21 Φεβρουαρίου 2016

Πίτσα με Λευκή Σάλτσα, Ρικότα και Δενδρολίβανο

click for english

υλικά για τη ζύμη
  • 250ml χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι ξηρή μαγιά
  • 380γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο για το μπωλ
υλικά για τη λευκή σάλτσα
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 150ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 1/2 κουταλάκι δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
  • μια πρέζα αλάτι
  • πιπέρι
υλικά για την επικάλυψη
  • 250γρ ρικότα
  • 1/2 κουταλάκι δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
  • μια πρέζα αλάτι
  • πιπέρι
  • 150γρ κατσικίσιο τυρί σε κομματάκια
  • μαιντανό ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο για το ταψί 


 εκτέλεση

Ανακατεύετε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά.
Προσθέτετε περίπου το μισό αλεύρι και ανακατεύετε με το χέρι σας.
Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, δενδρολίβανο και ζυμώνετε σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Αν η ζύμη κολλάει, προσθέτετε 1-2 κουταλιές αλεύρι. Λαδώνετε ένα καθαρό μπωλ, βάζετε τη ζύμη, καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά να φουσκώσει.



Σ' ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σωτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος και σιγοβράζετε για μερικά λεπτά μέχρι να πήξει. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε δενδρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Αφήνετε τη κρέμα να κρυώσει.
Σ' ένα μπωλ ανακατεύετε τη ρικότα με το αλάτι, το πιπέρι και το δενδρολίβανο.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 250C.
Λαδώνετε καλά ένα ταψί 40x28εκ.
Σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε τη ζύμη και τη μεταφέρετε στο ταψί.



Απλώνετε την λευκή σάλτσα πάνω στη ζύμη, καλύπτετε με το μίγμα της ρικότα και προσθέτετε από πάνω τα κομμάτακια κατσικίσιου τυριού.
Ψήνετε στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου, στους 250C για 25-30 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμη η πίτσα, τη βγάζετε από τον φούρνο και πασπαλίζετε με μαιντανό.

 

21 σχόλια:

  1. Καθομαι σαν το λιγουρι και βλεπω επι πεντε λεπτα την τελευταια σου φωτογραφια προσπαθοντας να φανταστω τη γευση της πιτσας σου..... Ειναι γεγονος οτι δεν εχω φαει ποτε μου πιτσα λευκη!!!
    Φανταστικο το γαλλικο κατσικισιο τυρι που χρησιμοποιησες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα η σάλτσα ελαφρώς γλυκίζει και δένει πολύ με την έντονη γεύση του κατσικίσιου!!!
      να στη φτιάξω λοιπόν, να τη δοκιμάσεις!!!

      Διαγραφή
    2. Χαχαχαχαχαχα!! Δεν ηθελα να το προτεινω εγω... Αλλα αφου το λες εσυ δεν θ' αρνηθω. Χαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  2. βρε τι έχασα........ ;)
    πολύ πρωτότυπη πίτσα!
    μου αρέσει πολύ που βάζεις το ψιλοκομμένο μυρωδικό και μέσα στην ζύμη, είναι απίθανο κόλπο!
    φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εμ....
      δεν πειράζει, θα ξαναφτιάξω!!!!

      φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώ με την Εύη, μου αρέσει και μένα που βάζεις δενδρολίβανο στην ζύμη!! Πάει σε άλλο αρωματικό επίπεδο!
    Φαίνεται τόσο διαφορετική Πέπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου αρέσει!!!
    Και πρέπει να σου πω ότι αγόρασα πριν κάτι ώρες, από το SM, διάφορα λευκά τυριά για πίτες και όχι μόνον...
    Με έβαλες λοιπόν στην πρίζα, χωρίς καμιά δυσκολία, Πέπη μου :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία!! αν τη φτιάξεις, περιμένω εντυπώσεις!!

      Διαγραφή
  5. Θα μει στην λίστα των πιτσων!!!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εντάξει ... πρέπει να είναι πολύυυ νόστιμη.
    Μου αρέσουν οι διαφορετικές πίτσες.
    Ωραία!!

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αλήθεια είναι ότι δεν τις προτιμώ τις λευκές πίτσες, αλλά με τα τυριά που διάλεξες με έκανες να ξερογλείφομαι!
    Λατρεύω ρικόττα, και μόλις είδα ότι έβαλες και το κατσικίσιο, είπα, "εδώ είμαστε"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωωωωχχχχ!! Αυτή η τελευταία φωτογραφία είναι φοβερή!!!!!! Σε κάνει να θέλεις να απλώσεις το χέρι και να αρπάξεις την μπουκιά!!! Φαίνεται νοστιμότατη!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι πολύ νόστιμη!!
      Καλημέρα Βασιλική!!

      Διαγραφή
  9. Υπέροχη! Αυτή η πίτσα είναι για μένα! Μου αρέσει πολύ η λευκή σάλτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μου αρεσουν πάρα πολύ τα υλικά σου και ειδικα η ρικότα!
    Καλό απόγευμα!
    Σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αριάδνη!
      Σ'ευχαριστώ!!

      Διαγραφή