18 Οκτωβρίου 2015

Τυρόπιτα με Φέτα και Φρέσκα Κρεμμυδάκια

click for english

υλικά για τη ζύμη
  • 200γρ αλεύρι κίτρινο
  • 100γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλάκια παπαρουνόσπορο
  • 1 κουταλάκι θυμάρι
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 1 1/2 κουταλάκι μαγιά ξερή
  • 200ml νερό χλιαρό

υλικά για τη γέμιση
  • 500γρ φέτα Παρνασσού 
  • 6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια 


εκτέλεση

Ανακατεύετε σ' ένα μπωλ τη ζάχαρη, τη μαγιά και το χλιαρό νερό μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα υλικά.
Σ' ένα μπωλ ανακατεύετε τα αλεύρια, το αλάτι, τον παπαρουνόσπορο, το θυμάρι και τη ρίγανη.
Ρίχνετε το μίγμα της μαγιάς στο μπωλ με το αλεύρι, ανακατεύετε και ζυμώνετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Σκεπάζετε το μπωλ με τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε μια ώρα να φουσκώσει λίγο.
Για να φτιάξετε τη γέμιση, θρυμματίζετε τη φέτα μ'ένα πιρούνι, ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύετε.


Λαδώνετε καλά μία ταρτιέρα με διάμετρο 28εκ.
Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη. Πασπαλίζετε την επιφάνεια εργασίας σας με κίτρινο αλεύρι και ανοίγετε το πρώτο κομμάτι σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από τη ταρτιέρα. Απλώνετε το φύλλο στη ταρτιέρα, προσθέτετε τη γέμιση και τη στρώνετε ομοιόμορφα.


 Ανοίγετε το δεύτερο κομμάτι ζύμης και σκεπάζετε τη γέμιση. Ενώνετε καλά τις άκρες γυρίζοντας τη ζύμη προς τα μέσα.Τρυπάτε το φύλλο μ' ένα πιρούνι και το λαδώνετε καλά.



Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 30-35 λεπτά.





31 σχόλια:

  1. Όταν ξεκινά η Δευτέρα μου και γενικότερα η εβδομάδα μου,με γευςτική προοπτική ,δεν έχω παράπονα.
    Έχω στην βάθος του μυαλού μου να κάνω κάτι.
    Να περιμένω.
    Και ξέρεις οτι η αναμονή, έχει μεγαλύτερη απόλαυση από την πραγματοποίηση της επιθυμίας!
    Και αυτή την εβδομάδα έχω αντικείμενο γευστικού πόθου!
    ΤΙ πίτα είναι αυτή!!!!!
    Από πού να αρχίσω......
    Από την καταπληκτική ζύμη με το υλικό -έκπληξη?
    Από την αισθητή παρουσία του φρέσκου κρεμμυδιού ,με την απίθανη γεύση φρεσκάδας?
    Από την πληθωρική προσθήκη τυριού....!
    Καταπληκτική πίτα-τάρτα τυριού!
    Οι φωτογραφίες ,όπως πάντα κλέβουν την παράσταση νίκης ,μιας πρότασης που κανέναν δεν αφήνουν αδιάφορο!
    Το όμορφα ξεκίνησε η εβδομάδα μας!
    Πολλά πολλά φιλιά Πέπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατάλαβα....είσαι τυροπιτού κι εσύ!!!! Χαχα
      Όπως βλέπεις είναι πανεύκολη και το φρέσκο κρεμμυδάκι της δίνει γλύκα και φρεσκάδα!!! Το ζυμαράκι γίνεται πολύ εύκολα!
      Δοκίμασε την και στείλε μου φωτογραφία!!!

      Καλημέρα Φωτεινή!!!!
      Χαίρομαι που σου άρεσε!!!!

      Διαγραφή
  2. Ακόμα και να μην τρώει κάποιος τη φέτα (σε κομμάτια και χωρίς να καλύπτεται και από άλλα τυριά) δεν μπορεί παρά να μείνει εκστασιασμένος με την τυρόπιτά σου. Οι φωτογραφίες σε καθηλώνουν. Το κομμάτι που σε κοιτάει στην δεύτερη, η φανταστική αρρωματική σου ζύμη με όλα όσα της έχεις βάλει μέσα και το γλυκό κρεμμυδάκι είναι συστατικά που κάνουν την τυρόπιτά σου πλούσια και αξιοπροσεκτη.
    Φανταστικές οι φωτογραφίες!! Θέλω να το ξαναπώ!!!!
    Όταν αρχίζει η εβδομάδα με τυρόπιτα, όλα θα πάνε καλά!!!!!!!!! χαχαχα

    Καλημέρες πολλές!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι...ξέρω θα προτιμούσες άλλο τυράκι χαχα
      Εσύ χάνεις!!!!

      Καλημέρα κι ευχαριστώωωωωω

      Διαγραφή
    2. Βρε το ξέρω ότι χάνω αλλά τι να κάνω?
      Αλλάζει ο άνθρωπος νομίζεις?????????????????

      Διαγραφή
  3. Είμαι λάτρης της πίτας και ιδιαίτερα της τυρόπιτας και η δική σου είναι τόσο λαχταριστή. Όσο για την προσθήκη φρέσκου κρεμμυδιού την κάνει τόσο μα τόσο ιδιαίτερη που με ξετρελλαίνει!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Βασιλική!
      Δεν έχεις παρά να τη δοκιμάσεις ;)

      Καλή σου μέρα!!!

      Διαγραφή
  4. To φύλλο με τον παπαρουνόσπορο το αγάπησα με την πρώτη ματιά ! Το κοιτούσα και λέω : πω πω έχει παπαρουνόσπορο;;;; αγαπώ!! Μου άρεσε η προσθήκη του φρέσκου κρεμμυδιού την κάνει πιο τάρτα, φανταστική για τραπεζώματα!! Την καλημέρα μου και ευχές για καλή εβδομάδα Πέπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε την Αθηνά!
      Θα σου αρέσει σίγουρα!!!

      Σ'ευχαριστώ! Καλημέρα!!

      Διαγραφή
  5. Είμαι λάτρης κάθε πίτας και τάρτας. Το φύλλο που έβαλες με ενδιαφέρει πολύ κι ελπίζω να βρεθεί χρόνος να το δοκιμάσω.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι λάτρης και ειδική στις πίτες!!!!
      Χαίρομαι που σου άρεσε το φύλλο. Γίνεται γρήγορα και δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα.

      Σ'ευχαριστώ Ξανθή! Καλή σου μέρα!!!

      Διαγραφή
  6. το φυλλο μου εκανε κλικ!!!! υπεροχο κ θελω να το δοκιμασω απο περιεργεια με τον παπαρουνοσπορο!!! φανταστικη τυροπιτα και εγω πιτού ειμαι!!χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωχ Παναγίτσα μου, τι βλέπουν τα μάτια μου...
    Άκου τι έπαθα. Βλέπω το πρωί στα κλεφτά τη συνταγή σου και εκείνη την ώρα με κερνάνε ένα κομμάτι τυρόπιτα. Και ήταν χά-λια! Και ζήλευα, πόσο ζήλευα που την έβλεπα!
    Είναι τόσο διαφορετική, τόσο ιδιαίτερη, τόσο λαχταριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την επομενη φορα να φτιαξεις τη τυροπιτα και να τους κερασεις εσυ χαχα ;)

      Σ ευχαριστώ Χρύσα!!!

      Διαγραφή
  8. Τι φοβερή ιδέα ο παπαρουνόσπορος!
    Θα δίνει σίγουρα φοβερή γεύση και υφή στο φύλλο! Και φαίνεται τόσο τραγανό!
    Πολύ θα θελα ένα κομματάκι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σε απογοητεύσω...δεν είναι τόσο τραγανό. Αλλα γενικα ειναι πολύ νόστιμη τυρόπιτα!!!!

      Σ ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  9. Τα αρωματικά που έχεις χρησιμοποιήσει είναι το κάτι άλλο !! Ο παπαρουνόσπορος δίνει πολύ στυλ ;)
    Καλό βράδυ Πέπη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εε ναι!!! Ή έχουμε στυλ ή δεν έχουμε χαχαχαχα

      Διαγραφή
  10. Αυτη η συνταγη πρεπει να δοκιμαστει, οχι μονο για την γεμιση της
    αλλα και για το ιδιαίτερο φυλλο που έχει ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένω εντυπώσεις!!

      Καλησπέρα!!

      Διαγραφή
  11. Το φύλλο με τον παπαρουνόσπορο μοιάζει με τον πάγκο..χιχι...

    Τέλεια Πέπη μου.
    Πολύ ωραία, απλή και πεντανόστιμη. Ωραία που έβαλες τον παπαρουνόσπορο μεσα στη ζυμη κι όχι μόνο από πάνω (ως συνήθως)...Μπράβο.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα ναι μοιαζει πολυ!!!

      Σ ευχαριστώ Μαριόν!!

      Διαγραφή
  12. εσύ ξέρεις ότι λατρεύω τόσο πολύ τις πίτες που μπορώ να τρέφομαι αποκλειστικά με αυτές. ευτυχώς που μου αρέσουν και οι σαλάτες δηλαδή γιατί θα είχα καταστραφεί! ;)
    η ζύμη με τον παπαρουνόσπορο και τα μυρωδικά είναι φανταστική!! θα την δοκιμάσω σίγουρα!!
    Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νομίζω πως ούτε αυτήν την ζύμη πρέπει να την αφήσω "παραπονεμένη"!
    Πρέπει σύντομα να την φτιάξω γιατί μου κλείνει προκλητικά το μάτι Πέπη.
    Καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μου πεις αν σου αρεσε!!!

      Καλημέρα Πηνελόπη!!!

      Διαγραφή
  14. Αχ, γιατί έκανα το "λάθος" και μπήκα τέτοια ώρα να δω την συνταγή..είδα την φωτογραφία με τη λιωμένη φετούλα να ξεχειλίζει από την πίτα και έναν οξύς ήχος καημού και πείνας αντήχησε στο γραφείο!
    Μπράβο Πέπη, είναι η τέλεια τυρόπιτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πω βρε Πεπς, τι χρωματάκι είναι αυτό???? Φαντάζομαι θα ειναι σούπερ κριτσανιστή η ζύμη με τον παπαρουνόσπορο μέσα.... ζωγραφιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο χρωματακι σκίζει αλλα δεν ειναι τόσο κρατσανιστή όσο τη θες!

      Good morning!!

      Διαγραφή