18 Σεπτεμβρίου 2013

Κέικ με blueberries και λεβάντα


υλικά
  • 2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι αποξηραμένα άνθη λεβάντας
  • 1 λεμόνι, μόνο ξύσμα
  • 1 λάιμ, μόνο ξύσμα
  • 120γρ βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 1/2 ποτήρι ξυνόγαλα
  • 1/2 ποτήρι κατεψυγμένα blueberries
  • ζάχαρη άχνη

εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία φόρμα με διάμετρο 22εκ.
Σ'ένα μεγάλο μπώλ ανακατεύετε όλα τα στέρεα υλικά με τα μυρωδικά .
Λιώνετε το βούτυρο, το αφήνετε να κρυώσει και το ανακατεύετε σ'ένα μπώλ με τα αυγά και  το ξυνόγαλα.
Ενώνετε τα δύο μίγματα.
Ρίχνετε τα 2/3 στη φόρμα και σκορπίζετε από πάνω τα blueberries. Σκεπάζετε με το υπόλοιπο μίγμα.
Ψήνετε για περίπου 50 λεπτά. 
Βγάζετε από το φούρνο το κέικ και το αφήνετε να κρυώσει μέσα στη φόρμα του για 10 λεπτά. 
Το βάζετε σε πιατέλα και το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.





53 σχόλια:

  1. Ωωωω!!! Μα τι καταπληκτικο και χορταστικο κεικ! Οτι πρεπει για τη δροσουλα του φθινοπωρου!!! Ωραια που το εβαλες σε ταψι και οχι σε φορμα. Πολυ πολυ καλο!!

    Μα καλα.. Που βρηκες την επιγραφη blueberies? Ωραια η συγκεκριμενη φωτογραφια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε συ.... δεν χορταίνω να τις βλέπω τις φωτογραφίες σου...
      Τι όμορφα και επιμελώς ατιμέλητα έχεις σκορπίσει τη λεβάντα γύρω...

      Στείλεεεεεεεεεεεεεεεε

      Διαγραφή
    2. Έτσι ακριβώς...Επιμελώς ατιμέλητα!
      :)

      Διαγραφή
    3. Σου άρεσε η επιγραφή ε???? .....
      Κοίταξε καλύτερα τη πρώτη και τη δεύτερη φωτογραφία και θα δεις οτι είναι πετσέτα κουζίνας και πάνω έχει συνταγή για blueberry μάφινς!! χαχα!
      Άλλαξα-πρόσθεσα υλικά και την έκανα κέικ!
      Φύσηξε αεράκι και σκόρπισε τη λεβάντα....χαχα!!!!
      Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε!!!
      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
    4. Τι μου λες τώρα??????????????
      Καλά, δεν θα το φανταζόμουν ποτέ αυτό.
      Πετσέτα κουζίνας???

      ΝΑΙ!!! Είσαι μια original food blogger!
      Εδώ μιλάμε μέχρι και για συνταγή σε πετσέτα κουζίνας, όχι αστεία!!!

      χαχαχαχα

      Διαγραφή
  2. Ένα ολοστρόγγυλο γλυκό,αρωματικό κέικ,αφοσιωμένο στη δική μας ευτυχία.Με πυρήνα ΄΄αιμάτινο΄΄,και συνωστισμό άλικων φρούτων που με βιασύνη στριμώχνονται και τελικά,άτακτα ξεχύνονται.Αφήνουν την υπόξινη γεύση τους να μεσουρανήσει και δένουν την δύναμη της απόχρωσής τους με την ηπιότητα της ιώδους απαλότητας της λεβάντας.Απίθανος συνδυασμός και τολμηρός!Έτσι όπως είναι κάθε τι που ξαφνιάζει!
    Εύγε my peps!!!Kisses όπως θα έλεγες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααα Φωτεινή μαθαίνεις το λεξιλόγιο μας!!!!
      Το "Kisses" το ξεκίνησε η Ζ.
      Ήταν άτακτα τα άτιμα τα μύρτιλλα αλλά τα κανόνισα εγώ, μην ανησυχείς!!!
      Kisses λοιπόν!!!
      Σ'ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  3. Πόσο μ΄αρέσουν αυτά τα φρουτάκια!
    Βάλε και ότι λατρεύω τα κέικ και θα έχεις ένα σύνολο επιθυμίας να γευτώ αυτό που μας δείχνεις εδώ!
    Καφέ πάντως έχω. Δεν θα σε επιβαρύνω. :)
    Αν και αμφιβάλω αν έμεινε έστω και ψίχουλο...οπότε κλαψ!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα είναι τ'αγαπημένα μου!!!!και το φάγαμε όλο!!!!
      Όταν θα ξαναβρώ, θα το φτιάξω και θα σου πω να έρθεις παρέα με το καφέ σου!!!!
      Γειά σου Ζαμπία μου!!!

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος18/9/13, 12:09 μ.μ.


    Ξυνογαλα, ανθη λεβαντας και blueberries μου δημιουργουν μια φανταστικη εικονα κ γευση κεικ! Πρωτοτυπο επισης! Συγχαρητηρια για την υπεροχη συνταγη και το blog σας!! Παντα θαυμαζω τις τοσο 'ζωντανες' φωτογραφιες σας!!
    Θα το φτιαξω αμεσα!! Να εχετε μια ομορφη ημερα!
    Με εκτιμηση,
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας!!
      Καλώς ήρθατε στο μπλόγκ μου!!
      Πολύ χαίρομαι που σας αρέσουν οι συνταγές μου και οι φωτογραφίες!
      Αν φτιάξετε το κέικ περιμένω να μου πείτε εντυπώσεις!
      Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!!!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/9/13, 10:04 π.μ.

      Καλημερα-καλημερα!
      Κι ομως το εφτιαξα χθες το απογευμα!!! Τοσο μεγαλη ηταν η ανυπομονησια (ή μαλλον πρεμουρα θα τη χαρακτηριζα) μου!!
      Κ εκει που νομιζα οτι ειχα blueberries τελικα βλεπω οτι ειχα raspberries...σκιρτησε λιγο η καρδια..ωχ, τι? δε θα το φτιαξω?? Εννοειται δε θα με πτοουσε αυτο..berries το ενα, εστω berries κ το αλλο...:-)
      Πραγματικα πολυ διαφορετικο κεικ!! Ιδιαιτερη γευση! Πολυ αρωματικο! Η λεβαντα κ τα ξυσματα το μοσχομυρισαν..Κ βεβαιως ελαφρυτερο σε σχεση με τα περισσοτερα! Το συνιστω κ θα το ξαναφτιαξω, ελπιζω με τα σωστα berries την επομενη φορα!
      Ευχαριστουμε πολυ για την ιδιαιτερη συνταγη!!:-)
      Φιλικα, Ευη

      Διαγραφή
    3. Είσαι απίστευτη!!!!!!!!!!!
      Και με τα raspberries τέλεια θα είναι!!! Θα το δοκιμάσω κι εγώ με αυτά την επόμενη φορά!!!
      Τα ξύσματα και η λεβάντα το κάνουν πολύ αρωματικό!
      Πολύ χαίρομαι που το έφτιαξες και σου άρεσε!!!
      Καλημέρα Εύη!!!

      Διαγραφή
  5. Ααα, πολύ μου αρέσει αυτό το κέικ! Λεβάντα δεν έχω χρησιμοποιήσει ακόμα σε γλυκό και θέλω πολύ να το κάνω, είμαι περίεργη για το αρωματικό αποτέλεσμα. Μου φαίνεται όμως πως ο συνδυασμός με τα φρουτάκια αυτά πρέπει να είναι πολύ καλός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι διακριτικό το άρωμα της και η γεύση της!
      Δοκίμασε το!!!

      Διαγραφή
  6. πολύ πρωτότυπο!

    δεν εχω χρησιμοποιησει ποτέ λεβαντα σε φαγητο-γλυκο..μαλλον ηρθε η ώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ gio kar!!!
      Δοκίμασε το!!!

      Διαγραφή
  7. Δείχνει υπέροχο!
    Πολύ "ιδιαίτερο" κέικ!!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δείχνει πολύ λαχταριστό peps και λόγω λεβάντας ιδιαίτερα αρωματικό!!!!!!
    Πολύ θέλω να το δοκιμάσω γιατί μου κίνησες την περιέργεια!!!!!
    Δεν ξέρω που θα βρω βρώσιμη λεβάντα, αλλά θα ψάξω!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις Σιλένα!!!
      Αποξηραμένη λεβάντα βρήκα σε βιολογικό μαγαζί. Αν δε βρείς, μπορώ να σου στείλω!
      Καλημέρα!!!

      Διαγραφή
  9. Φαντάζομαι άρωμα, μοσχομύρισε όλο το σπίτι ε!!!!
    Πολύ ωραίο κεικ.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι!!! Αρωματικό και νόστιμο!!!
      Καλή σου μέρα Ρούλα!!!

      Διαγραφή
  10. Εντάξει απίστευτη η ιστορία με την πετσέτα κουζίνας!
    Αυτό θα πει να βρίσκεις την έμπνευση παντού!
    Μου αρέσουν τα υλικά του κέικ σου και υποπτεύομαι ότι είναι πολύ πολύ αρωματικό!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καταρχήν να αναρωτηθώ γιατί δεν βρίσκω πουθενά blueberries???? Που τα βρήκες?
    Λατρεύω το ξινόγαλα στα κέικ. Προσπαθώ να φανταστώ και την μυρωδιά της λεβάντας.
    Υπέροχο το κέικ και οι φωτογραφίες!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς κι εγώ σπάνια τα βρίσκω και συνήθως κατεψυγμένα. Τα φέρνει ένα σούπερ μάρκετ δίπλα στο σπίτι μου αλλά όχι πάντα. Πρίν λίγο καιρό βρήκα και φρέσκα σε βιολογικό μαγαζί.
      Καλημέρα Νοτούλα και σ'ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  12. Καλημέρεεεεεεεςς.

    Ερώτηση κρίσεως που λένε dear Peps.
    H λεβάντα που ανθίζει στο μπαλκόνι μου...θα μου δώσει βρώσιμα άνθη αν τα αποξηράνω;;;
    Θα μου πεις τι ρωτάω κι' εγώ τώρα, αλλά να μου πέρασε η "φλασιά" και είπα να την εκφράσω.

    Ωραίο και μυρωδάτο το κέϊκ σου χωρίς αμφιβολία, καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Πηνελόπη!
      Κι εγώ αποξηραμένα έβαλα. Βρήκα αυτό το σάιτ , για δες το http://botanologia.blogspot.gr/2012/05/blog-post_983.html

      Φιλιά!!!!Σ'ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  13. Μα τι συνδυασμός γευσης και αρωματων!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραιότατος μπορώ να πω!!!
      Καλημέρα!!!

      Διαγραφή
  14. Γεύσεις και χρώματα που μας πάνε στο δάσος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φέτος πρωτοέφαγα blueberries και ξετρελάθηκα! Το κείκ σου δείχνει λαχταριστό!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν είναι πολύ νόστιμα!!!!!
      Σ'ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  16. Aρωματικό το κεκάκι σου Πέπη.
    Εχω κι εγώ λεβάντα αλλά δεν την έχω χρησιμοποιήσει ακόμα σε φαγητό. Φοβάμαι μην έχει έντονη γεύση

    Τα blueberries πρέπει να τα ψάξω να τα βρώ

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Μαριόν!
      1 κουταλάκι ήταν αρκετό για να έχει το κέικ μια διακριτική γεύση λεβάντας!
      Κάποια σούπερ μάρκετς και βιολογικά μαγαζιά έχουν κατεψυγμένα και ίσως βρείς και φρέσκα.
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  17. Πολύ ιδιαίτερο κέικ! Σίγουρα άκρως αρωματικό και πολύ νόστιμο! Πολύ όμορφη και η παρουσίαση! Μπράβο!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Αναστασία! Πρώτη φορά χρησιμοποίησα τη λεβάντα και μου άρεσε πολύ!!!
      Σ'ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  18. Καταπληκτικό!Φαντάζομαι άρωμα και γεύση πωπω!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Ελένη!
      Ναι ήταν αρωματικό!!!

      Διαγραφή
  19. Que rico Peps es muy aromático lavanda y ralladura de limó,abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Λεβάντα ε;
    Πολύ ενδιαφέρον!
    Αλλά και τα μούρα σου δεν πάνε πίσω...μου έβαλες ιδέες ...αλλά που να βρω μούρα εδώ στο νησί;
    Τι άλλο μπορώ να βάλω;
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Σοφία! Βιολογικό μαγαζί έχετε νομίζω, ίσως βρεις εκεί μύρτιλα ή κάποιο άλλο μούρο.
      Η αλήθεια είναι οτι κι εδώ σπάνια τα βρίσκω.
      Ίσως το αχλάδι ή το μήλο να του ταιριάζει!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  21. Καταπληκτικό! Που θα βρω blueberries???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα!
      Blueberries βρίσκω κατεψυγμένα στο σουπερ μάρκετ Μπαλάσκας αλλά όχι πάντα.
      Το καλοκαίρι βρήκα φρέσκα σε βιολογικό μαγαζί.
      Ελπίζω να βοήθησα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  22. Λεβάντα δεν έχω χρησιμοποιήσει ακόμα, πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου, νοστιμότατο πρέπει να έγινε. Μπράβο. Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. πρωτη φορα βλέπω λεβάντα σε συνταγη!!! λατρευω τη λεβαντα ! τα παντα στο σπιτι μυρίζουν λεβάντα! μου κίνησες την περιέργεια να την δοκιμάσω..... αν και πιο πιθανό ειναι να κάθομαι να το μυρίζω παρα να το τρώω το κεκάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μπράβο Πέπη !! Πολύ ωραία η λεβάντα, την χρησιμοποιώ και εγώ ... Φοβάμαι να βάλω ποσότητα αλλά νομίζω αξίζει γιατί δίνει κάτι πολύ ιδιαίτερο...Θα τη δοκιμάσω και με μύρτιλλα που μας προτείνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι οτι πικρίζει γι αυτό και πρέπει να βάλεις λίγη. Εμένα μου άρεσε πολύ κι έχει φυσικά υπέροχο άρωμα!!
      Σ' ευχαριστώ!!

      Διαγραφή