18 Μαΐου 2014

Ψωμί ολικής αλέσεως με δεντρολίβανο χωρίς ζύμωμα

the recipe in english
υλικά
  • 430γρ κίτρινο αλεύρι Λήμνου
  • 430γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1/2 κουταλάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι ρίγανη
  • 1 κουταλάκι δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 690γρ νερό βρύσης


εκτέλεση
Βάζετε όλα τα υλικά σ' ένα μεγάλο μπωλ και τα ανακατεύετε καλά με μια κουτάλα. Η ζύμη θα είναι αρκετά μαλακιά και υγρή.
Σκεπάζετε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε στην άκρη για 18 ώρες να φουσκώσει.



Μόλις περάσουν οι 18 ώρες, στρώνετε στο πάγκο σας ένα μεγάλο αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζετε με μπόλικο αλεύρι.
Ρίχνετε τη ζύμη, την αλευρώνετε από πάνω, αλευρώνετε και τα χέρια σας πολύ καλά και τη διπλώνετε 4 φορές.
Σκεπάζετε ελαφρά με μεμβράνη και την αφήνετε να ηρεμήσει για 15 λεπτά.



Στρώνετε σ' ένα ταψί μια πετσέτα κουζίνας. Πασπαλίζετε με μπόλικο αλεύρι και μεταφέρετε  τη ζύμη σας πάνω στην αλευρωμένη πετσέτα. Διπλώνετε τη ζύμη 4 φορές τεντώνοντας τη, σχηματίζετε όσο μπορείτε μια μπάλα, τη πασπαλίζετε με αλεύρι και τη σκεπάζετε με τα πλαινά της πετσέτας. Την αφήνετε να φουσκώσει για 2 ώρες.



Μισή ώρα πριν περάσουν οι 2 ώρες, βάζετε στο φούρνο μια πήλινη γάστρα και τον προθερμαίνετε στους 225C.
Όταν ο φούρνος είναι έτοιμος, βγάζετε τη γάστρα και βάζετε μέσα τη ζύμη με αντικολλητικό χαρτί από κάτω. Σκεπάζετε με το καπάκι και ψήνετε για 30-40 λεπτά.



Βγάζετε το καπάκι της γάστρας και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά.


Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το"Ψωμί χωρίς ζύμωμα" του My Little Expat Kitchen.
Το έφτιαξα και είναι εξαιρετικό!



28 σχόλια:

  1. Από τα πιο όμορφα ψωμιά του είδους του! Λαχταριστό και πεντανόστιμο!
    Εύκολη ,χωρίς ζύμωμα τεχνική, όπου το ζυμάρι αφήνεται και ωριμάζει σαν προζύμι.

    Πολλά συγχαρητήρια my Peps!

    * μικρή ένσταση: Το φάγατε μόνοι σας! :(
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ζαμπία μου!!
      Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ!!!

      ...το τσακίσαμε..δε το φάγαμε...

      Διαγραφή
  2. Το εφτιαξες τόσο θεϊκό που θέλω να βουτηξω μεσα στις φωτογραφίες και να ξαπλώσω πανω του, αναμεσα σε βουτυρο και μελι να φάω μέχρι σκασμού:)))
    Δυσκολο να το δοκιμάσω, εχει πολυ αναμονη και υπομονή που δεν διαθέτω:)
    Θα μου φτιάξεις εσύ μια φρατζόλα να μου την στείλεις με κούριερ:)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ
      Απίθανη εικόνα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!χαχαχαχαχαχαχαχαχα
      Εγώ πάντως σου προτείνω να δοκιμάσεις τη μισή δόση....θα ανακατέψεις τα υλικά και θα τα...ξεχάσεις για 18 ώρες!!! Μετά έχει λίγη διαδικασία και τέλος θα το απολαύσεις με την οικογένεια σου με μπόλικο βουτυράκι και μέλι!!! Ψωμάκι από τα χεράκια σου!!
      Φιλιάαααααααα και Σ' ευχαριστώ!!!!!

      Διαγραφή
  3. Τέλειο φαίνεται Πέπη και τα μυρωδικά που πρόσθεσες πρέπει να του έδωσαν φοβερή ευωδιά! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η συνταγή!!
    Φιλιά και καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Μάγδα!! Να το δοκιμάσεις κι έτσι!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Μόνο που είπες χωρίς ζύμωμα κόλλησα! Θα το κάνω πολύ σύντομα Πέπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια!!! Στείλε φωτογραφία!!
      Καλημέρα Λίλια!

      Διαγραφή
  5. Εξαιρετικό!!
    Και φουλ στην ψύχα όπως μου αρέσει!
    Επειδή το δοκίμασα έχω έναν λόγο παραπάνω να το λέω!
    Εξαιρετικό!!! Σαν προζυμένιο είναι.

    Έκανες πολύ καλη δουλειά.
    Τόσο στην άρτια εκτέλεση της συνταγής της Μάγδας που την πήγες κι ένα βήμα παραπέρα με τα μυρωδικά, όσο και στις υπέροχες και προσεγμένες (μέχρι και στην πετσέτα με το "bread") φωτογραφίες σου!

    Καλό υπόλοιπο Κυριακής!!!!!!!!!!
    Φιλιάααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τυχαρούλα..το δοκιμάσες ε????χαχαχαχααα
      Σ' ευχαριστώ πολύ!!!
      Άντε...αφού σου άρεσε φτιάξ το!!! Κάνει τη μισή δόση για δοκιμή!
      Καλημέρα!!

      Διαγραφή
  6. Παρότι το ψωμάκι αυτό δεν απαιτεί ζύμωμα ως συνήθως, έγινε ωραιότατο! Τραγανή κόρα και ωραία ψίχα! Ιδιαίτερο για ψωμί το αρωματικό που πρόσθεσες! Μπράβο Πέπη!
    Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι ακριβώς γνωρίζεις από Φυσική Πέπη μου??Εγώ σχεδόν την απαξιώνω,αφού κατά την διάρκεια των γυμνασιακών μου χρόνων με ταλαιπωρούσε και την αντιπαθούσα για αυτό.
    Μου έμειναν όμως κάποιες έννοιες, που κατά καιρούς μου αρέσει να τις ΄΄πετώ΄΄ακριβώς για να περιπαίζω την αμάθεια μου γύρω από το συγκεκριμένο αντικείμενο γνώσης...
    Ηλεκρομαγνητικά κύματα!!!!!!!Που να φανταστώ ότι ένα ψωμί,και μάλιστα εκ του μακρόθεν,θα μου δημιουργούσε ...φυσικούς συνειρμούς και θα με καθιστούσε εν δυνάμει πειραματόζωο της γεύσης?
    Ότι θα με εγκλώβιζε με τα γευστικά του ηλεκροστατικά θέλγητρα και θα με έκανε ουραγό της τραγανής κόρας του?
    Στο γευστικό ηλεκτροσόκ που απνευστί υπέστη ,είσαι η υπαίτια....άτιμη ηλεκροτεχνίτρια!
    Την ψύχα ,την παραχωρώ στην Χρυσαυγή.Εγώ θέλω την κόρα ,βουτηγμένη σε ντοματένιο ελαιόλαδο και πασπαλισμένη με έξτρα μυρωδικά!!!!!!
    Φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάλια τα πήγαινα με τη φυσική...δε μου άρεσε!
      Με το ψωμί τα πήγα καλύτερα! χααχα
      Εύκολο είναι, δοκίμασε το κι εσύ, αλλιώς θα σου στείλω πακετάκι με κόρα χαχαχαχαχαχα
      Καλημέρα Φωτεινή!!

      Διαγραφή
  8. Τι φοβερό που δείχνει το ψωμάκι σου!
    Και τα αρωματικά το απογειώνουν!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβερό και τρομερό!!
      Το δεντρολίβανο του πάει πολύ!!
      Σ' ευχαριστώ Ερμιόνη!
      Καλή σου μέρα!!

      Διαγραφή
  9. Αυτό το "χωρίς ζύμωμα" μου κίνησε την περιέργια, αλλά όλος ο τρόπος παρασκευής του είναι ακόμα πιο.... προκλητικός! Πανεύκολο!
    Θα ψήσω ψωμί μου φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως βλέπεις είναι πανεύκολο!
      Δοκίμασε το Χρύσα!!
      Καλή σου μέρα!!

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα! Πολύ ωραίο το ψωμί φαίνεται! Αχ και να είχα δύο φέτες με ψωμάκι και γραβιέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι έτσι....κι εμένα με γραβιέρα μ' αρέσει!!!!!
      Καλημέρα!!

      Διαγραφή
  11. Τι τρελολαχταριστό είναι αυτό το φρατζολάκι!Γεια στα χέρια σου!Θέλει βέβαια υπομονή το καλό ψωμάκι για να γίνει!!!Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες το τσαχπίνικο!!! Καλό βγήκε!!
      Σ' ευχαριστώ Πινελιά!! Καλημέρα!

      Διαγραφή
  12. Κι εμενα το χωρις ζυμωμα με τραβηξε... Απο χρονο βεβαια ειμαστε δυσκολα, αλλα δεν το βλεπω και πολυ χρονοβορο. Σιγουρα θα το δοκιμασω καποια στιγμη να φαει και το βλασταρι μου ψωμι απ τα χερακια της mammys....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελπινίκη!
      Δοκίμασε να το φτιάξεις, το αξίζει!! Θα σας αρέσει πολύ!!
      Σ' ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  13. Φαίνεται υπέροχο!Άσε που λατρεύω τον δεντρολίβανο!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χωρίς λόγια....

    Βάζω καλό τυράκι, βάζεις δύο γενναίες φέτες λαχταριστού ψωμιού, Πέπη μου;

    Τέλειο έχει γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή