click for english
υλικά για το κέικ
υλικά για τη κρέμα μασκαρπόνευλικά για το κέικ
- 100γρ ζάχαρη λευκή
- 150γρ ζάχαρη καστανή
- 200γρ βούτυρο λιωμένο
- 4 αυγά
- 70γρ κακάο σκόνη
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 2 κουταλιές σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας
- 340γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 200ml ξυνόγαλα
- 500γρ κρέμα γάλακτος
- 250γρ μασκαρπόνε
- 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (400γρ) καραμελωμένο*
- 4-5 μπανάνες μεγάλες
- σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη
εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C.
Τοποθετείτε ένα τσέρκι με διάμετρο 20εκ μέσα σ'ένα ταψάκι και το επενδύετε με αντικολλητικό χαρτί το οποίο έχετε τσαλακώσει και βρέξει ελαφρά για να σταθεί καλύτερα στο τσέρκι. Βουτυρώνετε το χαρτί.
Χτυπάτε με το μίξερ τις ζάχαρες με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά, το κακάο, τη κανέλα, τη βανίλια και συνεχίζετε το χτύπημα. Ρίχνετε σε δύο δόσεις το αλεύρι εναλλάξ με το ξυνόγαλα και ανακατεύετε καλά.
Ρίχνετε τη μισή ποσότητα από το μίγμα στο τσέρκι και ψήνετε για 35 λεπτά.Δοκιμάζετε μ'ένα μαχαίρι, αν βγαίνει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο.
Αφήνετε το κέικ να κρυώσει μέσα στο τσέρκι για 10 λεπτά και μετά το μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Βάζετε καθαρό αντικολλητικό χαρτί στο τσέρκι και ψήνετε το υπόλοιπο μίγμα.
Σ' ένα μπωλ χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος, το μασκαρπόνε και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να ομογενοποιηθούν και να σφίξει ελαφρά το μίγμα.
Κόβετε τις μπανάνες σε διαγώνιες φέτες.
Όταν κρυώσουν τα δύο κέικ, κόβετε μ'ένα μεγάλο μαχαίρι το κάθε κέικ σε δύο κομμάτια ώστε να έχετε 4 βάσεις.
Τοποθετείτε τη μία βάση στη πιατέλα που θα το σερβίρετε.
Απλώνετε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού το 1/4 από το καραμελωμένο ζαχαρούχο.
Απο πάνω βάζετε μια στρώση από τη κρέμα μασκαρπόνε, καλύπτετε με φέτες μπανάνας και άλλη μια στρώση κρέμας.
Τοποθετείτε τη δεύτερη βάση κέικ, απλώνετε 1/4 καραμελωμένο ζαχαρούχο, κρέμα μασκαρπόνε, μπανάνες, κρέμα. Συνεχίζετε με τις άλλες δυο βάσεις και τα υπόλοιπα υλικά.
Στο τέλος πασπαλίζετε με τριμμένη κουβερτούρα.
Συναρμολογήστε την τούρτα 1-2 ώρες πριν τη σερβίρετε γιατί οι μπανάνες όσο μένουν μαυρίζουν.
*Για να καραμελώσετε το ζαχαρούχο, βάζετε τη κονσέρβα χωρίς να την ανοίξετε σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε νερό μέχρι να τη καλύπτει. Σιγοβράζετε σε μέτρια φωτιά για 2 - 2 1/2 ώρες. Ελέγχετε κάθε μισή ώρα. Θα πρέπει να προσθέτετε νερό για να είναι συνέχεια καλυμένη η κονσέρβα. Την αφήνετε να κρυώσει μέσα στη κατσαρόλα. Καλύτερα να καραμελώσετε το ζαχαρούχο μια μέρα πριν ή και περισσότερες από τη μέρα που θα φτιάξετε τη τούρτα.
Δ-Ε-Ο-Σ !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚεραυνοβολήθηκα νυχτιάτικα!!!
Προσπαθώ να καταλάβω τι μου συμβαίνει, γιατί τούρτα βλέπω και τούρτα δεν έχω!!!
Μακαρίζω τους τυχερούς που την έφαγαν!!!!!!!!!!!
Για μας τους κοινούς θνητούς έμειναν μόνο οι ξελιγωτικές σου φωτογραφίες!!! Τις κοιτάω και τις ξανακοιτάω.. οκ, έδωσες ρέστα απ΄όλες τις απόψεις!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Τα όνειρά μου απόψε σίγουρα θα είναι γλυκά!!!
Χαχαχαχαχα άντε..όνειρα γλυκά!!!
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ!!!
Τέτοια ώρα τέτοια λόγια, μένουμε με τις φωτογραφίες όπως λέει και η Χρυσαυγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Σ 'ευχαριστώ Ξανθή!
Διαγραφή...για να μην πουμε "μενουμε μπουκαλα" δηλαδη..... Χαχαχα
ΔιαγραφήΜουρλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλα βραδιατικα?
Αναρτουν τετια πράματα βράδυ και μάλιστα Κυριακη?!
Δεν έχεις κουσει για το δίαιατ απο Δευτερα α χα χα!
Χαχα ξεκίνα την επόμενη Δευτέρα !!
ΔιαγραφήΚαλημέρα Beauty!!
Ξεκινησα χτες βράδυ τρώγοντας μερικά γράμματα απο τις λέξεις χα χα!
ΔιαγραφήΚαλή εβδομαδα :)
πωωωωωωωωωωωω ειδικα η φωτο μετο κομματι σαν τον τιτατινο ετοιμο να συγκρουστει με το παγοβουνο δλδ το στομα μου ολα τα λεφτα χαχαχα!!! φανταστικη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ ντολμαδάκι!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα!!
Παναγίτσα μου τί έπαθα πάλι πρωί πρωί !! Χαμός !! Θέλω να πάρω το κουτάλι μου και να βουτήξω στο αφράτο κείκ με την καραμέλα και την μπανάνα !! Γιαμ γιαμ !! Φανταστική παρουσίαση Πέπη μου όπως πάντα!! Καλημέρες και ευχές για μία υπέροχη εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Αθηνά!!!
ΔιαγραφήΣαν το Πύργο της Βαβέλ, στέκει το κομμάτι της φωτογραφίας, Πέπη μου...κι έχω μπερδέψει τις "γλώσσες" που θα ήθελα να είχα για να το γευτώ :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες...
χαχαχαχαχαχαχαχαχααχα
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ!!!!
Μμμμμμμ! Το μόνο που μπόρεσα να πω ...βλέποντας τις φωτό σου Πέπη!!! Έστω μια κουταλιά θα την ήθελα τώρα!!!!!! Φοβερό γλυκό και μια τέλεια παρουσίαση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασε το Βασιλική!!!!!
ΔιαγραφήΦιλιά!!
Τι είναι αυτό βρε Πέπη ;;; Έπαθα πλάκα μόλις το είδα !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο banoffee είναι ένα πολύ αγαπημένο και δημοφιλές γλυκό και εσύ το πήγες σε άλλα επίπεδα !!!! Κυριολεκτικά και μεταφορικά !!! Απίθανο !!!
χαχαχα ναι ναι τα έχει τα επίπεδα του!
ΔιαγραφήΕσύ πάντως μπορείς να το πας σ' ένα πιο υγιεινό επίπεδο που πολύ θα ήθελα να δω και να γευτώ!!!
Σ' ευχαριστώ!!!
Killing me softly είναι αυτές οι φωτογραφίες!! Για την τούρτα τι να πω...έρωτας με το banoffee!! Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' αρέσει κι εσένα ε??? Κι εγώ τρελλαίνομαι!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Αγγελική!!!
Τί έκανες πάλι Πεπούλα??? ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο από όλες τις απόψεις.
Το κομμάτι της τελευταίας φωτογραφίες θα το έτρωγα με την μια!!
Φιλιά πολλά
Καλή εβδομάδα
.....κι εγώ με τη μία το έφαγα!!!!χαχα
ΔιαγραφήΚαλησπέρα Μάριον! Σ ευχαριστώ!!
εντάξει.... μένεις στις φωτογραφίες και τις κοιτάς με τις ώρες.....
ΑπάντησηΔιαγραφήκόλαση!!
μπράβο πεπίτα! έγραψες!
ευχαριστώωωω!!!
ΔιαγραφήΤο έκανες τέλειο!!!Είναι μια διαφορετική τούρτα από τις συνηθισμένες,θα την φτιάξω κ εγώ γιατί μου αρέσει το μπανόφι πάρα πολυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία!! Δοκίμασε την και πες μου εντυπώσεις!!!
ΔιαγραφήΑυτο το τελευταίο κομμάτι που "στράβωσε" θα το πάρω εγώ, αν δεν το θέλει κανεις... εγω ξέρεις, εμπειρία απο banoffee δεν εχω μεγάλη, αλλά ζηλεύω αυτόν που γιορταζε και όσους το φάγανε... ίλιγγο οι φωτογραφίες....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς που βρέθηκες εσύ να πάρεις το ...στραβωμένο γιατί κανένας άλλος δεν το θέλει...χαχαχαχααα
ΔιαγραφήΕίχε γενέθλια ο μπαμπάς και είπα να πειραματιστώ με πολυόροφη τούρτα!
Φιλιά!!! Σ' ευχαριστώ!!!