10 Ιανουαρίου 2016

Mohnkuchen | Γερμανικό Τσουρέκι με Παπαρουνόσπορο

click for english

υλικά για τη ζύμη

  • 500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 9γρ ξερή μαγιά
  • 50γρ ζάχαρη λευκή
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • 80γρ βούτυρο λιωμένο
  • 200ml γάλα χλιαρό
  • 2 κουταλιές σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας

υλικά για τη γέμιση και την επικάλυψη

  • 200γρ παπαρουνόσπορο
  • 150ml γάλα
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 75γρ ζάχαρη λευκή 
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • 1 κρόκο αυγού + 2 κουταλιές νερό 


εκτέλεση

Σ' ένα μπωλ ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το χτυπημένο αυγό, το λιωμένο βούτυρο, το χλιαρό γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύετε μέχρι να βραχούν τα υλικά. Καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και βάζετε το μπωλ σε ζεστό μέρος μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.



Ρίχνετε τον παπαρουνόσπορο στον επεξεργαστή τροφίμων και τον αλέθετε για 1-2 λεπτά. Βράζετε το γάλα, προσθέτετε τον παπαρουνόσπορο, το μέλι, τη ζάχαρη, τη κανέλα και ανακατεύετε. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.

Αλευρώνετε την επιφάνεια εργασίας σας και ζυμώνετε τα υλικά της ζύμης μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά μπάλα, σαν τη ζύμη της πίτσας. Ξαναβάζετε τη ζύμη στο μπωλ, καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά να φουσκώσει.



Ανοίγετε τη ζύμη σ' ένα παραλληλόγραμμο φύλλο 30χ50εκ. και απλώνετε τη γέμιση του παπαρουνόσπορου.



Ρολάρετε από τη μακριά πλευρά της ζύμης.


Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C.
Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Διπλώνετε το ρολό σε κύκλο και το μεταφέρετε στο ταψί.



Χτυπάτε τον κρόκο με το νερό και αλείφετε το ρολό. Μ' ένα μαχαίρι κόβετε φέτες μέχρι τη μέση πάχους 1-2 εκ.



Ψήνετε για 35 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.


* αν η γέμιση είναι λίγο ρευστή και όχι κρεμώδης, προσπαθήστε να μη πάρετε όλο το γάλα από το κατσαρολάκι μόνο το μίγμα με τον παπαρουνόσπορο. Κι αν χυθεί λίγο γάλα κατά το ψήσιμο, δεν πειράζει...θα καραμελώσει :)


Ευχαριστώ τη φίλη μου Barbara για τη συνταγή!



24 σχόλια:

  1. Έμεινα με την ομορφιά του!!!!!!!! Εμεινα με τις φωτογραφίες!! Τι ζέβρα είναι αυτή?? Τι τέλειο πράγμα? Τι στρώσεις ασπρόμαυρες...
    Ανυπομονώ να το φάω......................... ξέρεις τι σημαίνει αυτό, ε?? χαχα!!!

    Η τελευταία φωτογραφία με μαγνήτισε!
    Μπράβο στη φίλη σου και μπράβο και σε σένα! Σούπερ τέλειο γλυκό τσουρεκοειδές για το πρωινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν χρειαζόταν να μου το πεις!!!!!!!!!
      Θα σου φέρω οπωσδήποτε!!!
      Είναι φανταστικό!!!!

      Φιλιά...Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  2. Πόσο πρωτότυπη συνταγή!!!!
    Το τέλειο στεφάνι με τα ασπρόμαυρα νερά της γευστικής αποκάλυψης!
    Πραγματικά εντυπωσιακό!
    Φαντάζομαι τις μπουκιές στις οποίες θα σκάει ο παπαρουνόσπορος...
    Εύγε Πέπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρωτότυπο και εύκολο Φωτεινή!!
      Αξίζει να το δοκιμάσεις!!!

      Σ' ευχαριστω!

      Διαγραφή
  3. Α! μ' έκανες ν' "αναρωτιέμαι" για την γεύση του, βραδιάτικα, Πέπη μου.
    Και γράφω "αναρωτιέμαι" για να μην γράψω "λιγουρεύομαι"!!!

    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα από αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι λίγο άγλυκο αλλά πολύ νόστιμο!!

      Καλημέρα Πηνελόπη!!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Πανέμορφο φαίνεται Πέπη!

    Ο παπαρουνόσπορος είναι σπουδαία υπερτροφή, έχω διαβάσει όμως ότι θέλει μέτρο στην κατανάλωσή του, γιατί σε μεγάλες ποσότητες λειτουργεί σαν "ναρκωτικο"... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, έχει θεραπευτικές ιδιότητες, καταπραυντικές και αναλγυτικές :)
      Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Καλημέρα Άρη!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα, παρόμοιο γίνεται και στην Πολωνία, έχω φτιάξει παλιότερα μιας και μέλος της οικογένειας έχει την καταγωγή από εκεί. Μάλιστα στα Πολωνικά καταστήματα εδώ υπάρχει έτοιμη πάστα παραρουνόσπορου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, ναι το ξέρω φτιάχνεται σε πολλές κεντροευρωπαικές χωρες.

      Διαγραφή
  6. Ιδιαίτερο και άκρως λαχταριστό φαίνεται!!
    Χαχα, έχει δίκιο ο Άρης! Είχατε καμία παρενέργεια;
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν εθιστικό, πεντανόστιμο και καταναλώθηκε σε χρόνο dt!χαχα
      Πολύ ιδιαίτερο, πράγματι!!!

      Καλημέρα Αγγελική!

      Διαγραφή
  7. τι ωραία που σου ψήθηκε!!!
    πολύ ιδιαίτερο τσουρέκι! θέλω πολύ να το δοκιμάσω
    όσο για τον παπαρουνόσπορο είναι πολύ πλούσιος σε ασβέστιο, φώσφορο και ψευδάργυρο ;)
    καλή εβδομάδα πεπίτα! φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου φέρω!!!
      Ευχαριστώ για τις πληροφορίες ;)

      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  8. Τι ωραίο που έγινε!!
    Σκέτη ζωγραφιά. Πολύ ωραίο έτσι δίχρωμο που είναι.
    Μου αρέσει ο παπαρουνόσπορος. Θέλω να το δοκιμάσω. Φαίνεται πεντανόστιμο

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις και να μου πεις εντυπώσεις!!

      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  9. Καταπληκτικό τσουρέκι γεμιστό! Στείλε κι από δω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ μου αρέσει αυτο που βλέπω!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μμμ, ιδιαίτερο και πανέμορφο! Φαντάζομαι και πεντανόστιμο, ειδικά το τελευταίο tip, για το γάλα που θα καραμελώσει, πάρα πολύ μου άρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα μου βγήκε λίγο αραιή η κρέμα και χύθηκε το γάλα αλλά ήταν για καλό!!!

      Φιλιά, Χρύσα!!

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος14/1/16, 9:26 π.μ.

    Σε είδα στο fb και θέλω να σε πασαλείψω με σοκολάτα και να σε κάνω όλο δικό μου....

    :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ιδιαίτερο τσουρεκάκι και με τον παπαρουνόσπορο θα έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση φαντάζομαι... αλλά τόσος παπαρουνόσπορος δεν πειράζει;;; Με βάζεις σε πειρασμό να το δοκιμάσω αν και είμαι σίγουρη ότι μόνον εγώ θα το γευτώ και είμαι σε διατροφή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή