, εχω την πληρη επιγνωση του τι θα πω. Ειναι το ωραιοτερο ολων!! Ειναι το ωραιοτερο κεικ που εφαγα ποτε και το καλυτερο απ' ολα οσα θα φαω στο μελλον!!!!! Δεν μπορω να μην το πω!!!

    Θερμα συγχαρητηρια για την συνταγη και την εκτελεση σου! Δεν εχω λογια!!!!!!!!!!! Ειναι τουλαχιστον εθιστικο!!!!!!!

    Μακαρι οσοι θα σχολιασουν απο δω και κατω να το ειχαν δοκιμασει πριν.
    Καλημεραααααααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!!!
      Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε τόσο πολύ!
      Καλά το περίμενα....είναι όντως πολύ νόστιμο, αφράτο, ελαφρύ και πλούσιο σε γεύση!

      Σ΄ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  2. Απαντώντας στην γλυκυτάτη Χρυσαυγή,πιο πάνω,θα πω το εξής....
    Η τελειότητα,ακόμα και όταν δεν έχει δοκιμαστεί,αφήνει τα ίχνη της!
    Προσωπικά,αφου και η φαντασία μου όχι μόνο με ταξιδεύει,αλλά και μου δημιουργεί και εικονικές καταστάσεις,θα έλεγα με κλειστά τα μάτια , για την γευστική αρτιότητα του συγκεκριμένου κέικ!
    Εκπληκτική δημιουργία!Μου αρέσει που είναι θεόρατο στο ύψος,συμπαγές και γεμιστό!
    Μου αρέσει το βαθύ σοκολατένιο χρώμα του,η πλούσια κρέμα του,μέσα και έξω,το κομμάτι που σερβίρεται και σαν τούρτα!
    Τώρα οι τυχερές που το δοκίμασαν ...έχουν σίγουρα την επίγευση ακόμα στο στόμα τους!!
    Όταν το κάνω ,θα δεις τις φωτογραφίες!
    Φιλάκια πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Φωτεινή!!!
      Καλή επιτυχία αν το φτιάξεις και περιμένω φωτογραφίες!!!

      Καλό μήνα!!

      Διαγραφή
  3. Υπερπαραγωγή!!!! Το λέω εγώ που δεν είμαι γλυκατζού, αυτό είναι κόλαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΩΩΩΩΩΩΩΩ!!!!!!!!!!!!!!!!
      Σ' ευχαριστώ πολύ Ξανθή!!!

      Διαγραφή
  4. Τι κέικ... ένα βήμα πριν την τούρτα ειναι το σοκο-γλυκό σου!

    Καλό μηνα να έχουμε :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς!! Σερβίρεται και για τούρτα άνετα!!

      Καλό μήνα Beauty!!

      Διαγραφή
  5. Αυτό νομίζω είναι ό,τι καλύτερο σε κέικ.
    Αρωματικό, τέρμα σοκολατένιο, ζουμερό και πολύ ελκυστικό!
    Άνετα γίνεται και μια υπέροχη τούρτα επετείου!

    Καλό μήνα, καλοκαιρινό;
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ....πρέπει να στο φτιάξω!!
      Είναι αφράτο, ζουμερό, σοκολατένιο με ελαφριά γεύση πορτοκαλιού. Θα σου αρέσει σίγουρα αφού είσαι φαν και της σοκολάτας και του πορτοκαλιού!!!

      Ναι, ναι....σα τούρτα είναι!!

      Σ' ευχαριστώ Ζαμπία μου!! Καλό μήνα, καλοκαιρινό ναι!

      Διαγραφή
  6. Eλα βρε Πεπούλα. Τι μας κάνεις πρωτομηνιάτικα !!!
    Αυτό δεν είναι κεικ. Είναι η γλυκιά κόλαση λέμε.

    Απίθανο. Δεν έχω λόγια. Κι αν κρίνω από την κριτική της Χρυσαυγής πρεπει να το δοκιμάσω.
    Η αντίθεση με τις φέτες πορτοκαλιού πάνω στο σοκολατένια γλάσο το καλύτερο foodstyling.

    Καλό μήνα
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαριόν!!
      Αξίζει μια δοκιμή!!

      Σ' ευχαριστώ! Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Αγαπημένος συνδυασμός και φαίνεται πεντανόστιμο! Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σούπερ νόστιμο!!!
      Καλημέρα Marion!!

      Διαγραφή
  8. Α. ο συνδυασμός είναι απλά τέλειος και φαίνεται πεντανόστιμο!! Β. εννοείται θα το φτιάξω αλλά την επόμενη φορά που θα το φτιάξεις ένα έχω να σου πω: θέλω και εγώ κομμάτι (πάω παντού για να το παραλάβω χα χα!) Καλή εβδομάδα Πέπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει!! Θα σ' ενημερώσω!!!! χαχαχα

      Διαγραφή
  9. πω τι κεκαρα ειναι αυτη1!!!!!!!!!!!!!! σλουρπ!!! τελεια!!!
    καλο μηνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πω πω ίλιγγος με επιασε με την πρωτη φωτογραφία και με τις επόμενες στη σειρά...... Τι κεικ-καρα ειναι αυτο... σοκολάση λέμε..... πολύ ωραίες και οι φωτογραφίες πέπη, μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αααα! τα καταφέρα λοιπόν!! Σε ζάλισε το κέικ μου χαχαχαχαχα

      Σ' ευχαριστώ Τάνια!!!

      Διαγραφή
  11. Τα λογια ειναι....ΠΕΡΙΤΤΑ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Α!και κατι ακομα,οι φωτογραφιες τοσο φανταστικες που σου ερχεται να αρπαξεις το κεικ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι φωτογραφίες είναι αυτές !!! Το κέικ σου φαίνεται λαχταριστό όσο τίποτα στο κόσμο :-) :-) :-)
    Μπράβο Πέπη !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ξεκινησες το μηνα με τον καλυτερο τροπο.....ξετρελαθηκα πεπη,τα σαλια μου τρεχουν!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Kisses!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μας μπήκε γλυκά ο Ιούνιος!!
      Καλημέρα Κική!!

      Διαγραφή
  15. πω,πωωωω!!! θάνατος!!
    που ήμουν εγώ εκείνη την ημέρα είπαμε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ναι, οκ, μας κολασες πάλι!!! Γιατί το κάνεις τώρα αυτό, ε; Ένα μεγάλο κομμάτι, ένα πιρούνι, και αφήστε με ήσυχη να το απολαυσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν ξέρω πραγματικά τι να πω ανεβοκατεβάζω τις φωτογραφίες και το τρώω με τα μάτια μου!1
    Τέλειο Πέπη μπράβο σου, πρέπει να είναι υπέροχο, σαν μια μικρή τούρτα το ονειρεύομαι για δύο μόνο!!
    Καλό σου μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Speechless!!!
    Γιατί η εμφάνιση του σοκολατένιου γλάσσου πάνω στο υπεραφράτο κέϊκ, με σόκαρε, Πέπη μας!

    Τελικά τα σημεία που πρέπει να δώσει κανείς βάση για ένα τέτοιο κεϊκ, είναι πολλά, αλλά εγώ θα σταθώ στην μείξη της ζάχαρης με το ξύσμα, μέθοδο που εφαρμόζω κι' εγώ σε όλα τα γλυκά που το χρειάζονται.

    Αλλά και στην ξυνόκρεμα, που κάνει θαύματα σε πολλά μείγματα.

    Φωτογράφιση απίθανη!!

    Καλό μήνα, έστω και με μικρή καθυστέρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πάνε μέρες που είδα την φωτογραφία της ανάρτησης στο FB και δε μπόρεσα να σχολιάσω αλλά είχε καρφωθεί η εικόνα στο μυαλό μου...
    Εάν αγαπάς το συνδυασμό σοκολάτα-πορτοκάλι νομίζω ότι αυτό το κέικ είναι σταθμός, αφετηρία και τερματισμός! Είναι το τέλειο!
    Μπράβο Πέπη, υπέροχο όπως και οι φωτογραφίες!
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα Πέπη... με πέθανες!!!!!!!!
    Καταπληκτικές φωτογραφίες για ένα υπερβολικής νοστιμιάς γλυκό με σοκολάτα και πορτοκάλι που είναι ο αγαπημένος μου συνδυασμός!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τώρα τι μα πω εγώ; Με έχουν καλύψει όλοι οι προλαλήσαντες! Speechless!

    ΑπάντησηΔιαγραφή