16 Σεπτεμβρίου 2017

Κρουασάν Ολικής Αλέσεως Γεμιστά με Ταχίνι, Κακάο και Μέλι


υλικά για 14-16 κρουασάν
  • 220γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 220γρ αλεύρι για τσουρέκια
  • 280γρ φρέσκο γάλα 2%
  • 60γρ ζάχαρη καρύδας
  • 40γρ βούτυρο λιωμένο για τη ζύμη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9γρ)
  • 130γρ βούτυρο για το ζύμωμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
  • λίγο γάλα για την επάλειψη 

για τη γέμιση 
  • 1 κουταλιά ταχίνι
  • 1 κουταλιά κακάο 
  • 1 κουταλιά μέλι 


 
εκτέλεση

Σ' ένα μεγάλο μπωλ βάζετε όλα τα υλικά της ζύμης από το αλεύρι ολικής μέχρι και την μαγιά. Ανακατεύετε και ζυμώνετε με τα χέρια σας. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη. Αλευρώνετε την επιφάνεια εργασίας σας και με τον πλάστη ανοίγετε δύο φύλλα πάχους περίπου 1/2εκ. Απλώνετε με το μαχαίρι μισή ποσότητα από τα 130γρ βούτυρο στο ένα φύλλο ζύμης που ανοίξατε και μισή στο άλλο.




Διπλώνετε το κάθε φύλλο στα τρία, τα βάζετε σε δύο σακουλάκια για τρόφιμα και τα τοποθετείτε στην κατάψυξη για 15 λεπτά.





Όταν περάσουν τα 15 λεπτά, βγάζετε τα δύο φύλλα ζύμης από την κατάψυξη, αλευρώνετε την επιφάνεια εργασίας και ανοίγετε πάλι σε φύλλα πάχους 1/2εκ. Διπλώνετε στα τρία και τα ξαναβάζετε στην κατάψυξη για 15 λεπτά. Κάνετε την ίδια διαδικασία άλλη μια φορά, δηλαδή συνολικά τρεις φορές.

Ετοιμάζετε την γέμιση ανακατεύοντας σ' ένα μπωλάκι το ταχίνι με το κακάο και το μέλι. 

Βγάζετε τις ζύμες από την κατάψυξη και ανοίγετε δύο παραλληλόγραμμα φύλλα πάχους 1/2εκ.  Κόβετε όμοια τρίγωνα και στη βάση τους βάζετε περίπου 1 κουταλάκι από τη γέμιση. Τυλίγετε το κάθε τρίγωνο από τη βάση προς τη μύτη του τριγώνου.





Τοποθετείτε τα κρουασάν σε ταψάκι στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνετε για περίπου 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσουν. Αλείφετε με γάλα.




Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160C στον αέρα.
Ψήνετε για 20 λεπτά.




συνταγή προσαρμοσμένη


10 σχόλια:

  1. Μιαμ μιαμ! Τρελαινομαι για ταχινι (και για κρουασαν φυσικα!). Ειμαι πολυ περιεργη να τα δοκιμασω, αναρωτιεμαι αν θα ειναι αρκετά αφρατα σαν του φουρνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Όχι δεν είναι τόσο αφράτα αλλά είναι πεντανόστιμα και φυσικά σπιτικά.
      Σ' ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  2. Καλως επανηλθες.φανταζομαι πως θα εχουν την γευση της ταχινοπιτας.θα την δοκιμασω για τα εγγονια μου να παιρνουν στο σχολειο.Καλο φθινοπωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Λίτσα!
      Δυστυχώς δεν έχω δοκιμάσει ταχινόπιτα...
      Καλή επιτυχία αν τα φτιάξεις. Σ' ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  3. Καλώς την! Μετά από τόσο καιρό...
    Ελπίζω να είσαι καλά Πέπη και απλώς η απουσία σου να είχε να κάνει με το ότι κατά καιρούς το βαριόμαστε το άθλημα το blogging :-)
    Μεγαλούργησες και σκανδάλισες με την ιδέα της Σοφίας. Με βάζεις σε σκέψεις, αλλά σήμερα και αύριο έχει μπισκότα, muffins αλμυρά και σπανακόπιτα...οπότε από βδομάδα ίσως μπω σε μια παραγωγική διαδικασία για κρουασάν.
    Καλό φθινόπωρο και καλή επάνοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Πηνελόπη!
      Το πέτυχες...είπα να κάνω ένα διάλειμμα!

      Είναι πολύ νόστιμα κι εύκολα τα κρουασάν της Σοφίας. Τα εχω φτιάξει πολλές φορές γεμιστά και με σοκολάτα... Σλουρπ!

      Σ' ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  4. Μου αρεσουν τοσο τα κρουασανακια με σοκολατα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταπληκτικά κρουασάν!!! Τα καλύτερα! Τα έφτιαξα ακριβώς όπως τα προτείνεις και είναι το κάτι άλλο!!!!!
    Για τις φωτογραφίες σου δε, δεν έχω λογια!! Επιτέλους, μετά από τόσο καιρό ξανακανες την εμφάνισή σου με σούπερ συνταγή! Η πρώτη φωτογραφία απλά δεν υπάρχει!!!!!!!!11

    ΑπάντησηΔιαγραφή