υλικά
- 1000γρ πένες ολικής άλεσης
- 7 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
- 120γρ βούτυρο
- 120γρ αλεύρι
- 1 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
- 330ml μπύρα
- 1,5 λίτρο γάλα ελαφρύ
- 500γρ μετσοβόνε τριμμένο
- 200γρ μοτσαρέλα τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι
εκτέλεση
Βράζετε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό 2-3 λεπτά λιγότερο απ' ότι λέει η συσκευασία. Τα σουρώνετε και τα βάζετε σε μεγάλο βουτυρωμένο πυρέξ ή ταψί.
Σε μια κατσαρόλα σωτάρετε το μπέικον σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτετε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνετε το αλεύρι και τη καπνιστή πάπρικα και ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη.
Προσθέτετε τη μπύρα. Ανακατεύετε για λίγο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνετε το γάλα, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι ν' αρχίσει να κοχλάζει και να πήζει η μπεσαμέλ. Δε θα πήξει τελείως, θα είναι σχετικά ρευστή. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα 400γρ μετσοβόνε και τη μοτσαρέλα.
Ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Ρίχνετε τη μπεσαμέλ στο πυρέξ και την ανακατεύετε μαλακά με τα μακαρόνια ώστε να πάει παντού.
Βράζετε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό 2-3 λεπτά λιγότερο απ' ότι λέει η συσκευασία. Τα σουρώνετε και τα βάζετε σε μεγάλο βουτυρωμένο πυρέξ ή ταψί.
Σε μια κατσαρόλα σωτάρετε το μπέικον σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτετε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνετε το αλεύρι και τη καπνιστή πάπρικα και ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη.
Προσθέτετε τη μπύρα. Ανακατεύετε για λίγο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνετε το γάλα, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι ν' αρχίσει να κοχλάζει και να πήζει η μπεσαμέλ. Δε θα πήξει τελείως, θα είναι σχετικά ρευστή. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα 400γρ μετσοβόνε και τη μοτσαρέλα.
Ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Ρίχνετε τη μπεσαμέλ στο πυρέξ και την ανακατεύετε μαλακά με τα μακαρόνια ώστε να πάει παντού.
Πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα 100γρ μετσοβόνε.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για περίπου 20-30 λεπτά μέχρι να κάνει κρούστα.
Εγώ ήμουν εκεί και το έφαγα και ήταν τέλειο!!! Πλούσιο και πικάντικο. Η μικρή που δοκίμασε έκανε "μιαμ μιαμ" και χτύπαγε παλαμάκια για να της δώσουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠες τα πες τα!!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώωωωωωωωωωω
α ξέχασα....βοήθησες και στη φωτογράφιση!!!
Διαγραφή...βλεπω πριν λιγο το σουφλε της Χρυσαυγης......μπαινω τωρα βλεπω και το δικο σου σουφλε....εεεε αααα θελω σουφλε τωρα!!!!Τελειο πεπη τελειο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχαχα σε τρελλάναμε????? αυτό θέλαμε!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ!! Να το φτιάξεις!!!!..άκουμε που σου λέω...
Η ταύτιση με ξάφνιασε ευχάριστα!Τέτοια σύμπνοια...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα βάλω δύο σουφλέ στο τραπέζι!
Ούτως ή άλλως ,τα ζυμαρικά είναι αυτα που φεύγουν πρώτα από αυτό!
Η διαφορετικότητα του μπυρένιου σουφλέ ,αναπόφευκτα το τοποθετεί στα πρώτα πιάτα.
Προσωπικά δεν θα το ήθελα να αναμείξει την πλούσια γεύση του με τα υπόλοιπα εδέσματα.
Το θέλω αυτούσιο,γήινο και μοναχικό.
Να νιώσω την ιδιάζουσα γεύση της καπνιστής πάπρικας και να γευτώ στο έπακρο την πληθωρική γεύση των τυριών.
Αυτό!Αν υπάρξει χώρος,ας έρθουν με το καλό και τα υπόλοιπα!
Φιλάκια πολλα,πολλά!
ναι βρε παιδί μου είδες?..... σύμπτωση!!!
ΔιαγραφήΛοιπόν συμφωνώ!!! Είναι τόσο πλούσια η γεύση του που κι εγώ μόνο του θα το ήθελα!!!
Σ' ευχαριστώ Φωτεινή μου!! Φιλιά!!
Α, αυτό λόγω του μπέικον και του καπνιστού τυριού θα γίνεται τέλειο αν φτιαχτεί με καπνιστή μπύρα Schlenkerla (υπάρχει και στο σ/μ αυτή που λέω).
ΑπάντησηΔιαγραφήΆνοιξε και η δική μου όρεξη για μακαρόνια με τυροσάλτσα!
Ωπα!!! Ευχαριστώ για το tip!!! Θα τη βρώ και θα το ξαναφτιάξω με τη μπύρα που προτείνεις ως ειδική!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Dark!!!
Πω πω Πέπη μου τί μου έκανες τώρα! Λατρεύω το μετσοβόνε και μου έχει λείψει πολύ γιατί δεν μπορώ να το βρω εδώ. Θα μου πεις πάρε προβολόνε (το βρίσκω εύκολα Ολλανδία) αλλά έλα που δεν είναι το ίδιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο πιάτο για ένα γιορτινό τραπέζι!!
Καλές γιορτές να έχεις με ωραία φαγητά και καλούς φίλους!!! Σε φιλώ!
Δεν ήξερα οτι το προβολόνε είναι και καπνιστό. Ίσως να έχετε και με πιο έντονη γεύση που να θυμίζει μετσοβόνε.
ΔιαγραφήΑλλιώς κάνε υπομονή και φτιάξε το εδώ, όταν έρθεις!!
Σ' ευχαριστώ Μάγδα!!
Καλά Χριστούγεννα να έχετε!!
Φιλιά!!
τι λες τωρα!!!! πωωωωωωωω δεν μπορω να σχολιασω αλλο τρεχω να παρω τη σφουγγαριστρα να μαζέψω τα σάλια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχααχαχαχαχαχαχαχαχααχαχα
Διαγραφήχαχαχαχαχαχαχαααχαχαχαχα
Αλλο ενα φαντασμαγορικο σουφλε σου!!! Και μονο που μιλησες για μετσοβονε εκλεισα σαν ανθρωπος!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤωρα αν βαλω και την μπυρατη μπεσαμελ, την καπνιστη παπρικα, την μοτσαρελα και τις "αισθησιακες" τολμω να πω φωτογραφιες σου που δειχνουν ποσο κρεμωδες ειναι, ειμαι σιγουρη οτι ειναι ενα απο τα κορυφαιοτερα ever!!
Κι ας μην το εχω δοκιμασει......ακομα.....
Φιλιααααααααααα
μμμμμμμμμμμμμ....τις βρήσκεις αισθησιακές???? νομίζω τα υλικά σε ζάλισαν!! χαχαχαχα
Διαγραφήεντάξει το έπιασα το υπονοούμενο.....θα στο φτιάξω!!!!
Φιλιά!!!
Ναι.... Με τοση κρεμα να ρεει, μονο αισθησιακες μπορω να τις χαρακτηρισω!!!
ΔιαγραφήΣυνεννοηθήκαμε μου φαίνεται για να μας καταπλήξετε με τα σουφλέ σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο Pepita, με τόσο πλούσια μπεσαμέλ με τα κασέρια και το μπέικον δεν θέλεις τίποτε
άλλο να σου αποσπάσει την προσοχή από αυτή την κρεμώδης αμαρτία!
Μα πως ξέχασα την μπύρα, το συστατικό έκπληξη!
Πολλά φιλιά γλυκιά μου..
Ευτυχισμένα Χριστούγεννα
Ε ναι!! Είπαμε να βγούμε με τα ταψιά γεμάτα υδατάνθρακες και φουλ στις θερμίδες!!!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε!!
Σ' ευχαριστώ Μίνα μου!!
Φιλιά και Καλά Χριστούγεννα!!
Από τις φωτογραφίες και μόνο καταλαβαίνω τη νοστιμιά του σουφλέ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδικά η δεύτερη φώτο μιλάει από μόνη της!!!
Σ' ευχαριστώ Σιλένα!!
ΔιαγραφήΕίναι όντως πολύυυυυυυ νόστιμο!!!!!
Φαίνεται υπέροχο!Η προσθήκη μπύρας πολύ πρωτότυπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά εορταστικά φιλιά!
Σ' ευχαριστώ Λένια!!!
ΔιαγραφήΚαλές γιορτές!!
Τώρα τι να πω έχετε και εσύ και η Χρυσαυγή τις πιο δελεαστικές προτάσεις δεν ξέρω πιο να διαλέξω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές!!
Πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν!!!!
ΔιαγραφήΔιάλεξε και πάρε ή φτιάξε και το δυό!!
Σ' ευχαριστώ!!
Καλά Χριστούγεννα Ξανθή!!!
Τώρα φταίω εγώ άμα γράψω το ίδιο σχόλιο με αυτό που μόλις έγραψα κάπου παραδίπλα;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ, αυτό το μετσοβόνε λέμε!!!
Πωπω ρε Πέπη, άσε μας λίγο να αγιάσουμε βρε κορίτσι μου!
και δε γράφεις το ίδιο, δε σε παρεξηγούμε!!!χαχαχα
Διαγραφήσουπερ τυρί ε???
Μας αφήσατε να ξεροσταλιάζουμε κάτω από το μπαλκόνι με τα σουφλέ... Δεν τα φτάνουμε βρεεεεε!?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως θα τα γευτούμε;
Μπύρα καπνιστή, μετσοβόνε καπνιστό, πάπρικα καπνιστή... Όλα καπνισμένα τα βλέπω...
Θόλωσε το μάτι μου από τη λαχτάρα του σουφλέ σου!
Κίσες Peps!
Ζ.
χαχααχαααχαχαχαχα
Διαγραφήσκαω στα γέλια κάθε φορα που διαβάζω το..."δε τα φτάνουμε βρεεεε" χαχαχαχαχαχαχα
από χτες προσπαθώ να απαντήσω αλλά ο μπλογκερ δε μ' αφήνει.
έλα μια μέρα, να το φτιάξω, να το βάλουμε στη μέση... να το τσακίσουμε!!!
βαγγελιστρα μου που ελεγε και ο βεγγος.ολα τα λαφτα λεω εγω.καλες γιορτες πεπη μου με υγεια χαρα και ευτυχια.πολλα φιλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχαχαχχαχα
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Λίτσα!!
Καλά Χριστούγεννα!!!
Πολύ λαχταριστό σουφλέ, Πέπη μου!!! Σου εύχομαι να περάσεις Χαρούμενα Χριστούγεννα, με υγεία και χαρά, ΧΟΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Χαρά!!!
ΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννα!!!
Τα ζυμαρικα και τα τυριά τα αγαπώ! Με ιντριγκάρει η προσθηκη μπυρας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασε το Αριάδνη!!!
ΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννα!!
Ολόψυχες ευχές για υγεία, αγάπη και ευτυχία!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννα!!!
Χρόνια Πολλά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτική η ιδέα ώς προς την προσθήκη της μπύρας!
Ενα διαφορετικό όμορφο σουφλέ
Φοβερό σουφλέ... και σίγουρα πεντανόστιμο με το υπέροχο άρωμα του μετσοβόνε αλλά και την ιδιαίτερη πινελιά της μπύρας!!!! Μακάρι να είχα έστω και λίγο γιατί όσο το φαντάζομαι τόσο το λιγουρεύομαι.,
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και καλά Πέπη, γεμάτα υγεία, αγάπη, αισιοδοξία, ευτυχία και νοστιμιές!!!!
Και του χρόνου!