27 Σεπτεμβρίου 2016

Ριζότο με Γλυκοπατάτα


υλικά
  • 1 γλυκοπατάτα
  • 1/4 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι πιπέρι
  • 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 1/2 ποτήρι ρύζι για ριζότο
  • 250ml λευκό κρασί
  • 4 ποτήρια σπιτικό ζωμό κοτόπουλου ζεστό
  • 5-6 κουταλιές κεφαλοτύρι πικάντικο Μετσόβου τριμμένο
  • 6-8 μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες
  • μαιντανό ψιλοκομμμένο



εκτέλεση

Καθαρίζετε την γλυκοπατάτα και την κόβετε σε μικρά κομμάτια. Πασπαλίζετε με την καπνιστή πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά και την τοποθετείτε σ'ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνετε στους 200C για περίπου 1/2 ώρα. Αφήνετε να κρυώσει και τη λιώνετε μ' ένα πιρούνι. 

Σωτάρετε τα μανιτάρια με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε στην άκρη.

Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σ' ένα βαθύ τηγάνι. Σωτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Ρίχνετε το σκόρδο, λίγο αλάτι και συνεχίζετε το σωτάρισμα για 1 λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε το ρύζι και σωτάρετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνετε το κρασί και ανακατεύετε απαλά μέχρι να απορροφηθεί.
Προσθέτετε μία κουτάλα σούπας ζεστό ζωμό και ανακατεύετε μέχρι να το απορροφήσει. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και μελώσει. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 25 λεπτά.
Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε την λιωμένη γλυκοπάτατα και το τυρί. Ανακατεύετε απαλά.

Σερβίρετε το ριζότο και γαρνίρετε με τα μανιτάρια και τον μαιντανό. 

14 σχόλια:

  1. Τι έξυπνη ιδέα η γλυκοπατάτα, θα δίνει τέλεια γεύση, υφή, χρώμα ..
    Ευχαριστούμε Πέπη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πανεμορφο πιατο!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με τις γλυκοπατάτες δεν το 'χω...Πέπη μου.
    Όλο λέω ότι θα αγοράσω για να κάνω τις πρόβες και τα πειράματά μου, αλλά όλο και κάπου μου ξεφεύγουν.
    Τώρα όπως το βλέπω τούτο το ριζότο, λέω πως του αξίζει σίγουρα η δοκιμή!
    Καλό βράδυ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολΰ νόστιμες και θρεπτικές!
      Καλημέρα Πηνελόπη!

      Διαγραφή
  4. Με την πρώτη ματιά το πορτοκαλί του χρώμα σε ξεγελά και νομίζεις ότι έχει καρότο... χαχα Είναι πραγματικά πολύ καλό, μελωμένο όσο πρέπει και σπυρωτό ταυτόχρονα! Τα μανιτάρια on top εξαιρετική επιλογή που το απογειώνου!!!!!!! Εύγε!!! Ααα!!! Και τα μαύρα πιάτα είναι ιδανική επιλογή για σερβίρισμα !!

    Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μμμμ, δύσκολη ώρα που το διαβάζω αυτό Πέπη μου...
    Η κοιλίτσα γουργουρίζει και δεν μπορώ να το φτάσω!
    Εντάξει, ειδικά το μανιτάρι από πάνω, με έχει τρελάνει!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω φτιάξει με κολοκύθα και μόλις είδα το χρώμα στη φωτό μπερδεύτηκα, θα το δοκιμάσω σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρώμα, γεύση και αρώματα!
    Ωραία συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κάτι παρόμοιο αλλά νομίζω ότι ήρθε η ώρα. Ωραία η πρόταση σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το φτιάξαμε σήμερα και είναι εξαιρετικό...Θα μπορουσα να το είχα φάει σε καποιο gourmet εστιατόριο!Ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωω!!! Εγώ σας ευχαριστώ που δοκιμάσατε συνταγή μου! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε κι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!!

      Διαγραφή