12 Οκτωβρίου 2015

Μπιφτεκάκια με Horseradish Sauce

click for english

υλικά για 25 μπιφτεκάκια
  • 600γρ μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια πολτοποιημένα στο μούλτι
  • 6 κουταλιές horseradish sauce
  • 2 κουταλιές θυμάρι
  • 6 κουταλιές πίτουρο ή νιφάδες βρώμης
  • 1 αυγό
  • αλάτι
  • πιπέρι

υλικά για το ρύζι μπασμάτι με κρόκο Κοζάνης

υλικά για τη σως γιαουρτιού και τα ψητά τοματίνια
  • 200γρ γιαούρτι στραγγισμένο 2%
  • 2-3 κουταλιές horseradish sauce
  • φρέσκο κόλιανδρο ή μαιντανό ψιλοκομμένο
  • τοματίνια
  • ελαιόλαδο
  • θυμάρι
  • αλάτι


εκτέλεση

Βάζετε όλα τα υλικά του κιμά σ ένα μπωλ και ζυμώνετε καλά. Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και βάζετε το μπωλ στο ψυγείο για 1 ώρα. Πλάθετε μικρά μπιφτεκάκια, τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220C για 15-20 λεπτά.


Ρίχνετε το ρύζι σε σουρωτήρι και το ξεπλένετε κάτω από νερό βρύσης μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.Αφήνετε για λίγο να στραγγίξει. Ζεσταίνετε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και καβουρδίζετε το ρύζι ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε νερό, κρόκο Κοζάνης, κουρκουμά και αλάτι. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε στο μέτριο και σιγοβράζετε για 12-15 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το νερό και σχηματιστούν λακουβίτσες στην επιφάνεια του ρυζιού. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνετε ξεσκέπαστη μέχρι να κρυώσει ελαφρά το μπασμάτι.

   
Για να φτιάξετε τη σως γιαουρτιού, ανακατεύετε σ' ένα μπωλ το γιαούρτι, τη horseradish sauce και τον κόλιανδρο ή τον μαιντανό.

   
Για να ψήσετε τα τοματίνια, τα βάζετε σε μια στρώση σ'ένα πυρέξ, περιχύνετε με ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με θυμάρι και αλάτι και τα ψήνετε στον φούρνο, μόλις γίνουν τα μπιφτεκάκια, μέχρι να ζαρώσουν.

26 σχόλια:

  1. Πόσο comfort φαίνεται αυτό το φαγητό για μια μουντή και συννεφιασμένη μέρα! Πόσο θα ήθελα ακριβώς αυτό το πιάτο που βλέπω με όλα τα παρελκόμενα... Να πέσω με τα μούτρα και να μην σταματήσω αν δεν φάω μεχρι και τον τελευταίο κόκκο ρυζιού!
    Νομίζω δεν πρέπει να σχολιάσω την συνταγή μονάχα για τα μπιφτεκακια αλλά το πως δενουν όλες οι γεύσεις στο σύνολο μεταξύ τους. Το τέλειο γεύμα. Ακριβώς όπως είναι!!!! Μπράβο σου Πέπη!! Και οι φωτογραφίες αποπνέουν μια ωραία γλυκιά ζεστασιά!

    Καλή εβδομάδαααααααααααααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς!! Το φαγητό ετοιμάστηκε για φίλους μια βροχερή μέρα, το βάλαμε στη μέση και το απολαύσαμε με κόκκινο κρασάκι!!!!

      Καλημέρα Χρυσαυγή!!
      Σ' ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
    2. Τώρα που το σκέφτομαι...
      μήπως να τύλιγα και μερικά μπιφτεκάκια με ντοματίνια και σαλτσούλα μέσα σε καμιά ψημένη πιτούλα????? Να το απογειώναμε το θέμα???? χαχαχαχα

      Διαγραφή
  2. Η horseradish sauce ταιριάζει υπέροχα με τον κιμά. Έτσι φτιάχνω και τα μπιφτέκια για burger..
    Όλο το μενού είναι υπερ-λαχταριστό, μπράβο Πέπη! Καλημέρα και καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αγγελική!
      Είναι η αγαπημένη μου σάλτσα!!!

      Σ' ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!! Η σάλτσα αυτή πρέπει να νοστιμίζει πολύ τα μπιφτεκάκια κι όσο για τις φωτό είναι καταπληκτικές!!! Τα ψητά ντοματίνια και η σάλτσα γιαουρτιού είναι το κερασάκι στην τούρτα!! Τέλειο γεύμα!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Βασιλική!!!
      Ναι, τα νοστιμίζει πολύ και παρόλο που είναι καυτερή σάλτσα, τα μπιφτεκάκια δεν καίνε καθόλου!

      Σ' ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Πέπη μου!! Καταρχήν μου άρεσε πολύ που παρουσίασες ολόκληρο γεύμα!! Δεύτερον, οι νιφάδες βρώμης κάνουν εγγυημένη αφράτα μπιφτεκάκια!! Και τρίτον, basmati σαφράν και κουρκουμάς εγγύηση!! Πεντανόστιμη η πρότασή σου ευχαριστούμε!! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Αθηνά!
      Τώρα πια μόνο βρώμη χρησιμοποιώ στα μπιφτέκια! Χαίρομαι που σου άρεσαν!!!

      Σ' ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  5. Μία ολοκληρωμένη πρόταση που έχει χρώμα,γευστικό ενδιαφέρον και το κυριότερο, αφήνει μεγάλη περιέργεια για το αποτέλεσμα!
    Σου εχω πει ποτέ πόσο με γοητεύει ο λακωνικός τρόπος που περιγράφεις τις προτάσεις σου?
    Αφήνεις τις υπέροχες φωτογραφίες σου να φλυαρήσουν,-και πολύ καλά κάνεις!-και να αποπλανήσουν ,με τους φανερούς γευστικούς υπαινιγμούς που εγκαταλείπουν στα μυαλά μας!
    Την συγκεκριμένη σάλτσα δεν την εχω δοκιμάσει....ήρθε ο καιρός και η ευκαιρία να νοστιμίζει τα μπιφτέκια μου!
    Τα ψητά ντοματίνια.....εκπληκτική συνοδεία γεύσης και χρώματος!
    Στο ρυζάκι μου βάζω και εγω κρόκο και κουρκουμά για το υπέροχο χρώμα,αλλά και τις εξαιρετικές ιδιότητες τους!
    Τι να πω....σώζεται κσι ο λόγος μου!Εύγε!!!
    Πολλά,πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Φωτεινή!
      Η horseradish είναι καυτερή σάλτσα ανάλογα βέβαια και με τη μάρκα που θα βρεις. Μέσα στο μπιφτέκι δεν φαίνεται αλλά στη σως γιαουρτιού αν τη φτιάξεις βάλε μια κουταλιά, δοκίμασε και αν τη θέλεις πιο καυτερή βάλε κι άλλη.

      Σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!!

      Διαγραφή
  6. μιλάμε για απίθανο φαγάκι!! όλα είναι τέλεια! και τα μπιφτέκια με το horseradish και το αγαπημένο μου basmati και τα ντοματάκια! και οι φωτογραφίες! ;)
    μπράβο πεπίτα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώωωωωω!!!!
      ευχαριστώ και τη μαμά σου για τη συνταγή αν και την άλλαξα λιγάκι!

      Διαγραφή
  7. Μια σάλτσα που συχνά-πυκνά χρησιμοποιώ στα κρεατικά και τις μαρινάδες μου Πέπη μας.
    Αλλά πάνω από όλα μου άρεσε η σύνθεση του ντιπ (το οποίο και θα δοκιμάσω αύριο κιόλας με μπιφτεκάκια που είναι στα σκαριά).
    Τα τοματίνια ...μια ΖΩΓΡΑΦΙΑ!
    Καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια!! Θα σου αρέσει σίγουρα!!!
      Φτιαξε και τα τοματίνια.....

      Σ' ευχαριστώ!!!!
      Καλή σου μέρα Πηνελόπη!

      Διαγραφή
  8. χαχαχαχαχα συγνωμη που γελαω αλλα αν σου πω τι καταλαβα οτανδιαβασα τον τιτλο!!! για αλογο..... τι σκεφτομαιι η... χωριατισα !! χαχαχαχ
    τι υπεροχο φαγητο!!! θυμιζει μαμαδιστικο αλλα στο πιο εκλεπτυσμενο ... τα ντοματινια κλεβουν την παρασταση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος13/10/15, 10:47 μ.μ.

    Πολύ ωραίο πιάτο, με πολλά χρώματα και γεύσεις... το Horseradish δεν ειναι λίγο καυτερούλι? (ή το μπερδεύω με άλλη σος?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι πολυ καυτερουλι αλλα εξαρταται και την μαρκα που θα παρεις. Εγω εχω βρει ενα αρκετα καυτερο αλλα στο μπιφτεκακι δεν φαινεται καθολου! Ρωτα και τους αλλους...που τα δοκιμασαν!

      Διαγραφή
  10. Α, είναι μέσα στο μπιφτέκι!!! Τι τέλεια ιδέα!
    Μου αρέσει πολύ η horseradish, αν συνδυαστεί σωστά κάνει θαύματα! Και πιο σωστά από όόόλο αυτό δεν μπορώ να σκεφτώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να τα είχα τώρα!!! Όλα όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οταν θα τα ξανακάνεις...ειδοποία!!! χαχα
    Τέλεια είναι όλα.Η horseradish θα δοκιμασθεί σίγουρα στα μπιφτεκάκια.
    Και το ρύζι ωραίο και τα ντοματίνια... Well done!!

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή