9 Οκτωβρίου 2016

Κοτόπουλο στο φούρνο με Άνηθο, Πράσα και Πατάτες


υλικά
  • 1 κοτόπουλο (περίπου 2 κιλά)
  • αλάτι, πιπέρι
  • 6 κουταλιές βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ολόκληρο
  • 1 λεμόνι κομμένο στα 4
  • 5-6 πράσα σε ροδέλες
  • 700γρ πατάτες κομμένες στα 4 ή 6
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 2-3 ποτήρια σπιτικό ζωμό κοτόπουλο


εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220C.
Αλατοπιπερώνετε πολύ καλά το κοτόπουλο.
Σ' ένα μπωλάκι ανακατεύετε το βούτυρο με το μισό ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο. Παίρνετε 2-3 κουταλιές από το μίγμα με τα χέρια σας και τρίβετε καλά όλο το κοτόπουλο, τη κοιλιά του και προσεκτικά κάτω από τη πέτσα του στήθους. Γεμίζετε τη κοιλιά του με το λεμόνι και με το ολόκληρο ματσάκι άνηθο.


Ψήνετε για 30 λεπτά.
Κόβετε οριζόντια το πάνω μέρος από το κεφάλι του σκόρδου ώστε να φαίνονται οι κορυφές από τις σκελίδες.
Βγάζετε το κοτόπουλο από το φούρνο και αλείφετε με το υπόλοιπο μίγμα βουτύρου-άνηθου. Ρίχνετε στο ταψί τις πατάτες, τα πράσα, το σκόρδο, τον ζωμό κοτόπουλου και αλατοπιπερώνετε.


Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180-200C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 με 1 1/2 ώρα περίπου. 

συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο Kitchen of light: New Scandinavian Cooking by Andreas Viestad

10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/10/16, 8:09 π.μ.

    ωραια φαγαμε παλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α! Ωραία ιδέα έριξες Πέπη μου :-))
    Πραγματικά θα έχει γίνει πολύ αρωματικό έτσι το κοτοπουλάκι.
    Καλή εβδομάδα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Πηνελόπη! Είχε έντονη γεύση άνηθου!!!

      Διαγραφή
  3. Πολύ ιδιαίτερο!! Αυτά τα ξένα βιβλία έχουν βρε παιδί μου μερικές φορές συνταγές που είναι ξεχωριστές!! Δηλαδή λες βρε παιδί μου να φας κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και τσουπ τρως κάτι εντελώς ξεχωριστό !!! Ωραίο το κόλπο με το ολόκληρο κεφάλι σκόρδο! Ωραίες φωτογραφίες!!
    Καλημέρα!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι! Το βουτυράκι με τον άνηθο έκαναν τη διαφορά. Δοκίμασε το την επόμενη φορά που θα φτιάξεις κοτόπουλο με πατάτες!!!

      Σ' ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  4. Αλήθεια είναι από Σκανδιναβική κουζίνα η συνταγή; Δεν θα πήγαινε το μυαλό μου! Ο άνηθος είναι υπέροχος και θα δίνει σε αυτό το μαμαδίστικο φαγάκι άλλη νότα!

    Καλημέρα Πέπη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι από ένα βιβλίο μαγειρικής που μου χάρισε μια φίλη μου Νορβηγίδα. Ο άνηθος πράγματι του πήγαινε πολύ!!

      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  5. Πέπη μου η αλήθεια είναι ότι για τα πράσα δεν τρελαίνομαι!
    Μπορω να τα παραλείψω και να κανω όλα τα υπόλοιπα και φυσικά να το τσακίσω το φαγακι!
    Καλημερα μας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολύ ωραίο φαίνεται!
    επίσης, ωραίες φωτογραφίες πεπίτα! :)
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή