υλικά
- 1 κοτόπουλο (περίπου 2 κιλά)
- αλάτι, πιπέρι
- 6 κουταλιές βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι άνηθο ολόκληρο
- 1 λεμόνι κομμένο στα 4
- 5-6 πράσα σε ροδέλες
- 700γρ πατάτες κομμένες στα 4 ή 6
- 1 κεφάλι σκόρδο
- 2-3 ποτήρια σπιτικό ζωμό κοτόπουλο
εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220C.
Αλατοπιπερώνετε πολύ καλά το κοτόπουλο.
Σ' ένα μπωλάκι ανακατεύετε το βούτυρο με το μισό ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο. Παίρνετε 2-3 κουταλιές από το μίγμα με τα χέρια σας και τρίβετε καλά όλο το κοτόπουλο, τη κοιλιά του και προσεκτικά κάτω από τη πέτσα του στήθους. Γεμίζετε τη κοιλιά του με το λεμόνι και με το ολόκληρο ματσάκι άνηθο.
Ψήνετε για 30 λεπτά.
Κόβετε οριζόντια το πάνω μέρος από το κεφάλι του σκόρδου ώστε να φαίνονται οι κορυφές από τις σκελίδες.
Βγάζετε το κοτόπουλο από το φούρνο και αλείφετε με το υπόλοιπο μίγμα βουτύρου-άνηθου. Ρίχνετε στο ταψί τις πατάτες, τα πράσα, το σκόρδο, τον ζωμό κοτόπουλου και αλατοπιπερώνετε.
Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180-200C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 με 1 1/2 ώρα περίπου.
συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο Kitchen of light: New Scandinavian Cooking by Andreas Viestad |
ωραια φαγαμε παλι
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχα μερσί!
ΔιαγραφήΑ! Ωραία ιδέα έριξες Πέπη μου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά θα έχει γίνει πολύ αρωματικό έτσι το κοτοπουλάκι.
Καλή εβδομάδα σου εύχομαι.
Σ' ευχαριστώ Πηνελόπη! Είχε έντονη γεύση άνηθου!!!
ΔιαγραφήΠολύ ιδιαίτερο!! Αυτά τα ξένα βιβλία έχουν βρε παιδί μου μερικές φορές συνταγές που είναι ξεχωριστές!! Δηλαδή λες βρε παιδί μου να φας κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και τσουπ τρως κάτι εντελώς ξεχωριστό !!! Ωραίο το κόλπο με το ολόκληρο κεφάλι σκόρδο! Ωραίες φωτογραφίες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!!!!!!!!!!
Πράγματι! Το βουτυράκι με τον άνηθο έκαναν τη διαφορά. Δοκίμασε το την επόμενη φορά που θα φτιάξεις κοτόπουλο με πατάτες!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ!!
Αλήθεια είναι από Σκανδιναβική κουζίνα η συνταγή; Δεν θα πήγαινε το μυαλό μου! Ο άνηθος είναι υπέροχος και θα δίνει σε αυτό το μαμαδίστικο φαγάκι άλλη νότα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Πέπη!!!
Ναι, είναι από ένα βιβλίο μαγειρικής που μου χάρισε μια φίλη μου Νορβηγίδα. Ο άνηθος πράγματι του πήγαινε πολύ!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα!
Πέπη μου η αλήθεια είναι ότι για τα πράσα δεν τρελαίνομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορω να τα παραλείψω και να κανω όλα τα υπόλοιπα και φυσικά να το τσακίσω το φαγακι!
Καλημερα μας :)
πολύ ωραίο φαίνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήεπίσης, ωραίες φωτογραφίες πεπίτα! :)
φιλιά!