31 Ιανουαρίου 2016

Ψωμάκια Brioche (Μπριός)

click for english


υλικά
  • 530γρ αλεύρι κίτρινο
  • 55γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 40γρ βούτυρο
  • 220γρ νερό
  • 3 κουταλιές γάλα
  • 2 κουταλάκια ξερή μαγιά
  • 2 1/2 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1 αυγό + 1 κουταλιά νερό



εκτέλεση

Σ' ένα μπωλ ανακατεύετε με το σύρμα τα άλευρα με το αλάτι.
Προσθέτετε το βούτυρο σε κομματάκια και το τρίβετε με τα δάχτυλα σας να θρυμματιστεί με το αλεύρι.


Ζεσταίνετε ελαφρά το νερό με το γάλα και το ρίχνετε σ'ένα μπωλ. Προσθέτετε τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε για 5 λεπτά μέχρι να βγάλει φουσκάλες.
Ρίχνετε το μίγμα της μαγιάς και το ένα αυγό ελαφρά χτυπημένο στο μπωλ με τα άλευρα και ανακατεύετε με το χέρι σας μέχρι να ενωθούν τα υλικά.


Ζυμώνετε σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να σχηματίσετε μια μπάλα. 


Βάζετε τη ζύμη σ'ένα μπωλ, σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.


Χωρίζετε τη ζύμη σε 10 κομμάτια. Αν θέλετε τα ζυγίζετε για να είναι ομοιόμορφα, περίπου 95-100γρ το καθένα.


Πλάθετε το κάθε κομμάτι ζύμης σε μπαλίτσα, τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και σε απόσταση 7-8 εκ. το ένα από το άλλο.


Σκεπάζετε με μια πετσέτα και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες.


Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200C.
Χτυπάτε το άλλο αυγό με μια κουταλιά νερό και αλείφετε τα ψωμάκια.
Ψήνετε για 15' στους 200C.
Αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.


* Χρησιμοποιήστε τα ψωμάκια για να ετοιμάσετε σάντουιτς ή μπέργκερς. Μπορείτε να τα καταψύξετε για αρκετό καιρό ή να τα διατηρήσετε στο ψυγείο 4-5 μέρες. Μια άλλη ιδέα είναι να ανακατέψετε βούτυρο με αρωματικό αλάτι και να το αλείψετε στο ζεστό ψωμάκι, μόλις βγεί από τον φούρνο! Το Trikalinos Bottarga Θαλασσινό Αλάτι  με έντονα αρώματα από ροζ πιπέρι, πορτοκάλι, μέντα, βασιλικό, λεμόνι και φράουλα ήταν μια πολύ ωραία επιλογή
Ευχαριστώ την Κα Λίλα Κούρτη, Γαστρονομική Σύμβουλο της εταιρίας Τρικαλινός για την προσφορά και την ιδέα!




33 σχόλια:

  1. Λατρευω τα μπριοσακια κ αυτα φαίνονται πολυ λαχταριστα!
    Καλό απόγευμα!
    Φιλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι εύκολα και πολύ νόστιμα Αριάδνη!
      Δοκίμασε τα!

      Σ' ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  2. Και άκρως ομοιόμορφα να μην ήταν Πέπη μου (όπως τούτα τα εικονιζόμενα) εγώ χατίρι δεν θα σου χάλαγα άμα τα είχα ζεστά και αφράτα εμπρός μου :-)))
    Καλό σου βράδυ.
    Και καλό Φλεβάρη, από αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά...ζεστά είναι άααααλλο πράγμα!!!

      Σ' ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  3. έτσι ζεστά θα ήθελα να τα δοκιμάσω! με βουτυράκι και το αρωματικό αλάτι!! τέλειο!
    τι όμορφα που σου έγιναν πεπίτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αααχχχχ ναι πρέπει!!!

      σ'ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  4. Επειδη τα δοκιμασα θα πω οτι ειναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ!!! Γλυκισμα, μαλακα και αφρατα. Δεν υπαρχει περιπτωση να μην τα φτιαξω αμεσα!!!

    Κατα δευτερον μου αρεσε παρα πολυ η φωτογραφιση που τους εκανες και το πολυ ιδιαιτερο ξυλο κοπης σου!!!

    Μπραβο για οοοολλλλλαααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μερσι! Μερσι!
      Χαίρομαι που σου άρεσε!!!!

      Διαγραφή
  5. Φανταστικά Πέπη! Συγχαρητήρια! Οι φωτογραφίες μου άρεσαν πολύ. Είμαι ψωμού, οπότε θα δοκιμαστούν άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια!! Περιμένω φωτό!!!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Φαντάζομαι πόσο υπέροχα είναι και τόσο γυαλιστερά!!! Γλυκούλια, σίγουρα νόστιμα και πολύ αφράτα... ό,τι καλύτερο δηλαδή!!!
    Καλό μήνα Πέπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι, είναι όλα αυτά μαζί!

      Καλό Μήνα Βασιλική!!

      Διαγραφή
  7. καλημερα!!! πωπω λαχταριστα!! κ σκετα αλλα κ σε σαντουιτς θα ειναι απιστευτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία, πολύ λαχταριστά!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Μαρία!
      Καλό μήνα!!!

      Διαγραφή
  9. Τα μπριοσάκια γενικώς τα κυνηγάω όπου τα βρω, μου αρέσουν και σκέτα, αλλά και για σαντουϊτσάκια. Η πρόταση για το αρωματικό αλάτι όμως είναι πολύ γκουρμέ, και φυσικά με δελεάζει περισσότερο από όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα λατρεύω τα μπριος. Ιδίως ζεστά κι αφράτα.
    Ωραία φαίνονται με το απαλό κίτρινο χρώμα του αλευριού.

    Για σαντουιτσ ειναι πάρα πολύ ωραία, αλλά όπως τα βλέπω και με το βούτυρο με το αρωματικο αλάτι δεν θα διαφωνήσω καθόλου ;)

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου αρέσει πολύ το κίτρινο αλεύρι! Νομίζω γίνεται πιο αφράτο το ψωμί.
      Δοκίμασε τα με το αλατισμένο βούτυρο και δεν θα χάσεις!!

      Διαγραφή
  11. Τι όμορφα ψωμάκια! Ζεστό ψωμάκι με βούτυρο, μπορώ άνετα τα τρώω όλη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αντί για Μπριος διάβασα Εμπρος....
    Εμπρός για μπριος λοιπον... λατρέυω ψωμάκια πάσης φύσης.....θα περιμενω και συνέχεια της ανάρτησης με τίτλο "εμπρός με τα μπριος - μπέργκερ, σαντουιτσακια και διαφορα τετοια"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα ετσι!!!!!
      Θα υπάρξει και συνέχεια!!!

      Διαγραφή
  13. Λατρεύω τα μπριος και το μόνο που με κρατάει είναι οι θερμίδες, αλλιώς θα τα τσάκιζα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτα τα ψωμάκια τα τρώω άνετα και σκετα ;)
    Ευκολος ανθρωπος χαχ α!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πάντα ήθελα να φτιάξω δικά μου buns !! Τί καλή αφορμή η συνταγή σου!! Βέβαια τώρα σκέφτομαι το αλάτι με τη φράουλα και θέλω οπωσδήποτε να το δοκιμάσω... Πολλά φιλιά Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φαίνονται τόσο τέλεια Πέπη! Μα τόσο!!! Ειδικά η πρωτελευταία φωτό είναι σαν να βγήκε από διαφήμιση :-)

    Πολλές ευχές για ένα πολύ όμορφο ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημερα. Πόσα βγάζει η συγκεκριμένη συνταγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, το γραφω στην εκτελεση..."χωριζετε τη ζυμη σε 10 κομματια".

      Διαγραφή
  18. Ανώνυμος13/3/17, 3:49 μ.μ.

    Καλημέρα η συνταγή σας για ψωμακια burger φαίνεται απίστευτη..θα θελα να ρωτήσω το μείγμα που αλέιφετε στο τέλος με το αλάτι και τις γεύσεις έτοιμο είναι η πρέπει να τα αναμειξουμε όλα και το πράσινο που φαίνεται μέσα στο ψωμάκι ειναι κάποιο μυρωδικο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα σας.Οπως αναφερω στην αναρτηση, εχω χρησιμοποιησει αλατι Τρικαλινος με διαφορα αρωματα. Αν πατησετε πανω στο λινκ θα δειτε καλυτερα το προιον. Το ανακατεψα με βουτυρο και το αλλειψα στο ψωμι. Μεσα στη ζυμη εχω χρησιμοποιησει το ιδιο αλατι αλλα μπορειτε φυσικα να προσθεσετε αλατι απλο.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος23/5/17, 10:16 π.μ.

      Α ωραία κατάλαβα ευχαριστώ πολύ!Δεν είναι υπερβολή αλάτι μέσα στην ζύμη και μετά πάνω στο ψωμι?και να ρωτήσω κάτι άλλο. Πόση αναλογία λιώνουμε βούτυρο με αλάτι για επαληψη,μπορούμε να βάλουμε και το συγκεκριμένο αλάτι και μέσα στον κιμά για burgers? Ευχαριστώ εκ των προτέρων

      Διαγραφή