υλικά
εκτέλεση
Ετοιμάζετε τα υλικά!
Σ' ένα μπωλάκι βάζετε το νερό με το κρόκο και το αφήνετε στην άκρη.
Σε άλλο μπωλ βάζετε το μαραθόσπορο, το κύμινο, τη κανέλα, τη σκόνη κάρδαμου και το μπαχάρι.
Κόβετε σε φέτες το κρεμμύδι.
Ψιλοκόβετε τις σταφίδες, τα βερύκοκα, τα αμύγδαλα και τα φυστίκια.
Σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε τα μπαχαρικά. Ανακατεύετε για 1 λεπτό να βγάλουν τ' αρώματα τους και προσθέτετε το κρεμμύδι. Σωτάρετε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτετε το ρύζι και το καβουρδίζετε για 2 λεπτά.
Ρίχνετε το νερό με το κρόκο Κοζάνης, τα 2 φύλλα δάφνης, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτετε τα αποξηραμένα φρούτα, τα αμύγδαλα και τα φυστίκια.
Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Κλείνετε το μάτι της κουζίνας και αφήνετε τη κατσαρόλα σκεπασμένη για 10 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο το ρύζι, το ανακατεύετε μαλακά μ'ένα πιρούνι να αφρατέψει και το βάζετε σε πιατέλα.
Γαρνίρετε με επιπλέον αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα και ρόδι.
- 2 1/4 ποτήρι νερό
- 1/2 κουταλάκι κρόκο Κοζάνης
- 1/4 κουταλάκι μαραθόσπορο
- 1/4 κουταλάκι κύμινο
- 1/8 κουταλάκι κανέλα
- 1/8 κουταλάκι σκόνη κάρδαμου
- 1/8 κουταλάκι μπαχάρι σε σκόνη
- 1 κρεμμύδι
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 1 1/2 ποτήρι ρύζι μπασμάτι
- 2 φύλλα δάφνης
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/4 ποτήρι σταφίδες
- 1/4 ποτήρι αποξηραμένα βερύκοκα
- 1/4 ποτήρι αμύγδαλα καβουρδισμένα
- 1/4 ποτήρι φυστίκια Αιγίνης καβουρδισμένα
- ρόδι
εκτέλεση
Ετοιμάζετε τα υλικά!
Σ' ένα μπωλάκι βάζετε το νερό με το κρόκο και το αφήνετε στην άκρη.
Σε άλλο μπωλ βάζετε το μαραθόσπορο, το κύμινο, τη κανέλα, τη σκόνη κάρδαμου και το μπαχάρι.
Κόβετε σε φέτες το κρεμμύδι.
Ψιλοκόβετε τις σταφίδες, τα βερύκοκα, τα αμύγδαλα και τα φυστίκια.
Σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε τα μπαχαρικά. Ανακατεύετε για 1 λεπτό να βγάλουν τ' αρώματα τους και προσθέτετε το κρεμμύδι. Σωτάρετε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτετε το ρύζι και το καβουρδίζετε για 2 λεπτά.
Ρίχνετε το νερό με το κρόκο Κοζάνης, τα 2 φύλλα δάφνης, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτετε τα αποξηραμένα φρούτα, τα αμύγδαλα και τα φυστίκια.
Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Κλείνετε το μάτι της κουζίνας και αφήνετε τη κατσαρόλα σκεπασμένη για 10 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο το ρύζι, το ανακατεύετε μαλακά μ'ένα πιρούνι να αφρατέψει και το βάζετε σε πιατέλα.
Γαρνίρετε με επιπλέον αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα και ρόδι.
Look beautiful and delicious Peps!
ΑπάντησηΔιαγραφήHappy New year!
I love basmati rice and this recipe sesms so delicious! Have a good day Pepi !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗμουν τυχερη γιατι το εφαγα απο σενα. Ναι, ναι..αυτο που βλεπουμε στις φωτογραφιες. Το ιδιο. Κοκκο κοκκο. Ααααχχχ!!! Τι ομορφη μερα!! :)
Οι φωτογραφιες σου ειναι καταπληκτικες. Ειδικα η τελευταια με το ποτηρι ειναι η καλυτερη!!!!
Μπραβο Πεπη μου. Οτι καλυτερο για γιορτινη συνταγη!
Φιλια!!
Υπέροχες γεύσεις κι όμορφες φωτογραφίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπόλυτα του γούστου μου!
Καλή γευστική Χρονιά my Peps!
Ζ.
Υπέροχο, γιορτινό, αρωματικό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Πρωτοχρονιά, Πεπούλα!
αυτα ειναι! αγαπημενο το ρυζι με καθε συνδυασμο!!! και αυτος φαινεται γευστικοτατος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραίες φωτογραφίες έβγαλες!!! Πολύ ωραία συνταγή Πεπάκι! Καλή Χρονιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό και αν είναι μυρωδάτο πιάτο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίες και οι φωτογραφίες!
Χρόνια πολλα!
ααα τι γιορτινο ριζακι ειναι αυτοοοο!!!!!πανεμορφο και πεντανοστιμο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλη χρονια πεπη μεεε οοολα τα καλα !!!!!!!!!!!!
Ονειρεμένο το ρύζι σου Pepita! Λατρεύω όλα τα συστατικά σε αυτό το ρύζι, τα αρωματικά μπαχαρικά,
ΑπάντησηΔιαγραφήτους κρατσανιστούς ξηρούς καρπούς, τα γλυκόξινα φρούτα και φυσικά το μπασμάτι.
Το τέλειο συνοδευτικό!
Χρόνια πολλά Pepita και Καλή Χρονιά
Εξαιρετικό και μόνον που διαβάζω τα υλικά Πέπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το ετοιμάσω κάποια στιγμή, αλλά μόνον για μένα :-)))
Καλή Χρονιά σου εύχομαι ολόψυχα.
Μου αρέσουν πολύ τα αρωματικά πιλάφια/ριζότα. Βεβαια με τα αποξηραμένα φρούτα έχω μια σχεση απόστασης....Αλλά δεν θα έλεγα όχι σε μια δοκιμή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι καλή χρονιά με υγεία και πολλές χαρούμενες στιγμές!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικο πιλάφι! Αρωματικοτατο και γευστικοτατο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη χρονιά Πεπη μου!
Φαίνεται λαχταριστό!!!! Οι δυτικοί Κινέζοι έχουν ένα παρόμοιο ρύζι με την προσθήκη όμως κομματιών αρνιού (χωρίς ρόδια βεβαίως βεβαίως) το οποίο ήταν πεντανόστιμο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχές για ένα χαρούμενο 2015!
Χρόνια πολλά Καλή χρονιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό το το πιλάφι σου με ωραίες γευσεις και ιδέες!
Με εντυποσίασε η τελευταία φωτογραφία με φόντο το κρασι κ τα ρόδια
Πολύ νόστιμο το πιλάφι σου Πέπη!! Γεμάτο αρώματα και χρώματα!!! Εντυπωσιακή και η φωτογράφισή του!!
ΑπάντησηΔιαγραφή