13 Νοεμβρίου 2017

Αρωματικές Φακές με Γλυκοπατάτα, Πορτοκάλι και Μπαχαρικά

υλικά
  • 150ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά (200γρ)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 μέτρια καρότα
  • 2 κοτσάνια σέλερι
  • 1 γλυκοπατάτα άσπρη (360γρ)
  • 500γρ φάκες
  • 2 ντομάτες (500γρ)
  • 1 κουταλιά ντοματοπελτέ
  • 2 λίτρα νερό
  • 2 κουταλάκια κύμινο
  • 1 κουταλάκι κάρυ
  • 1/2 κουταλάκι θυμάρι 
  • 2 φύλλα δάφνης
  • φλούδες και χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 ματσάκι μαιντανό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι πιπέρι


εκτέλεση

Λιώνετε στον επεξεργαστή τροφίμων τα κρεμμύδια με τα σκόρδα και τα μεταφέρετε σ'ένα μπωλ. Λιώνετε τις ντομάτες στον επεξεργαστή τροφίμων. Ψιλοκόβετε το σέλερι και τα καρότα. Κόβετε σε κύβους τη γλυκοπατάτα.
Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σωτάρετε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το σέλερι και τα καρότα. Προσθέτετε τη γλυκοπατάτα, τις φακές, τις λιωμένες ντομάτες, τον πελτέ, κύμινο, κάρυ, θυμάρι, δάφνη, τις φλούδες του πορτοκαλιού, το νερό, αλάτι και πιπέρι. 

  
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε την φωτιά και βράζετε για 35 λεπτά. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, και συνεχίζετε το βράσιμο για 10-15 λεπτά ακόμα. Ελέγχετε αν οι φακές έχουν βράσει ή χρειάζονται επιπλέον νερό. 


Όταν είναι έτοιμες, σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε το μαιντανό ψιλοκομμένο και το χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύετε και σερβίρετε τις φακές ζεστές με χωριάτικο λουκάνικο και ψωμί ολικής αλέσεως!







7 σχόλια:

  1. Πεπη μου πορτοκαλι στις φακες;λιγο ξενο για τα γουστα μας αλλα για να το λες εσυ κατι ξερεις.φιλια απο Ναυπακτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Λίτσα!
      Ναι, μου ταίριαξε πολύ το πορτοκάλι! Έτσι, για μια αλλαγή!

      Ναύπακτο??? Εκεί ήμουν πριν μερικές μέρες!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Μου αρέσει που οι φακές δεν γινονται μόνο νερόβραστες.
    Ετσι μου αρέσουν και με χωριάτικο λουκάνικο δίπλα ;)
    Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μάριον!
      Χαίρομαι που σου άρεσαν!!!

      Σ' ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  3. Α! Και σήμερα το μενού μας είχε φακές!
    Το πορτοκάλι είναι καθ' όλα σωστό να συνδυάζεται με τις φακές καθώς βοηθά η βιταμίνη C στην απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό μας.
    Προσωπικά βάζω μια μεγάλη καλά πλυμένη φλούδα στο βράσιμο, την οποία αφαιρώ στο σερβίρισμα και μετά τους ταϊζω και ένα φρέσκο κομμένο πορτοκάλι για επιδόρπιο :-)))

    Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω και την γλυκοπατάτα. Πέπη μου.
    Καλό βράδυ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Πηνελόπη!
      Πολύ σωστή σε βρίσκω σε όλα!!!

      Σ' ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  4. Τι ωραία αρωματική εκδοχή ενός αγαπημένου φαγητού! Θα αξιοποιηθεί σίγουρα η συνταγή σου Πέπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή