υλικά
- 500γρ σπανάκι
- 3 πράσα
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ματσάκι σέσκουλα
- 1 ματσάκι καυκαλήθρες
- 1 ματσάκι μάραθο
- 500γρ σκοτύρι Ίου
- 2 χούφτες πλιγούρι
- 1 πρέζα αλάτι
- πιπέρι
- 3/4 ποτήρι ελαιόλαδο
- 500γρ φύλλο κρούστας (12 φύλλα)
- σουσάμι, παπαρουνόσπορο
εκτέλεση
Πλένετε πολύ καλά όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά.
Χοντροκόβετε το σπανάκι και τα σέσκουλα.
Κόβετε σε ροδέλες τα πράσα και τα κρεμμυδάκια.
Ψιλοκόβετε τις καυκαλήθρες και το μάραθο.
Σωτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο τα πράσα και τα κρεμμυδάκια.
Προσθέτετε το σπανάκι, τα σέσκουλα και τις καυκαλήθρες και τα μαγειρεύετε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε το μάραθο, το πλιγούρι, πιπέρι, ελάχιστο αλάτι και ανακατεύετε.
Προσθέτετε το σκοτύρι, το θρυμματίζετε μέσα στη γέμιση με το κουτάλι και ανακατεύετε καλά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C.
Λαδώνετε ένα στρογγυλό πυρέξ με διάμετρο 28εκ.
Λαδώνετε ένα φύλλο και εφαρμόζετε άλλο ένα πάνω του. Κατά μήκος της μεγάλης πλευράς βάζετε 5-6 κουταλιές από τη γέμιση. Διπλώνετε προς τα μέσα τις άκρες και τυλίγετε σε ρολό.
Λαδώνετε ένα φύλλο και εφαρμόζετε άλλο ένα πάνω του. Κατά μήκος της μεγάλης πλευράς βάζετε 5-6 κουταλιές από τη γέμιση. Διπλώνετε προς τα μέσα τις άκρες και τυλίγετε σε ρολό.
Στρίβετε το ρολό και σχηματίζετε σαλίγκαρο. Το βάζετε στο κέντρο του πυρέξ.
Κάνετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τα τοποθετείτε γύρω γύρω από το κεντρικό φύλλο μέχρι να γεμίσει το πυρέξ.
Κάνετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τα τοποθετείτε γύρω γύρω από το κεντρικό φύλλο μέχρι να γεμίσει το πυρέξ.
Εντάξει, απλά τέλεια! Τα υλικά όλα αγαπημένα και ειδικά το σκοτύρι, το οποίο δεν προλαβαίνω να το χρησιμοποιήσω σε συνταγή γιατί το τσιμπάω έτσι όπως είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτριφτή πίτα δεν έχω επιχειρήσει να φτιάξω αλλά σήμερα με έβαλες σε μεγάλο πειρασμό...
Καλημέρα Πέπη και καλή εβδομάδα, φιλιά!
Τι ωραία ροδαλό χρωμα έχει πάρει!!!!! Αυτο το τυρί δεν το εχω δοκιμάσει, ούτε και ξανακούσει αλλά δε νομίζω να μη μου αρέσει. Λαχταριστή φαίνεται peps!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη και πολύ δελεαστική η στριφτή σπανακόπιτά σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒγήκε τέλειος κι ο σαλίγκαρος, ροδοκοκκινισμένος και προκλητικός!
Ενδιαφέρουσα κι η τομή της πίτας!
Βλέπω εκεί στην άκρη το χλωροτύρι... θα το πάρω να το δοκιμάσω.
Ζ.
Ξέρεις τι είναι να έχεις πάνω στο τραπέζι χορτόπιτα να βλέπεις κι άλλη αγαπημένη και να μην μπορείς να φας λόγω ίωσης!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
δεν ξερω τι ειναι το σκοτυρι αλλα ξερω με σιγουρια οτι αυτη η πιτα ειναι μια πιτα στα καλυτερα της!!!!!!με τρελανες πρωινιατικα πεπη μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιαααααααααα
Καλημέρα!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να πω τώρα?? Τα λόγια έχουν στερέψει. Δεν χορταίνω να την βλέπω την πίτα σου!
Είναι τόσο όμορφη, τόσο αρμονική και συμμετρική που την χαζεύω!
Οι καυκαλίθρες, όπως και τα μυρώνια μου αρέσουν πολύ στις χορτόπιτες και τις σπανακόπιτες.
Τις κάνουν αρωματικές και γευστικές! Φανταστικά υλικά και πολύ ωραία τεχνική! Μου αρέσουν πολύ οι στριφτές πίτες γιατί τρως πολύ φύλλο σε κάθε μπουκιά!!
Μπράβο βρε Πέπη!!! Ωραία συνταγή!!!
Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ξέχασα!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειες, πεντακάθαρες και πολύ ωραία στημένες φωτογραφίες με το μίνιμαλ στοιχείο που σε χαρακτηρίζει πλέον!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Χάζεμα!!!!!
Σου έγινε φανταστική! Υπέροχη εμφάνιση κ είμαι σίγουρη ότι σκίζει από γεύση. Πολύ ωραία η προσθήκη πλιγουριού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια γλυκά!
Τι όμορφη που φαίνεται έτσι ροδοψημένη και στριφογυριστή! Σχεδόν μπορώ να ακούσω το υπέροχο κρατσάνισμα που κάνει το φύλλο όταν το κόβεις, για να αποκαλύψει τις τόσο αρωματικές και νόστιμες πρασινάδες που χρησιμοποίησες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια η πίτα Pepita (!) και θαυμάσιες οι φώτο σου.
Πολλά φιλιά
θα έρθω να αρπάξω το ταψί και θα φύγω τρέχοντας σαν αυτόν που είχε κλέψει την κάλπη!!! χαχαχαχαχα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν υπάρχει αυτή η πίτα!!! τέλεια!
Οι στριφτές πίτες είναι η αδυναμία μου! Και σκοτύρι είναι αλήθεια ότι δεν έχω δοκιμάσει, αλλά έτσι όπως το παρουσιάζεις, μάλλον θα το αναζητήσω σύντομα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρολαβαίνω να έρθω, Pepi μας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική παρουσίαση και με όλα τα απαραίτητα υλικά για μια απολαυστική σπανακοτυρόπιτα ... και του πράσου συμπεριλαμβανομένου :-)))
Μεγαλούργησες πάλι Πέπη μου!Εξάλλου η σφραγίδα σου πλέον είναι με βουλοκέρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου άρεσαν πολυ τα χορταστικά που χρησιμοποίησες,αλλά και το άγνωστο για μένα τυρί!
Ο σαλίγκαρος ,εντυπωσιακός ,τραγανός και καλοψημένος!
Πλούσια γέμιση,υπέροχες όπως πάντα οι φωτογραφικές σου λήψεις -μας κακομαθαίνεις!-,και αστείρευτη η διάθεση σου για αξιοπρεπείς αναρτήσεις!
Φιλια πολλά,πολλά!
Πέπη μου άψογη απλά !! Και από εκτέλεση και παρουσίαση ! Μπράβο σου!! Φιλιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία που την έφτιαξες !!! Και τα υλικά ένα και ένα !! Σκοτύρι ?!?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα γευστική και εμφανισιακά άψογη !!!
Καλό βράδυ !!!
καλημερα!!! γεια στα χέρια σου!!!! υπεροχη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω ξανακούσει το συγκεκριμένο τυρί, για να το χρησιμοποίησες θα πρέπει να ταιριάζει τέλεια με τη σπανακόπιτα!!!!! Πεντανόστιμη και αρωματική!!!!! Καλό μεσημέρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέπη μου αγαπημένη, αυτό δεν είναι πίτα, είναι ποίημα! Τι υπέροχα υλικά είναι αυτά!!! Καυκαλήθρες, σέσκουλα, μάραθο και ένα τυράκι εξαιρετικό! Ειλικρινά με έκανες να πεινάσω και μόλις καταφέρω να προμηθευτώ όλα τα υλικά, θα τη φτιάξω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φιλώ!!!
Αδυναμία τρελή έτσι?Η πίτα με αυτό το φανταστικό τυρί με κόλλησε! Θέλω ένα ταψί μόνο για πάρτυ μου! Γίνετε??
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά<3
Ωραια γέμιση... αλλα εμενα μου αρεσει να ξετυλίγω τρώγοντας τετοιου είδους πίτες ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη από κάθε άποψη η πίτα σου!!! Τρέλλα είναι Πέπη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή