22 Δεκεμβρίου 2011

Κουραμπιέδες


υλικά για 32-35 κουραμπιέδες
  • 100γρ αμύγδαλα λευκά
  • 250γρ λιωμένο βούτυρο γάλακτος αιγοπρόβειο
  • 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη 
  • 100ml λευκό κρασί
  • 50ml γκράπα ή λικέρ ή κονιάκ
  • 1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας
  • 10γρ μπέικιν πάουντερ
  • 500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400γρ ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα


εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C.
Χοντροκόβετε τα αμύγδαλα, τα βάζετε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνετε για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.
Χτυπάτε το βούτυρο στο μίξερ  για 10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε τις 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη και συνεχίζετε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά μέχρι να γίνει σαν κρέμα.
Ρίχνετε το κρασί, τη γκράπα και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν.
Προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι ανά τρείς κουταλιές περίπου και κάθε φορά ανακατεύετε με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί. Ίσως να μην χρειαστεί να βάλετε όλο το αλεύρι.
Η ζύμη είναι μαλακή και δεν κολλάει. 
Προσθέτετε τα αμύγδαλα και ζυμώνετε μέχρι να ενσωματωθούν.
Πλάθετε μπαστουνάκια περίπου 40γρ το καθένα και τα λυγίζετε στις άκρες να μοιάζουν με μισοφέγγαρα. 
Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σε δύο ταψιά και τοποθετείτε τους κουραμπιέδες. Ψήνετε για 30 λεπτά στους 180C.
Σ' ένα  μεγάλο μπωλ ρίχνετε μπόλικη ζάχαρη άχνη. Μόλις οι κουραμπιέδες βγουν από τον φούρνο ρίχνετε δύο-δύο μέσα στην άχνη και τους γυρνάτε προσεκτικά να αχνιστούν καλά.
Αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε σχάρα.



Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη δύο πιατέλες, βάζετε από μία στρώση κουραμπιέδες και πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Συνεχίζετε με άλλη μια στρώση κουραμπιέδες και ζάχαρη άχνη μέχρι να τους τοποθετήσετε όλους.




8 σχόλια:

  1. Χθες, έφτιαξα μελομακάρονα. Σειρά παίρνουν οι κουραμπιέδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και του χρόνου με υγεία.
    Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλες γιορτες!
    Και του χρονου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Dear Peps. I love these cookies!!
    I wish you and your loved ones a Blessed Christmas season and a Happy New Year. Catherine

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Me encantó esta receta lucen exquisitos,los haré pronto,abrazos y Feliz Año Nuevo lleno de bendiciones ,abrazos y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος23/12/12, 11:41 μ.μ.

    Πολύ όμορφοι οι κουραμπιέδες σου Peps!!!
    Αυτά τα καβουρντισμένα αμυγδαλάκια μας ξετρελένουν.
    Και του χρόνου να είσαι καλά. Καλά Χριστούγεννα, όμορφα να περάσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος27/12/12, 3:51 μ.μ.

    Χρόνια πολλά με υγεία!!!!!
    Πολύ ωραίοι οι κουραμπιέδες, άντε και του χρόνου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή