υλικά για το κέικ/παντεσπάνι
- 120γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουταλάκι αλάτι
- 5 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
- 230γρ ζάχαρη
- 80γρ γάλα πλήρες φρέσκο
- 3/4 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο (304ml)
- 1 κουτί γάλα εβαπορέ ελαφρύ (382ml)
- 120γρ γάλα πλήρες φρέσκο
- 500γρ κρέμα γάλακτος φυτική
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- φρέσκιες φράουλες
εκτέλεση
Βουτυρώνετε ένα πυρέξ 34χ25εκ. Στρώνετε στον πάτο αντικολλητικό χαρτί και το βουτυρώνετε.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C.
Σ' ένα μπωλ κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Σε μεγάλο μπωλ χτυπάτε με το μίξερ τους κρόκους με τα 3/4 της ζάχαρης μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτετε το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάτε για 1 λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε μεσαίο μπωλ χτυπάτε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σαν αφρός και σιγά σιγά προσθέτετε το υπόλοιπο 1/4 της ζάχαρης συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να σφίξουν.
Στο μεγάλο μπωλ με το μίγμα των κρόκων ρίχνετε 1/3 από το μίγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Προσθέτετε 1/3 από το μίγμα με τα χτυπημένα ασπράδια και ανακατεύετε απαλά. Ρίχνετε το υπόλοιπο μίγμα με το αλεύρι εναλλάξ με τα ασπράδια σε δύο δόσεις ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνετε το μίγμα στο πυρέξ και ψήνετε για 20-25 λεπτά. Ελέγχετε μ' ένα μαχαίρι, αν βγαίνει καθαρό τότε το κέικ έχει ψηθεί.
Αφήνετε να κρυώσει μέσα στο πυρέξ για 10-15 λεπτά και μετά το αναποδογυρίζετε σε σχάρα, βγάζετε το αντικολλητικό χαρτί και το αφήνετε να κρυώσει τελείως.
Όταν κρυώσει μεταφέρετε το κέικ μέσα στο πυρέξ που ψήθηκε.
Σε κατσαρόλα ρίχνετε το ζαχαρούχο γάλα, το εβαπορέ και το φρέσκο γάλα. Βράζετε σε μέτρια φωτιά για 3-5 λεπτά.
Με μια οδοντογλυφίδα κάνετε τρύπες στο κέικ/παντεσπάνι και ρίχνετε λίγο λίγο το ζεστό σιρόπι με τα γάλατα.
Αφήνετε να κρυώσει τελείως, σκεπάζετε με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή όλο το βράδυ να παγώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.
Σ' ένα μπωλ χτυπάτε με το μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίσει να πήζει ρίχνετε τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να γίνει σαντιγύ.
Βγάζετε το κέικ από το ψυγείο και απλώνετε την σαντιγύ σε όλη την επιφάνεια του.
Γαρνίρετε με φρέσκιες φράουλες.
Πολυ ανοιξιάτικο γλυκό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔροσερό και ζουμερό.
Αυτό το σιρόπι με τα γάλατα τέλειο !!!
Σκανδαλώδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδικά στην δεύτερη φωτογραφία σου Πέπη μου.
Ότι πρέπει για τις φράουλες που έχουν πια έρθει για τα καλά!
Καλό απόγευμα εύχομαι.
μ αρεσειιι!!! ανοιξιατικο κ δροσερο ! μ αρεσει που εβαλες φραουλες!
ΑπάντησηΔιαγραφή