the recipe in english
υλικά για τη μαρινάδα
Κόβετε το κοτόπουλο σε 12-15 μακρόστενες λωρίδες.
Καθαρίζετε και πετάτε το εξωτερικό σκληρό μέρος του λεμονόχορτου και ψιλοκόβετε το υπόλοιπο.
Βάζετε στο μπλέντερ ή στο μούλτι όλα τα υλικά της μαρινάδας (εκτός από το κοτόπουλο) και τα πολτοποιείτε.
Ανακατεύετε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα και το βάζετε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα μουλιάζετε τα ξυλάκια σε νερό για 10 λεπτά για να μη καούν κατά το ψήσιμο και περνάτε μία λωρίδα κοτόπουλου σε κάθε ξυλάκι. Τα βάζετε σε ταψάκι στρωμμένο με αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε σε δυνατό φούρνο ή στο γκρίλ για 10 - 15 λεπτά.
υλικά για τη σάλτσα φυστικιού
Θρυμματίζετε τα φυστίκια στο μούλτι και τα βάζετε σ' ένα μπωλάκι.
Καθαρίζετε και πετάτε το εξωτερικό σκληρό μέρος από τα λεμονόχορτα και ψιλοκόβετε το υπόλοιπο.
Βάζετε στο μούλτι ή στο μπλέντερ τα ψιλοκομμένα λεμονόχορτα, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το τζίντζερ, το κουρκουμά και το ελαιόλαδο και τα πολτοποιείτε.
Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρετε το μίγμα για 5 λεπτά.
Προσθέτετε τα φυστίκια, τη ζάχαρη, τη σάλτσα ψαριού, το χυμό λάιμ, το νερό και το γάλα καρύδας.
Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για περίπου 10 λεπτά.
υλικά για τη μαρινάδα
- 2-3 στήθη κοτόπουλου (περίπου 700γρ)
- 1 κλωνάρι λεμονόχορτο (lemongrass)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κομματάκι φρέσκο τζίντζερ (1εκ.)
- 2 κουταλάκια ζάχαρη καστανή
- 1 κουταλάκι κύμινο
- 1 κουταλάκι κουρκουμά
- 1/2 κουταλάκι κόλιανδρο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 12-15 καλαμάκια
Κόβετε το κοτόπουλο σε 12-15 μακρόστενες λωρίδες.
Καθαρίζετε και πετάτε το εξωτερικό σκληρό μέρος του λεμονόχορτου και ψιλοκόβετε το υπόλοιπο.
Βάζετε στο μπλέντερ ή στο μούλτι όλα τα υλικά της μαρινάδας (εκτός από το κοτόπουλο) και τα πολτοποιείτε.
Ανακατεύετε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα και το βάζετε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα μουλιάζετε τα ξυλάκια σε νερό για 10 λεπτά για να μη καούν κατά το ψήσιμο και περνάτε μία λωρίδα κοτόπουλου σε κάθε ξυλάκι. Τα βάζετε σε ταψάκι στρωμμένο με αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε σε δυνατό φούρνο ή στο γκρίλ για 10 - 15 λεπτά.
υλικά για τη σάλτσα φυστικιού
- 4 κουταλιές φυστίκια πίνατς αλατισμένα
- 2 κλωνάρια λεμονόχορτο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (2 εκ.)
- 1 κουταλάκι κουρκουμά
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά ζάχαρη καστανή
- 1 κουταλάκι σάλτσα ψαριού
- 1 κουταλιά έτοιμη σάλτσα τσίλυ
- 1 λάιμ, χυμό
- 4 κουταλιές νερό
- 125ml γάλα καρύδας
Θρυμματίζετε τα φυστίκια στο μούλτι και τα βάζετε σ' ένα μπωλάκι.
Καθαρίζετε και πετάτε το εξωτερικό σκληρό μέρος από τα λεμονόχορτα και ψιλοκόβετε το υπόλοιπο.
Βάζετε στο μούλτι ή στο μπλέντερ τα ψιλοκομμένα λεμονόχορτα, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το τζίντζερ, το κουρκουμά και το ελαιόλαδο και τα πολτοποιείτε.
Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρετε το μίγμα για 5 λεπτά.
Προσθέτετε τα φυστίκια, τη ζάχαρη, τη σάλτσα ψαριού, το χυμό λάιμ, το νερό και το γάλα καρύδας.
Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για περίπου 10 λεπτά.
Σερβίρετε το κοτόπουλο σατάυ αμέσως και με τη σάλτσα φυστικιού ζεστή. Φυσικά με ρύζι μπασμάτι!
Αυτό είναι αριστούργημα, έργο τέχνης, πίνακας ζωγραφικής!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά συγχαρητήρια!!!!
ΩΩΩΩΩΩΩ!!!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Λίλα!!!!
Χαίρομαι που σου άρεσε!!!!
Καλημέρα Πίπη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι χειμώνας, τι καλοκαίρι, τι άνοιξη... το φαγητό σου δεν έχει εποχή.
Είδα την ετικέτα στο κάτω μέρος και γι΄αυτό το λέω.
Με λίγα λόγια αν μου το σέρβιρες τον Μάιο δεν θα το περιφρονούσα!! χαχαχαχαα
Α-Π-Ι-Θ-Α-Ν-Ο !!!
Αγγιξες την τελειότητα με αυτό το γεύμα.
Τα δε υλικά της μαρινάδας και της σάλτσας είναι τόσο εναρμονισμένα μεταξύ τους και μάλιστα μερικά απο αυτά είναι ίδια. Πω πωωωω!!! Τι μου κάνεις τώρα??????? Τι μου κάνεις τώρα?????
Η προ τελευταία φωτογραφία μου αρέσει πάρα πολύ!!
Σου πάνε τελικά τα πιο μακρινά πλάνα. Στήνεις όμορφα το τραπέζι σου!!!!
...Κράτα το στο μυαλό σου!!
Φιλάκια πολλά!!!!!!!!!!!!!
Έχεις απόλυτο δίκιο!! Είναι για όλες τις εποχές!!!
ΔιαγραφήΤα υλικά της μαρινάδας και τη σάλτσας είναι σχεδόν ίδια γι αυτό και αν και φαίνεται μπελαλίδικη συνταγή, η προετοιμασία της δεν είναι καθόλου δύσκολη!!
Απλώς θέλει λίγο χρόνο για να προετοιμάσεις από πριν τα υλικά!
Σ'ευχαριστώωωωωωωωωωωωωωωωωωω!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ναι, το πρόσεξα ότι δεν έχει καθόλου μπελά. Φαίνεται πολύπλοκη, αλλά στην ουσία είναι πανεύκολη.
ΔιαγραφήΧωρώ να μπω σφήνα νομίζω κάπου εδώ....!!.Σριμώχνομαι σκεπτόμενη τον τίτλο του φαγητού που τον διάβασα αρχικά ως κοτόπουλο σαλτάϊ...!!!!Asian food λοιπόν σήμερα.Ότι πείτε κυρία μου!Εμείς ακολουθούμε τον δρόμο του μεταξιού και βαδίζουμε στα εξωτικά μονοπάτια που εσύ διάλεξες να μας περπατήσεις.Οσφριζόμαστε τα λάγνα αρώματα και γευόμαστε τις ανατρεπτικές νοστιμιές της Ανατολής.Γινόμαστε βεδουίνοι και λικνιζόμαστε ανάμεσα στη φαντασία μας και την πραγματικότητα μιας συνταγής που προκαλεί ανάφλεξη στο γαστριμαργικό μας σύστημα.Εσύ είσαι υπεύθυνη!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά,πολλά!!!!
ΥΓ.το λεμονόχορτο με τι το ανατικαθιστούμε?
Γιατί στριμώχνεσαι Φωτεινή μου???? Τόσο χώρο έχει πιο κάτω!!
ΔιαγραφήΤο λεμονόχορτο έχει έντονη γεύση και έντονο άρωμα λεμονιού. Θα μπορούσες να το αντικαταστήσεις με χυμό λεμονιού ή λεμόνι τουρσί, ίσως με τζίντζερ....αλλά το αποτέλεσμα δε θα είναι ίδιο. Ο αβ στο τμήμα με τα ασιατικά έχει σε βαζάκι λιωμένο λεμονόχορτο (εμένα δε μ'αρέσει...).
Σκέφτεσαι να το φτιάξεις???
Φιλιά και σ' ευχαριστώ!!!
Φυσικά και σκέφτομαι να το φτιάξω!!!!!!Θα πρέπει να γυρίσω Ελλάδα πρώτα για να προμηθευτώ τα κατάλληλα υλικά...πρέπει να έχει ιδιαίτερη γεύση και σκέφτομαι να το κάνω σε πρόσωπα αγαπημένα που λατρεύουν την ασιατική κουζίνα.Εγώ προσωπικά δεν την συνηθίζω..είμαι μάλλον πιο πολύ της παραδοσιακής κουζίνας και πάντα αισθάνομαι να υστερώ στις προτάσεις που άλλοι φίλοι παρουσιάζουν.Τώρα ήρθε η ώρα μου να τους εντυπωσιάσω!
ΔιαγραφήΙταλία???? Αχ τι ωραία!!
ΔιαγραφήΘα περιμένω λοιπόν να γυρίσεις, να το φτιάξεις και να μου πεις αν σας άρεσε το φαγητό!!!
Φιλάκια!!
Μπήκα για τη σάλτσα (αφού κρέας δεν τρώω) και ομολογώ ότι κατενθουσιάστηκα! Οι φωτο σου τα σπάνε!Υπέροχα χρώματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια από τη βροχερή Ζάκυνθο!
Η σάλτσα τρώγεται με το κουταλάκι!!!!
ΔιαγραφήΦτιάξε τη και απολαύσε τη με στικς λαχανικών!!!!
Σ'ευχαριστώ!!!!
...όπου να' ναι έρχεται και σε μας η βρόχα!!!
Απίστευτο φαγητό και τα υλικά του μοναδικά συνδυασμένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα μ΄αρέσουν σ΄αυτό το τέλειο πιάτο. Από τα καρυκεύματα, από την επιμέλεια που μας το πρόσφερες μέχρι το styling και τις φωτογραφίες του!
Μέχρι κι οι Ινδονήσιοι θα τρίβουν τα μάτια τους μ΄αυτό που βλέπουν!
Z.
* Βρήκες βρε θηρίο και lemongrass?
Σ' ευχαριστώ Ζαμπία μου!!!
ΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι οτι το τσάκισαααααααα!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αυτές οι γεύσεις νομίζω είναι μοναδικές.....δηλαδή εμένα μ' αρέσουν πάρα πολύ!!!!
Είναι ένα ασιατικό μαγαζί κοντά στο σπίτι μου κι έχει και lemongrass φρέσκο στο ψυγείο!!!
Το βάζω στη λίστα.... ;)
Όχι, όχι ακόμα!
ΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ πολύ My Peps. Θα σου πω πότε, έχω προγραμματίσει άλλα πριν! :)
Νομίζω ότι συνδυάζει σούπερ εμφάνιση και υπέροχη γεύση! Ήδη το φαντάζομαι να κλέβει τις εντυπώσεις σε βραδιά με φίλους. Ξέρεις, εκεί που όλοι πολεμάνε για το τελευταίο κοτοπουλάκι... ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σάλτσα απίθανη! Μπράβο μπράβο μπράβο!
Φιλιά πολλά!!!!!
Χαχαχαχαχαχαχαχα κάπως έτσι έγινε!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Αναστασία!!!
Λατρεύω την Ασιατική κουζίνα! Ειδικά ο,τι έχει να κάνει με φυστίκια και τέτοια... Πολύ νόστιμο φαίνεται! Η σάλτσα ψαριού τι είναι; Α, με την ευκαιρία να σε ενημερώσω ότι το blog μου έχει καινούρια διεύθυνση, foodaki.gr (στα Ελληνικά) και foodaki.eu (στα Αγγλικά). Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σάλτσα ψαριού (fish sauce) χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλες τις συνταγές της ασιατικής κουζίνας. Έχει έντονη και ιδιαίτερη γεύση. 1-2 κουταλάκια είναι συνήθως αρκετά.
Διαγραφήhttp://en.wikipedia.org/wiki/Fish_sauce
Θα τη βρείς σε μαγαζιά με ασιατικά προιόντα.
Ναι το έχω δεί οτι έχεις αλλάξει το μπλόγκ σου!
Σ' ευχαριστώ!!!
Ξέχασα...έχει και ο αβ!
ΔιαγραφήΤην έχω κι εγώ από τα ΑΒ. :)
ΔιαγραφήΦαίνεται υπέροχο πιάτο. Δεν νομίζω να καταφέρω την υπόλοιπη οικογένεια να φάνε σάλτσα με φυστίκια, αλλά την επόμενη φορά θα μπορούσες να μου στείλεις μια μεριδούλα; Οι φωτογραφίες σου υπέροχες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σου κρατήσω, εντάξει!!! Αλλά μπορείς να τη φτιάξεις μόνο για σένα..ένα μπωλάκι είναι!!!
ΔιαγραφήΔοκίμασε τη!!!
Φιλιά!!! Σ' ευχαριστώ!!!
Θα το βάλω στα things to do!
ΔιαγραφήΜπαίνει στο πρόγραμμα για τις αμέσως επόμενες ημέρες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια!!! Περιμένω να μου πείς αν σου άρεσε!!!
ΔιαγραφήΑγαπημένες ασιατικές γεύσεις και αρώματα! Και οι φωτογραφίες σου, νοστιμότατες κι αυτές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά Χρύσα!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ!!!
Πω πω Πεπη, νομίζω οτι αυτό το πιάτο σου είναι το αγαπημένο μου απο όλο το μπλόγκ σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίθανο πραγματικά!
Αν δεν βρω λεμονόχορτο (που δεν παίζει να βρω δηλαδή..) μπορώ να το αντικαταστήσω με κάτι αλλο?
Χαχαχα αλήθεια??? Σ' αρέσουν και σένα τόσο πολύ τα ασιατικά!!!
ΔιαγραφήΜπορείς να βάλεις χυμό λεμονιού....δε θα είναι το ίδιο αλλά νομίζω θα βγεί πολύ ωραίο. Άλλωστε έχει και τόσα άλλα μπαχαρικά και αρωματικά η συνταγή!!! Βάλε και περισσότερο τζίντζερ!
Φιλιά!
Συνδυάζει πολύ αγαπημένες μας γεύσεις το πιάτο σου, ιδιαίτερο και εξαιρετικό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα!!
Σ' ευχαριστώ πολύ Έλενα!!!
ΔιαγραφήΦΑΝΤΑΣΤΙΚΌ πιάτο Πέπη!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δοκιμαστεί σύντομα!
Α ωραία!! Περιμένω εντυπώσεις!!
Διαγραφήthis look absolutely delicious Peps and love your pictures!!
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you so much Gloria!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα Πέπη! Φοβερό το πιάτο σου... το δρομολογώ για την Κυριακή...είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελλαθούν όλοι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Αλήθεια??? Θα περιμένω να μου πεις αν σας άρεσε!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ!!
Μπράβο παιδί μου! thank you!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ που μου έδωσες παραγγελιά!!! Και τελικά ήταν και πολύ εύκολο!! Και πεντανόστιμο!!!!
ΔιαγραφήΘα σας αρέσει σίγουρα!!!
Αν θες καμιά βοήθεια, πες μου!!
Βρήκες λεμονόχορτο βρε θηρίο;; Εύγε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φαγάκι σου εκπληκτικό τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση!
Είναι από τα πιάτα που έχω στα προσεχώς. Τώρα που το είδα και εδώ πρέπει να το δρομολογήσω!
Φιλιά!
Ναι υπάρχει στα μαγαζιά με ασιατικά προιόντα!
ΔιαγραφήΩραία! όταν το φτιάξεις πες μου αν σου άρεσε!!
Φιλιά!!!
Μου αρέσουν πολύ αυτές οι γεύσεις...οφείλω να ομολογήσω όμως ότι ξέρω καλύτερα να τις τρώω παρά να τις μαγειρεύω!!! Καλημέρα, Πέπη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ όσο γι αυτό συμφωνώ!!!
ΔιαγραφήΠαντως δεν είναι δύσκολο απλώς πρέπει να έχεις προετοιμάσει από πρίν τα υλικά!
Καλησπέρα!!!
Πολυαγαπημενο φαγητο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Και για μένα!!
ΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρουσα! Λατρεύω τα φυστίκια! Θα τη λατρέψει η κόρη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποιες συνταγές της ασιατικής κουζίνας μου αρέσουν πολύυυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα θα είναι κι αυτή. Η sauce ιδιαίτερη. Βάζεις ιδέες Πέπη μου... αχ...
Ωραία παρουσίαση.
Φιλιά πολλά
Υπέροχη η παρουσίαση !!!!!!! οι φωτογραφίες θεϊκές!!!!! Η συνταγή προσωπικά με ξετρελαίνει αλλά δε βρίσκω οπαδούς τους υπόλοιπους της οικογένειας οπότε θα αρκεστώ στο οφθαλμόλουτρο!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, σήμερα έμαθα και καινούργιες λέξεις και νέες εφαρμογές για τα σουβλάκια κοτόπουλου που είναι μεγάλη μας αδυναμία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου είμαι βαθύτατα ευγνώμων καλή μου Πέπη.
Φιλιά πολλά.