14 Μαΐου 2014

Τάρτα με κολοκυθάκια και λεμονοθύμαρο

the recipe in english


υλικά
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 4-5 κολοκυθάκια μικρά με τους ανθούς
  • 100γρ τυρί γκερεμέζι  με μπούκοβο ή κατσικίσιο
  • 100γρ sour cream
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • φρέσκο λεμονοθύμαρο
  • ελαιόλαδο
  • χυμό λεμόνι
  • χοντρό αλάτι
εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C.
Στρώνετε τη σφολιάτα σε μια μακρόστενη ταρτιέρα 35x11 και κόβετε όσο φύλλο περισσεύει.
Τη ψήνετε για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.



Πλένετε τα κολοκυθάκια και τα κόβετε σε πολύ λεπτά φετάκια με τον αποφλοιωτή λαχανικών ή με μαχαίρι.
Ψιλοκόβετε τους κολοκυθοανθούς.
Ετοιμάζετε τη γέμιση ανακατεύοντας σ' ένα μπώλ το γκερεμέζι με τη sour cream, τους κολοκυθοανθούς, το ξύσμα λεμονιού, λίγα φυλλαράκια λεμονοθύμαρου και λίγο αλάτι.



Βγάζετε τη σφολιάτα από το φούρνο. Την αφήνετε λίγο να κρυώσει και απλώνετε τη γέμιση.
Από πάνω προσθέτετε τα κολοκυθάκια και τα ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο.



Ψήνετε τη τάρτα για 10-15 λεπτά.



Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζετε από το φούρνο, τη περιχύνετε με 1-2 κουταλιές χυμό λεμόνι, γαρνίρετε με λεμονοθύμαρο και σερβίρετε αμέσως!




28 σχόλια:

  1. Μπράβο σου για όλα!
    Για την ιδέα, την σκέψη και την υλοποίηση της συνταγής.
    Γιατί ξέρω πως δεν την είδες κάπου αλλά την σκαρφίστηκες στο δρόμο από λαϊκή προς το σπίτι.

    Μπράβο για τις επαγγελματικού επιπέδου φωτογραφίες!

    Μπράβο για το ότι κράτησες τα κολοκυθάκια με τη φρεσκάδα τους και τη δροσιά τους και δεν τα παράψησες.

    Μία από τις καλύτερες αναρτήσεις σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα με την προλαλήσασα κ επαυξάνω!!!!!!!!!!ΤΕΛΕΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά τα baby κολοκυθάκια, με τον ανθό τους ακόμα επάνω, σαν μόλις να κόπηκαν από το μποστάνι, πόσο μ΄ αρέσει η θέα τους!

    Εξαιρετικότατη η τάρτα, με τη φρεσκάδα των λαχανικών, και το νόστιμο μείγμα της γέμισης, ανθών και τυριού!
    Την ερωτεύθηκα και λόγω τυριού, που όπως ίσως να ξέρεις, με τα τυριά έχω ένα ΜΙΚΡΟ γαστριμαργικό πάθος.

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι σκέφτηκα κι εγώ μόλις τα είδα στη λαική!!!
      Μα δεν είναι πολύ όμορφα!!!
      Ξέρω πόσο σ' αρέσουν τα τυριά.....ήμουν σίγουρη οτι θα σου αρέσει και η τάρτα!!!

      Σ' ευχαριστώ πολύ Ζαμπία μου!!

      Διαγραφή
  4. Καλημερα... πολυ ωραια ιδεα για αξιοποιηση κολοκυθιων που σε λιγο καιρο θα εχουμε αφθονα απ' τον κηπο της μαμας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια!!!!
      Να τα απολαύσετε!!!
      Σ' ευχαριστώ Ελπινίκη!!

      Διαγραφή
  5. Καλοκαιρινές προτάσεις στο πιάτο!!Και τι πιάτο? Σαν κήπος είναι σήμερα η ανάρτηση σου! Αν το παρουσίαζες σε ένα τραπέζι θα έκλεβες τις εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρασίνισε ο τόπος..εεεε...το μπλογκ ήθελα να πω!!
      Να ταιριάξει με την εποχή!!!!

      Σ' ευχαριστώ πολύ!!!

      Διαγραφή
  6. Γκερεμέζι μπορεί να μην έχω, έχω όμως εξαιρετικό κατσικίσιο, λεμονοθύμαρο στη γλάστρα και εξαιρετικά κολοκυθάκια με τα λουλουδάκια τους! Και ευτυχώς κάνω πολύ καλά και έχω και πάντα μια σφολιάτα στην κατάψυξη για κάτι τέτοιες ώρες που θα βρεθεί μπροστά μου μία τέτοια εξαιρετική συνταγή! Με την πρώτη ευκαιρία αγαπητή, με την πρώτη ευκαιρία!
    (να θυμηθώ να ψάξω να βρώ και γκερεμέζι....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε βρίσκω πανέτοιμη!!!
      Ξεκίνα...!!!!!

      Φιλιά!!

      Γκερεμέζι βρήκα στον αβ.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος14/5/14, 5:18 μ.μ.

    Το γκερεμέζι πρώτη φορά το ακούω, να το ομολογήσω. Το λεμονοθύμαρο δεν το ξεχωρίζω από τα άλλα που του μοιάζουν, καλά που έβαλες φωτογραφία για εμάς τις άσχετες. Μ΄'αρεσει που δεν εχεις κρατήσει μινιμαλ την γέμιση και που το κολοκύθι ίσα που μαράινεται (σα σαλάτα σε σφολιάτα ένα πράμα).
    Σου έχω πει ότι μου αρέσει αυτή η ταρτιέρα (ατομική μερίδα δεν είναι?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σχετικά καινούριο τυρί. Το βρήκα στον αβ.

      Ακριβώς...έτσι σαλάτα σε σφολιάτα το ήθελα. Τόσο τρυφερά κολοκυθάκια είναι κρίμα να τα παραψήνεις! Μη σου πω και ωμά με λαδολέμονο, τρέλα θα είναι!

      Ναι ..ναι.....ατομική μερίδα!!! χαχαχαχαχαχααχαχαχαχα

      Διαγραφή
  8. Πραγματικά ιδιαίτερη τάρτα που μου βγάζει μια έντονη αίσθηση φρεσκάδας!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχη η τάρτα σου Πέπη!!!! Το μόνον που μπορώ να πω βλέποντας τις φωτογραφίες είναι ωωωωωω και μμμμμμμμμμμμμμ!! Να έρθω από κει για ένα κομμάτι;;;;;;
    Καλή σου μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχη τάρτα! Μύρισε καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τώρα που θα αρχίσουν τα κολοκύθια και οι ανθοί, θα το δοκιμάσω και θα το παίξω πολύ ψαγμένη μαγείρισσα!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μιλάμε για μοναδική γεύση!!
    Αυτά τα λαχταριστά μικρά κολοκυθάκια, είναι τόσο φρέσκα, που μπορείς να τα φας και ωμά!!!
    "Εγραψες" dear Pep's

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Se ve muy rica y crujiente una verdadera delicia su tarta,abrazos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ ωραίος συνδυασμός, χρησιμοποιοώ και γω λεμονοθύμαρο και είμαι πολύ ευχαριστημένη γευστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Βρε λες να φάνε έτσι τα κολοκυθάκια τα τέκνα μου;;;
    Πέπη έχεις φτιάξει ένα αριστούργημα εδώ! Μόνο που το βλέπω, το θέλω κολασμένα!!!!
    Οι φωτογραφίες σου, αναδεικνύουν την φυσική του ομορφιά.
    Πολλά πολλά συγχαρητήρια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πέπη μου μόλις έπεσα πάνω στην τάρτα σου κι ακόμα τρίβω τα ματάκια μου! Πολύ ωραία πρόταση, πολύ ωραίο δώρο μου έκανες!!! Γεια στα χεράκια σου που την έφτιαξαν και την έγραψαν !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή