27 Νοεμβρίου 2009

Χορτόπιτα



υλικά
  • 1/2 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο
  • 3 πράσα
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 φινόκιο 
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 1 ματσάκι σέσκουλα
  • 1 ματσάκι λάπατα
  • 500γρ ανθότυρο
  • 2 αυγά
  • 1/2 ποτήρι σταφίδες μαύρες
  • 1/2 ποτήρι πλιγούρι ή τραχανά
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 5 φύλλα χωριάτικα 
  • ελαιόλαδο για το άλλειμα των φύλλων

εκτέλεση
Πλένετε καλά όλα τα χορταρικά και τ' αφήνετε να στραγγίξουν.
Ψιλοκόβετε τα πράσα, τα  κρεμμυδάκια και το φινόκιο. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με το σπανάκι και τα  ζεματάτε σε μέτρια φωτιά  για 10 - 15 λεπτά  χωρίς νερό και με τη κατσαρόλα ξεσκέπαστη για να φύγουν οι ατμοί. Ανακατεύετε κατά διαστήματα.
Ψιλοκόβετε τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες, τα σέσκουλα και τα λάπατα.
Ανακατεύετε σ' ένα μπώλ το ανθότυρο, τα αυγά, τις σταφίδες, το πλιγούρι, και το ελαιόλαδο.
Προσθέτετε  όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά τη γέμιση της πίτας.
Λαδώνετε ένα ταψάκι και στρώνετε 3 φύλλα κάτω αλλειμένα με ελαιόλαδο, απλώνετε τη γέμιση και σκεπάζετε με τα άλλα 2 φύλλα. Αλείφετε με ελαιόλαδο και το πάνω φύλλο.
Χαράζετε τη πίτα σε κομμάτια και τη βάζετε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για περίπου 45 λεπτά.





4 σχόλια: