22 Δεκεμβρίου 2014

Σουφλέ Μακαρόνια με Μετσοβόνε και Μπύρα

υλικά
  • 1000γρ πένες ολικής άλεσης
  • 7 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 120γρ βούτυρο
  • 120γρ αλεύρι
  • 1 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
  • 330ml μπύρα
  • 1,5 λίτρο γάλα ελαφρύ
  • 500γρ μετσοβόνε τριμμένο
  • 200γρ μοτσαρέλα τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι


εκτέλεση

Βράζετε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό 2-3 λεπτά λιγότερο απ' ότι λέει η συσκευασία. Τα σουρώνετε και τα βάζετε σε μεγάλο βουτυρωμένο πυρέξ ή ταψί.
Σε μια κατσαρόλα σωτάρετε το μπέικον σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτετε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνετε το αλεύρι και τη καπνιστή πάπρικα και ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη.
Προσθέτετε τη μπύρα. Ανακατεύετε για λίγο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνετε το γάλα, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι ν' αρχίσει να κοχλάζει και να πήζει η μπεσαμέλ. Δε θα πήξει τελείως, θα είναι σχετικά ρευστή. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα 400γρ μετσοβόνε και τη μοτσαρέλα.
Ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Ρίχνετε τη μπεσαμέλ στο πυρέξ και την ανακατεύετε μαλακά με τα μακαρόνια ώστε να πάει παντού.



Πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα 100γρ μετσοβόνε.



Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για περίπου 20-30 λεπτά μέχρι να κάνει κρούστα.



37 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/12/14, 9:27 π.μ.

    Εγώ ήμουν εκεί και το έφαγα και ήταν τέλειο!!! Πλούσιο και πικάντικο. Η μικρή που δοκίμασε έκανε "μιαμ μιαμ" και χτύπαγε παλαμάκια για να της δώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα πες τα!!!!
      Σ' ευχαριστώωωωωωωωωωω

      Διαγραφή
    2. α ξέχασα....βοήθησες και στη φωτογράφιση!!!

      Διαγραφή
  2. ...βλεπω πριν λιγο το σουφλε της Χρυσαυγης......μπαινω τωρα βλεπω και το δικο σου σουφλε....εεεε αααα θελω σουφλε τωρα!!!!Τελειο πεπη τελειο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα σε τρελλάναμε????? αυτό θέλαμε!!
      Σ' ευχαριστώ!! Να το φτιάξεις!!!!..άκουμε που σου λέω...

      Διαγραφή
  3. Η ταύτιση με ξάφνιασε ευχάριστα!Τέτοια σύμπνοια...!!!
    Θα βάλω δύο σουφλέ στο τραπέζι!
    Ούτως ή άλλως ,τα ζυμαρικά είναι αυτα που φεύγουν πρώτα από αυτό!
    Η διαφορετικότητα του μπυρένιου σουφλέ ,αναπόφευκτα το τοποθετεί στα πρώτα πιάτα.
    Προσωπικά δεν θα το ήθελα να αναμείξει την πλούσια γεύση του με τα υπόλοιπα εδέσματα.
    Το θέλω αυτούσιο,γήινο και μοναχικό.
    Να νιώσω την ιδιάζουσα γεύση της καπνιστής πάπρικας και να γευτώ στο έπακρο την πληθωρική γεύση των τυριών.
    Αυτό!Αν υπάρξει χώρος,ας έρθουν με το καλό και τα υπόλοιπα!
    Φιλάκια πολλα,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι βρε παιδί μου είδες?..... σύμπτωση!!!

      Λοιπόν συμφωνώ!!! Είναι τόσο πλούσια η γεύση του που κι εγώ μόνο του θα το ήθελα!!!

      Σ' ευχαριστώ Φωτεινή μου!! Φιλιά!!

      Διαγραφή
  4. Α, αυτό λόγω του μπέικον και του καπνιστού τυριού θα γίνεται τέλειο αν φτιαχτεί με καπνιστή μπύρα Schlenkerla (υπάρχει και στο σ/μ αυτή που λέω).
    Άνοιξε και η δική μου όρεξη για μακαρόνια με τυροσάλτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωπα!!! Ευχαριστώ για το tip!!! Θα τη βρώ και θα το ξαναφτιάξω με τη μπύρα που προτείνεις ως ειδική!!

      Σ' ευχαριστώ Dark!!!

      Διαγραφή
  5. Πω πω Πέπη μου τί μου έκανες τώρα! Λατρεύω το μετσοβόνε και μου έχει λείψει πολύ γιατί δεν μπορώ να το βρω εδώ. Θα μου πεις πάρε προβολόνε (το βρίσκω εύκολα Ολλανδία) αλλά έλα που δεν είναι το ίδιο!
    Τέλειο πιάτο για ένα γιορτινό τραπέζι!!
    Καλές γιορτές να έχεις με ωραία φαγητά και καλούς φίλους!!! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ήξερα οτι το προβολόνε είναι και καπνιστό. Ίσως να έχετε και με πιο έντονη γεύση που να θυμίζει μετσοβόνε.
      Αλλιώς κάνε υπομονή και φτιάξε το εδώ, όταν έρθεις!!

      Σ' ευχαριστώ Μάγδα!!
      Καλά Χριστούγεννα να έχετε!!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  6. τι λες τωρα!!!! πωωωωωωωω δεν μπορω να σχολιασω αλλο τρεχω να παρω τη σφουγγαριστρα να μαζέψω τα σάλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχααχαχαχαχαχαχαχαχααχαχα
      χαχαχαχαχαχαχαααχαχαχαχα

      Διαγραφή
  7. Αλλο ενα φαντασμαγορικο σουφλε σου!!! Και μονο που μιλησες για μετσοβονε εκλεισα σαν ανθρωπος!!!!
    Τωρα αν βαλω και την μπυρατη μπεσαμελ, την καπνιστη παπρικα, την μοτσαρελα και τις "αισθησιακες" τολμω να πω φωτογραφιες σου που δειχνουν ποσο κρεμωδες ειναι, ειμαι σιγουρη οτι ειναι ενα απο τα κορυφαιοτερα ever!!
    Κι ας μην το εχω δοκιμασει......ακομα.....
    Φιλιααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μμμμμμμμμμμμμ....τις βρήσκεις αισθησιακές???? νομίζω τα υλικά σε ζάλισαν!! χαχαχαχα

      εντάξει το έπιασα το υπονοούμενο.....θα στο φτιάξω!!!!

      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
    2. Ναι.... Με τοση κρεμα να ρεει, μονο αισθησιακες μπορω να τις χαρακτηρισω!!!

      Διαγραφή
  8. Συνεννοηθήκαμε μου φαίνεται για να μας καταπλήξετε με τα σουφλέ σας!
    Τέλειο Pepita, με τόσο πλούσια μπεσαμέλ με τα κασέρια και το μπέικον δεν θέλεις τίποτε
    άλλο να σου αποσπάσει την προσοχή από αυτή την κρεμώδης αμαρτία!
    Μα πως ξέχασα την μπύρα, το συστατικό έκπληξη!
    Πολλά φιλιά γλυκιά μου..
    Ευτυχισμένα Χριστούγεννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι!! Είπαμε να βγούμε με τα ταψιά γεμάτα υδατάνθρακες και φουλ στις θερμίδες!!!
      Χαίρομαι που σου άρεσε!!

      Σ' ευχαριστώ Μίνα μου!!
      Φιλιά και Καλά Χριστούγεννα!!

      Διαγραφή
  9. Από τις φωτογραφίες και μόνο καταλαβαίνω τη νοστιμιά του σουφλέ!!!
    Ειδικά η δεύτερη φώτο μιλάει από μόνη της!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Σιλένα!!
      Είναι όντως πολύυυυυυυ νόστιμο!!!!!

      Διαγραφή
  10. Φαίνεται υπέροχο!Η προσθήκη μπύρας πολύ πρωτότυπη!
    Πολλά εορταστικά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τώρα τι να πω έχετε και εσύ και η Χρυσαυγή τις πιο δελεαστικές προτάσεις δεν ξέρω πιο να διαλέξω!!
    Καλές γιορτές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν!!!!
      Διάλεξε και πάρε ή φτιάξε και το δυό!!

      Σ' ευχαριστώ!!
      Καλά Χριστούγεννα Ξανθή!!!

      Διαγραφή
  12. Τώρα φταίω εγώ άμα γράψω το ίδιο σχόλιο με αυτό που μόλις έγραψα κάπου παραδίπλα;;;
    Αχ, αυτό το μετσοβόνε λέμε!!!
    Πωπω ρε Πέπη, άσε μας λίγο να αγιάσουμε βρε κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και δε γράφεις το ίδιο, δε σε παρεξηγούμε!!!χαχαχα
      σουπερ τυρί ε???

      Διαγραφή
  13. Μας αφήσατε να ξεροσταλιάζουμε κάτω από το μπαλκόνι με τα σουφλέ... Δεν τα φτάνουμε βρεεεεε!?
    Πως θα τα γευτούμε;

    Μπύρα καπνιστή, μετσοβόνε καπνιστό, πάπρικα καπνιστή... Όλα καπνισμένα τα βλέπω...
    Θόλωσε το μάτι μου από τη λαχτάρα του σουφλέ σου!

    Κίσες Peps!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχααχαααχαχαχαχα
      σκαω στα γέλια κάθε φορα που διαβάζω το..."δε τα φτάνουμε βρεεεε" χαχαχαχαχαχαχα
      από χτες προσπαθώ να απαντήσω αλλά ο μπλογκερ δε μ' αφήνει.

      έλα μια μέρα, να το φτιάξω, να το βάλουμε στη μέση... να το τσακίσουμε!!!

      Διαγραφή
  14. βαγγελιστρα μου που ελεγε και ο βεγγος.ολα τα λαφτα λεω εγω.καλες γιορτες πεπη μου με υγεια χαρα και ευτυχια.πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχχαχα
      Σ' ευχαριστώ Λίτσα!!
      Καλά Χριστούγεννα!!!

      Διαγραφή
  15. Πολύ λαχταριστό σουφλέ, Πέπη μου!!! Σου εύχομαι να περάσεις Χαρούμενα Χριστούγεννα, με υγεία και χαρά, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τα ζυμαρικα και τα τυριά τα αγαπώ! Με ιντριγκάρει η προσθηκη μπυρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ολόψυχες ευχές για υγεία, αγάπη και ευτυχία!!!!
    Καλά Χριστούγεννα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια Πολλά!!
    Καταπληκτική η ιδέα ώς προς την προσθήκη της μπύρας!
    Ενα διαφορετικό όμορφο σουφλέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φοβερό σουφλέ... και σίγουρα πεντανόστιμο με το υπέροχο άρωμα του μετσοβόνε αλλά και την ιδιαίτερη πινελιά της μπύρας!!!! Μακάρι να είχα έστω και λίγο γιατί όσο το φαντάζομαι τόσο το λιγουρεύομαι.,
    Χρόνια πολλά και καλά Πέπη, γεμάτα υγεία, αγάπη, αισιοδοξία, ευτυχία και νοστιμιές!!!!
    Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή