click for english
υλικά
εκτέλεση
Κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες.
Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι και λιώνετε το βούτυρο.
Ρίχνετε τα κρεμμύδια, πασπαλίζετε με λίγο αλάτι, σκεπάζετε και τα αφήνετε να μαλακώσουν για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Βγάζετε το καπάκι και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να καραμελώσουν.
Προσθέτετε τη κρέμα μπαλσάμικο, ανακατεύετε και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφήνετε τα κρεμμύδια να κρυώσουν.
Βάζετε σ' ένα μπωλ το αλεύρι, το παγωμένο βούτυρο, το παγωμένο τυρί, το αλάτι και το δεντρολίβανο.
Τρίβετε τα υλικά με τα δάχτυλα σας μέχρι να έχετε ένα μίγμα σαν ψίχουλα. Αλευρώνετε την επιφάνεια εργασίας σας, ρίχνετε την "ψιχουλιαστή" ζύμη, πιέζετε το μίγμα και ζυμώνετε απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια σφιχτή και εύπλαστη ζύμη.
Βάζετε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο μεγάλα κομμάτια αντικολλητικό χαρτί και με τον πλάστη ανοίγετε ένα στρογγυλό φύλλο 30-33εκ.
Μεταφέρετε το φύλλο ζύμης στο ταψί και πετάτε το πάνω αντικολλητικό χαρτί.
Ρίχνετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια στο κέντρο του φύλλου και τα απλώνετε αφήνοντας περιθώριο στις άκρες της ζύμης περίπου 5 εκ.
Από πάνω βάζετε το μπλε τυρί σε κομματάκια.
Διπλώνετε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα, πάνω στις άκρες της γέμισης πιέζοντας ελαφρά. Αλείφετε τη ζύμη με ελαιόλαδο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 35-40 λεπτά.
υλικά
- 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125γρ βούτυρο παγωμένο σε κομματάκια
- 180γρ τυρί κρέμα φιλαδέλφια παγωμένο
- 3/4 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
- 400γρ κρεμμύδια
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 1 κουταλιά κρέμα μπαλσάμικο
- 50γρ μπλε τυρί
- αλάτι
- ελαιόλαδο
εκτέλεση
Κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες.
Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι και λιώνετε το βούτυρο.
Ρίχνετε τα κρεμμύδια, πασπαλίζετε με λίγο αλάτι, σκεπάζετε και τα αφήνετε να μαλακώσουν για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Βγάζετε το καπάκι και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να καραμελώσουν.
Προσθέτετε τη κρέμα μπαλσάμικο, ανακατεύετε και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφήνετε τα κρεμμύδια να κρυώσουν.
Βάζετε σ' ένα μπωλ το αλεύρι, το παγωμένο βούτυρο, το παγωμένο τυρί, το αλάτι και το δεντρολίβανο.
Τρίβετε τα υλικά με τα δάχτυλα σας μέχρι να έχετε ένα μίγμα σαν ψίχουλα. Αλευρώνετε την επιφάνεια εργασίας σας, ρίχνετε την "ψιχουλιαστή" ζύμη, πιέζετε το μίγμα και ζυμώνετε απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια σφιχτή και εύπλαστη ζύμη.
Μεταφέρετε το φύλλο ζύμης στο ταψί και πετάτε το πάνω αντικολλητικό χαρτί.
Ρίχνετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια στο κέντρο του φύλλου και τα απλώνετε αφήνοντας περιθώριο στις άκρες της ζύμης περίπου 5 εκ.
Από πάνω βάζετε το μπλε τυρί σε κομματάκια.
Διπλώνετε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα, πάνω στις άκρες της γέμισης πιέζοντας ελαφρά. Αλείφετε τη ζύμη με ελαιόλαδο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 35-40 λεπτά.
Ohhh que rica y elegante se ve me llevo un trozo,saludos y abrazos
ΑπάντησηΔιαγραφήHi Rosita!!! Treat yourself!!!
ΔιαγραφήThanx!!!
Πως μου αρέσει που βλέπω ότι οι αναρτήσεις σου έχουν μεταφερθεί στα βράδια της Κυριακής δε λέγεται!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίρνοντας μια μεγάλη ανάσα για κάθε εβδομάδα που ξεκινά, έρχεσαι εσύ και τα ωραία σου και μας δίνεις ένα όμορφο παράθυρο γεύσης!!!
Καλά, δεν έχω λόγια για την τάρτα/galette σου! Ζύμες έχω δοκιμάσει πολλές, αλλά τέτοια με τυρί κρέμα δεν έχει τύχει. Φαίνεται εξαίσια !!!!!!!!!! Στο δε σύνολό της η τάρτα είναι ποίημα! Ολα τα επιμέρους υλικά τα λατρεύω και μόνο που την βλέπω έτσι λεπτή με ξελιγώνει!!!
!
Οι galette μου αρέσουν και για έναν ακόμη λόγο. Για την επιμελώς ατιμέλητη εμφάνισή τους!!!!!!!
Εγραψες!! Τι άλλο να πω??? Θα έχουμε μια τέλεια εβδομάδα!!! Οι ιωνοί ήταν καλοί!! χαχαχαχαχαχαχαχαχα
Καλό βράδυ!!!!!!!!!!!!!!!
Ξέχασα να πω πόσο τέλειες είναι οι φωτογραφίες σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Η τελευταία είναι η αγαπημένη μου αλλά και οι φωτογραφίες βήμα βήμα που είναι η αδυναμία μου!!! Τέλειες!!!!! Μπράβο!!!!!!!!
ΔιαγραφήΠω πω....έχω κοκκινίσει!!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ πολύ!!!!
υγ.τη ζύμη να τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε!!!!
Καλα το συζητας;; Εννοειται θα τη δοκιμασω!!!!
ΔιαγραφήΤην εφτιαξα την βδομαδα που μας περασε σε ενα τραπεζι και εκανε θραυση!!!!!!!!!!! Εκλεψε την παρασταση.
ΔιαγραφήΘα την ξαναφτιαξω μεθαυριο την Τριτη για κατι αλλους φιλους που θα ερθουν να μας δουν!!
Καθιερωθηκε!!!!!!!
καλα ενταξει ανετα το εξαφανιζω στο δευτερολεπτο!!!! τελιοοοοο
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ το ίδιο!!! Χαχα
ΔιαγραφήΚαραμελωμένα κρεμμύδια και μπλε τυρί.... Μμμμμάλιστα...... Πού είναι το κρασί και το κομμάτι μου, οεο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν τα κάνουν αυτά Κυριακή βράδυ κορίτσι μου....
Δεν παθαίνω συχνά έρωτα με αλμυρές συνταγές, αλλα αυτή τη galette θα τη δω στον ύπνο μου απόψε...
Καλημέρα!!
ΔιαγραφήΕλπίζω να είχες όνειρα...αλμυρά!!! ;)
Φιλιά!!
Πολύ ωραίο! Με όλα τα αγαπημένα μου υλικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Μαρία!!
ΔιαγραφήΑγαπημένα υλικά υπέροχες φωτογραφίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Να 'σαι καλά Ξανθή!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ!
Μου άρεσαν πολύ τα καραμελωμένα κρεμμύδια!! Καθώς δεν είμαι μεγάλη φαν των τυριών μπορεί και να την έφτιαχνα και σκέτη!! Φανταστική παρουσίαση Πέπη μου όπως πάντα!! Καλό μήνα εύχομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είσαι φαν των τυριών???? Απίστευτο!!!
ΔιαγραφήΔε πειράζει και σκέτα τα καραμελωμένα κρεμμύδια μέσα στη ζύμη είναι σούπερ!!
Σ' ευχαριστώ Αθηνά!! Καλό μήνα!
Τι ωραία που φαίνεται. Θα συμφωνήσω με την Χρυσαυγή, η τελευταία φωτογραφία μου αρέσει πολύ. Βγάζει μία "θαλπωρή"...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή βδομάδα και καλό μήνα Πέπη!
Και φαίνεται και είναι!!! χαχα
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε!!
Καλό μήνα!!
Τρε σικ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου εβδομάδα :)
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Merci!
ΔιαγραφήΔεν υπάρχει πιο λαχταριστός συνδυασμός από καραμέλλωμενα κρεμμύδια με τυριά. Μου αρέσει που κάνεις τσαχπινιά στη ζύμη και βάζεις και τυρί κρέμα
ΑπάντησηΔιαγραφήεεε ναι ..μια τσαχπινιά την έχουμε!!
ΔιαγραφήΕκπληκτική πρόταση, με την προϋπόθεση ότι θα αντικαταστήσω το τυρί.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω τα καραμελωμένα κρεμμύδια!Τα κάνω και φαγητο με μπιφτέκια στον φούρνο η με κοτόπουλο....
Τα κάνω κρεμυδόπιτες ή λαδένιες!
Τωρα θα κάνω και τάρτες!
Μπράβο Πέπη!
Υπέροχη συνταγή!
Τι τυράκι θα μου πρότεινες?...εγώ σκέφτομαι κάποιο πιπεράτο για να εξισορροπήσει την γλυκύτητα των κρεμμυδιών!
Καλό βράδυ!
Αααααα τα χεις ξεσκίσει τα καραμελωμένα κρεμμύδια!!!! Χαχαχα
ΔιαγραφήΝομίζω μια γραβιέρα με έντονη γεύση αλλά κι ένα κατσικίσιο ταιριάζουν τέλεια!!
Φιλιά!!
Ωραίος συνδυασμός τα γλυκά κρεμμύδια με το αγαπημένο μπλε τυρί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια σούπερ γαλέτα, με αγροτικό ύφος! :)
Z.
...δόκιμασε την!!!!
ΔιαγραφήKisses!
Respect για την galette σου! Δεν έχω να πω κάτι άλλο...
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you Kika!!!
ΔιαγραφήΣτις galette λεμε ΝΑΙ !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειος συνδυασμός Πέπη. Ζύμη, γέμιση.. ολα.
Μπράβο. Ωραίες και οι φωτογραφίες ;)
Φιλιά πολλά
Ναι ναι!!! Πολλά ναι!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Μάριον!!!
Υπέροχη galette!!!!!!!!!! Μοναδικός συνδυασμός ζύμης (με τυρί κρέμα!!), κρεμμυδιών και τυριού!!! Έχω μείνει άφωνη να θαυμάζω τις φωτό σου που "μιλούν"!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Βασιλική!!!
Διαγραφή