υλικά για τον κιμά
- 500γρ μοσχαρίσιο κιμά
- 1 φέτα μπέικον
- 1 μικρό καρότο
- 1 μικρό κλωνάρι σέλερυ
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
- μία πρέζα αλάτι
- 250ml κόκκινο κρασί
- 1 κουταλιά κρέμα μπαλσάμικο
- 2 κουταλιές ντοματοπελτέ
- 200γρ ντοματάκια αποφλοιωμένα
- 1 κουταλάκι δεντρολίβανο
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα ελαφρύ
- 60γρ βούτυρο
- 60γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50γρ παρμεζάνα τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι
- 500γρ μακαρόνια Barilla Nο10
- λίγο βούτυρο για το βουτύρωμα του πυρέξ
- λίγη τριμμένη φρυγανιά
- 50γρ παρμεζάνα τριμμένη
εκτέλεση
Πολτοποιείτε στο μούλτι το μπέικον, το καρότο, το σέλερυ και το σκόρδο.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τα σωτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε το κιμά και τον σωτάρετε μέχρι ν' αλλάξει χρώμα.
Προσθέτετε το κρασί, τη κρέμα μπαλσάμικο, τον ντοματοπελτέ, τα ντοματάκια, δεντρολίβανο και αλάτι.
Σιγοβράζετε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Βράζετε τα μακαρόνια 2-3 λεπτά λιγότερο από ότι λένε οι οδηγίες του πακέτου και τα στραγγίζετε.
Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα και το βούτυρο και μόλις αρχίσει να λιώνει προσθέτετε το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη συνεχώς σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι ν' αρχίσει να πήζει και να κοχλάζει. Θα είναι ελαφρώς ρευστή. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τη παρμεζάνα και ανακατεύετε.
Βουτυρώνετε ένα πυρέξ 35χ25εκ και πασπαλίζετε τον πάτο και τα τοιχώματα με φρυγανιά.
Ρίχνετε όλα τα μακαρόνια και πατάτε με τα χέρια σας να ισιώσουν. Απλώνετε τον κιμά πάνω από τα μακαρόνια. Τέλος ρίχνετε τη μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με παρμεζάνα.
Ψήνετε για 30-40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C.
tips
- φτιάξτε το κιμά από τη προηγούμενη αλλά μη τον φάτε με το κουταλάκι!
- μπορείτε να βράσετε και τα μακαρόνια από τη προηγούμενη...αν είσαστε σίγουροι οτι δε θα τα φάτε με τον κιμά!
- η μπεσαμέλ δεν έχει αυγά, είναι ελαφριά!
- αφήστε το παστίτσιο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κόψετε!
παστιτσιο κλασικη αξια,ετσι μου ρχεται να δαγκωσω την οθονη!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλο σουκουουοου!!!!
Σιγά σιγά ...με το μαλακό!! χαχαχαχα
ΔιαγραφήΚαλημέρα Κική!!
Tips:
ΑπάντησηΔιαγραφή1) Πόσο μου άρεσε που επιτέλους λίγο από το χιούμορ σου φάνηκε στην ανάρτηση στα στα tips.
2) Ο κιμάς πρέπει να είναι ο καλύτερος κιμάς ever που έχει φτιαχτει για παστίτσιο!!! Κρίμα να τον χαραμίσουμε στο παστίτσιο και να μην τον φάμε με το κουταλάκι όπως πολύ σωστά το φοβάσαι....
3) Η μπεσαμέλ τέλεια με την παρμεζάνα!!!! Σλουρπ.
4) Οι φωτογραφίες δεν μου είναι αρκετές!!!! Ελεος! Παστίτσιο έβαλες κυρία μου... βαλε καμιά φωτό παραπάνω να ξελιγωθούμε!!!!!!!!!
5) Φαγητάρααααααααααααα!
1)Είδες τι μου έκανε το παστίτσιο????απελευθερώθηκα χαχαχαχαχαχα
Διαγραφή2)Ο κιμάς είναι όλα τα λεφτά! Αν θες βάζεις και καυτερή πιπεριά για να γίνει πιο πικάντικος!
3)Όσο για τη μπεσαμέλ είναι σαν ελαφριά κρεμούλα για να μη σε βαραίνει...τρώγεται κι αυτή με το κουταλάκι....μη νομίζεις!!χαχαχαχαχα
4)Δεν ήθελα να σας μπουκώσω!
5)Συμφωνώωωωωωωωωωωω
Το παστίτσιο ποτέ δεν είναι αρκετό!!!!
ΔιαγραφήΤην επόμενη φορά που θα αναρτήσεις φαγητό τέτοιου είδους θέλω εκατό φωτογραφίες σε κάθε στάση!!!
χαχαχαχαχαχα
Διαγραφήκαλά...θα σου στείλω τις υπόλοιπες στο μειλ!!
Στειλε καλυτερα κομματι!!!!!!
Διαγραφήπωω μου τρεχουν τα σαλια!! συμφωνω με τηχρυσαυγη απο πανω θελουμε κι αλλες φωτο !!! κλασσικο αγαπημενο φαι και δοξασμενο εδω στην ελλαδα!! η μπεσαμελ σου μ εκλεψε την καρδια γτ απ οτι φαίνεται στις φωτο πρεπει να ειναι σα κρεμα ρευστη και οχι σα στοκος οπως την κανουν καποιοι!! 1000 λαικ στη μπεσαμελ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι ακριβώς dolmadaki...η μπεσαμέλ είναι πολύ ντελικάτη!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ!!
Το ίδιο φαγητό είχαμε σήμερα, είχα πολύ καιρό να το φτιάξω αλλά χάριν των ζυμαρικών πριν το τρέξιμο έγινε σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτον κιμά εγώ έβαλα 2 κουταλιές πατέ πιπεριάς Φλωρίνης, του έδωσε άλλη νοστιμιά.
Ελπίζω να σε δω την Κυριακή.
Αυτά είναι τα καλά του τρεξίματος!! χαχαχαχαχα
ΔιαγραφήΣίγουρα θα είναι σουπερ νόστιμο με τις πιπεριές Φλωρίνης!! Είναι οι αγαπημένες μου!! Θα το δοκιμάσω κι έτσι!
Τα λέμε αύριο!!
τέλειο φαγητάκι!!!! και μ' έχει πιάσει μια νυχτερινή λιγούρα τώρα..........
ΑπάντησηΔιαγραφή....γι αυτό κοιμάμαι νωρίς.... :)
ΔιαγραφήΓιαμ γιαμ γιαμ!!! Υπέροχη η κιμαδένια πικάντικη εκδοχή του κιμά σου Πεπάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη μπεσαμέλ και εγω έτσι ακριβώς τη φτιάχνω. Ελαφριά, χωρίς αυγά, που την τρως με το κουταλάκι ή και καθαρίζεις την κατσαρόλα με το δαχτυλάκι:)))))
μμμμμμ...ναι ναι με το κουταλάκι!!!!!!!!
ΔιαγραφήΦιλιά!!
Αγαπημένο , κολασμένο φαγητό ever!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή....και για μένα!!
ΔιαγραφήΤέλειο!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα αγαπημένα μου φαγάκια!!!!!
Μου αρέσει η πικάντικη εκδοχή του κιμά!!!
Καλημέρα Σιλένα!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ!!
Αχ αυτή η πέτσα που έχει γίνει στη μπεσαμέλ είναι όλα τα λεφτά λέμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχαχαχα όλη δική σου!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ για το σχόλιο, παρόλο που μου είπες οτι δεν σου αρέσει το παστίτσιο!
Ειπαμε, δεν είναι το αγαπημένο μου φαγητό, αλλά το τρώω, κυρίως τρώω το πανω και περιμετρικα ότι μακαρόνι έχει μείνει εκτός μπεσαμέλ και έχει καεί. Επίσης επειδή δεν εχω χρόνο για μαγειρεμάτα πολλά τρωω οτι βρω, beggars can't be choosers που λέει και μια γνωστή μου.
Διαγραφήμ' αρέσει που με μαθαίνεις άγνωστες λέξεις και εκφράσεις!
Διαγραφήπρώτα με την acquired taste, τώρα με τους beggars haha!! καλό!!
Εγώ και τα πικάντικα πάμε παρέα! Οπότε θα ήθελα ένα μεγάααλο κομμάτι όσο πιο γρήγορα γίνεται! Μην σου πω να στείλεις όλο το ταψί καλύτερα. Γιατί αφού θα το κάνεις το ντελίβερι, κρίμα να πληρώνουμε μεταφορικά μόνο για ένα κομμάτι... Φοβάμαι άλλωστε ότι θα το διεκδικήσουν κι άλλοι στην οικογένεια... ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!!!
θα φέρω όλο το ταψί να το φάμε παρέα!!!
Διαγραφήφιλάκια!!
Πω-πω...Πέπη μας
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιλάμε για το απόλυτο φαγητό!!!
Μέχρι πυρετό, έχω πάθει, από παστίτσιο της μανούλας μου, αυτό σου λέω μόνον!!!
Από την ποσότητα δηλαδή που κατανάλωσα :-))
Με βάζεις στα αίματα για Κυριακάτικο γεύμα, σίγουρα.
Καλό βράδυ να έχεις.
χαχαχαχαχαχαχαχα σε καταλαβαίνω!!!!!
Διαγραφή