click for english
υλικά
εκτέλεση
Σ' ένα μπωλ ανακατεύετε με το σύρμα τα άλευρα με το αλάτι.
Προσθέτετε το βούτυρο σε κομματάκια και το τρίβετε με τα δάχτυλα σας να θρυμματιστεί με το αλεύρι.
Ζεσταίνετε ελαφρά το νερό με το γάλα και το ρίχνετε σ'ένα μπωλ. Προσθέτετε τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε για 5 λεπτά μέχρι να βγάλει φουσκάλες.
Ρίχνετε το μίγμα της μαγιάς και το ένα αυγό ελαφρά χτυπημένο στο μπωλ με τα άλευρα και ανακατεύετε με το χέρι σας μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Ζυμώνετε σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να σχηματίσετε μια μπάλα.
Βάζετε τη ζύμη σ'ένα μπωλ, σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 10 κομμάτια. Αν θέλετε τα ζυγίζετε για να είναι ομοιόμορφα, περίπου 95-100γρ το καθένα.
Πλάθετε το κάθε κομμάτι ζύμης σε μπαλίτσα, τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και σε απόσταση 7-8 εκ. το ένα από το άλλο.
Σκεπάζετε με μια πετσέτα και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200C.
Χτυπάτε το άλλο αυγό με μια κουταλιά νερό και αλείφετε τα ψωμάκια.
Ψήνετε για 15' στους 200C.
Αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
* Χρησιμοποιήστε τα ψωμάκια για να ετοιμάσετε σάντουιτς ή μπέργκερς. Μπορείτε να τα καταψύξετε για αρκετό καιρό ή να τα διατηρήσετε στο ψυγείο 4-5 μέρες. Μια άλλη ιδέα είναι να ανακατέψετε βούτυρο με αρωματικό αλάτι και να το αλείψετε στο ζεστό ψωμάκι, μόλις βγεί από τον φούρνο! Το Trikalinos Bottarga Θαλασσινό Αλάτι με έντονα αρώματα από ροζ πιπέρι, πορτοκάλι, μέντα, βασιλικό, λεμόνι και φράουλα ήταν μια πολύ ωραία επιλογή!
Ευχαριστώ την Κα Λίλα Κούρτη, Γαστρονομική Σύμβουλο της εταιρίας Τρικαλινός για την προσφορά και την ιδέα!
υλικά
- 530γρ αλεύρι κίτρινο
- 55γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 40γρ βούτυρο
- 220γρ νερό
- 3 κουταλιές γάλα
- 2 κουταλάκια ξερή μαγιά
- 2 1/2 κουταλιές ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1 αυγό + 1 κουταλιά νερό
εκτέλεση
Σ' ένα μπωλ ανακατεύετε με το σύρμα τα άλευρα με το αλάτι.
Προσθέτετε το βούτυρο σε κομματάκια και το τρίβετε με τα δάχτυλα σας να θρυμματιστεί με το αλεύρι.
Ζεσταίνετε ελαφρά το νερό με το γάλα και το ρίχνετε σ'ένα μπωλ. Προσθέτετε τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε για 5 λεπτά μέχρι να βγάλει φουσκάλες.
Ρίχνετε το μίγμα της μαγιάς και το ένα αυγό ελαφρά χτυπημένο στο μπωλ με τα άλευρα και ανακατεύετε με το χέρι σας μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Ζυμώνετε σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να σχηματίσετε μια μπάλα.
Βάζετε τη ζύμη σ'ένα μπωλ, σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 10 κομμάτια. Αν θέλετε τα ζυγίζετε για να είναι ομοιόμορφα, περίπου 95-100γρ το καθένα.
Πλάθετε το κάθε κομμάτι ζύμης σε μπαλίτσα, τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και σε απόσταση 7-8 εκ. το ένα από το άλλο.
Σκεπάζετε με μια πετσέτα και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200C.
Χτυπάτε το άλλο αυγό με μια κουταλιά νερό και αλείφετε τα ψωμάκια.
Ψήνετε για 15' στους 200C.
Αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
* Χρησιμοποιήστε τα ψωμάκια για να ετοιμάσετε σάντουιτς ή μπέργκερς. Μπορείτε να τα καταψύξετε για αρκετό καιρό ή να τα διατηρήσετε στο ψυγείο 4-5 μέρες. Μια άλλη ιδέα είναι να ανακατέψετε βούτυρο με αρωματικό αλάτι και να το αλείψετε στο ζεστό ψωμάκι, μόλις βγεί από τον φούρνο! Το Trikalinos Bottarga Θαλασσινό Αλάτι με έντονα αρώματα από ροζ πιπέρι, πορτοκάλι, μέντα, βασιλικό, λεμόνι και φράουλα ήταν μια πολύ ωραία επιλογή!
Ευχαριστώ την Κα Λίλα Κούρτη, Γαστρονομική Σύμβουλο της εταιρίας Τρικαλινός για την προσφορά και την ιδέα!
Λατρευω τα μπριοσακια κ αυτα φαίνονται πολυ λαχταριστα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα!
Φιλια :)
Είναι εύκολα και πολύ νόστιμα Αριάδνη!
ΔιαγραφήΔοκίμασε τα!
Σ' ευχαριστώ!!
Και άκρως ομοιόμορφα να μην ήταν Πέπη μου (όπως τούτα τα εικονιζόμενα) εγώ χατίρι δεν θα σου χάλαγα άμα τα είχα ζεστά και αφράτα εμπρός μου :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ.
Και καλό Φλεβάρη, από αύριο.
Καλά...ζεστά είναι άααααλλο πράγμα!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ!!!
έτσι ζεστά θα ήθελα να τα δοκιμάσω! με βουτυράκι και το αρωματικό αλάτι!! τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήτι όμορφα που σου έγιναν πεπίτα!
αααχχχχ ναι πρέπει!!!
Διαγραφήσ'ευχαριστώ!
Επειδη τα δοκιμασα θα πω οτι ειναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ!!! Γλυκισμα, μαλακα και αφρατα. Δεν υπαρχει περιπτωση να μην τα φτιαξω αμεσα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατα δευτερον μου αρεσε παρα πολυ η φωτογραφιση που τους εκανες και το πολυ ιδιαιτερο ξυλο κοπης σου!!!
Μπραβο για οοοολλλλλαααα!!!!
Μερσι! Μερσι!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε!!!!
Φανταστικά Πέπη! Συγχαρητήρια! Οι φωτογραφίες μου άρεσαν πολύ. Είμαι ψωμού, οπότε θα δοκιμαστούν άμεσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια!! Περιμένω φωτό!!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Φαντάζομαι πόσο υπέροχα είναι και τόσο γυαλιστερά!!! Γλυκούλια, σίγουρα νόστιμα και πολύ αφράτα... ό,τι καλύτερο δηλαδή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα Πέπη!
Ναι ναι, είναι όλα αυτά μαζί!
ΔιαγραφήΚαλό Μήνα Βασιλική!!
καλημερα!!! πωπω λαχταριστα!! κ σκετα αλλα κ σε σαντουιτς θα ειναι απιστευτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ!!!
ΔιαγραφήΠολύ ωραία, πολύ λαχταριστά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!
Σ' ευχαριστώ Μαρία!
ΔιαγραφήΚαλό μήνα!!!
Τα μπριοσάκια γενικώς τα κυνηγάω όπου τα βρω, μου αρέσουν και σκέτα, αλλά και για σαντουϊτσάκια. Η πρόταση για το αρωματικό αλάτι όμως είναι πολύ γκουρμέ, και φυσικά με δελεάζει περισσότερο από όλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΉμουν σίγουρη!!! Χαχα
ΔιαγραφήΤα λατρεύω τα μπριος. Ιδίως ζεστά κι αφράτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία φαίνονται με το απαλό κίτρινο χρώμα του αλευριού.
Για σαντουιτσ ειναι πάρα πολύ ωραία, αλλά όπως τα βλέπω και με το βούτυρο με το αρωματικο αλάτι δεν θα διαφωνήσω καθόλου ;)
Φιλιά πολλά :)
Μου αρέσει πολύ το κίτρινο αλεύρι! Νομίζω γίνεται πιο αφράτο το ψωμί.
ΔιαγραφήΔοκίμασε τα με το αλατισμένο βούτυρο και δεν θα χάσεις!!
Τι όμορφα ψωμάκια! Ζεστό ψωμάκι με βούτυρο, μπορώ άνετα τα τρώω όλη μέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήMe too!!!
ΔιαγραφήΑντί για Μπριος διάβασα Εμπρος....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμπρός για μπριος λοιπον... λατρέυω ψωμάκια πάσης φύσης.....θα περιμενω και συνέχεια της ανάρτησης με τίτλο "εμπρός με τα μπριος - μπέργκερ, σαντουιτσακια και διαφορα τετοια"
Χαχαχαχα ετσι!!!!!
ΔιαγραφήΘα υπάρξει και συνέχεια!!!
Λατρεύω τα μπριος και το μόνο που με κρατάει είναι οι θερμίδες, αλλιώς θα τα τσάκιζα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτα τα ψωμάκια τα τρώω άνετα και σκετα ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυκολος ανθρωπος χαχ α!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Πάντα ήθελα να φτιάξω δικά μου buns !! Τί καλή αφορμή η συνταγή σου!! Βέβαια τώρα σκέφτομαι το αλάτι με τη φράουλα και θέλω οπωσδήποτε να το δοκιμάσω... Πολλά φιλιά Καλό ΣΚ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται τόσο τέλεια Πέπη! Μα τόσο!!! Ειδικά η πρωτελευταία φωτό είναι σαν να βγήκε από διαφήμιση :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές ευχές για ένα πολύ όμορφο ΣΚ!
Καλημέρα, το γραφω στην εκτελεση..."χωριζετε τη ζυμη σε 10 κομματια".
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα η συνταγή σας για ψωμακια burger φαίνεται απίστευτη..θα θελα να ρωτήσω το μείγμα που αλέιφετε στο τέλος με το αλάτι και τις γεύσεις έτοιμο είναι η πρέπει να τα αναμειξουμε όλα και το πράσινο που φαίνεται μέσα στο ψωμάκι ειναι κάποιο μυρωδικο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα σας.Οπως αναφερω στην αναρτηση, εχω χρησιμοποιησει αλατι Τρικαλινος με διαφορα αρωματα. Αν πατησετε πανω στο λινκ θα δειτε καλυτερα το προιον. Το ανακατεψα με βουτυρο και το αλλειψα στο ψωμι. Μεσα στη ζυμη εχω χρησιμοποιησει το ιδιο αλατι αλλα μπορειτε φυσικα να προσθεσετε αλατι απλο.
ΔιαγραφήΑ ωραία κατάλαβα ευχαριστώ πολύ!Δεν είναι υπερβολή αλάτι μέσα στην ζύμη και μετά πάνω στο ψωμι?και να ρωτήσω κάτι άλλο. Πόση αναλογία λιώνουμε βούτυρο με αλάτι για επαληψη,μπορούμε να βάλουμε και το συγκεκριμένο αλάτι και μέσα στον κιμά για burgers? Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Διαγραφή