υλικά για 30-35 κροκέτες
εκτέλεση
Βάζετε τον μπακαλιάρο σ' ένα μπωλ με νερό, τον σκεπάζετε με μεμβράνη και τον αφήνετε στο ψυγείο για 24 ώρες. Αλλάζετε το νερό κάθε 3-4 ώρες για να ξαλμυρίσει.
Τον στραγγίζετε, αφαιρείτε το δέρμα και τον ξεψαχνίζετε με τα δάχτυλα σας.
Σ' ένα μπωλ ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε να γίνει χυλός, προσθέτετε τον μπακαλιάρο και ανακατεύετε καλά.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, ρίχνετε κουταλιές από το μίγμα και τηγανίζετε μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δυο πλευρές.
Τοποθετείτε τις κροκέτες σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το λάδι.
Οι κροκέτες μπακαλιάρου συνοδεύτηκαν φυσικά με σκορδαλιά και άφθονο τσίπουρο.
'Εφτιαξα επίσης την υπέροχη Παντζαροσαλάτα με cranberries από την Αναστασία-Sundayspoon, τη φινετσάτη Τάρτα καπνιστού σολωμού και το σούπερ εμφανήσιμο μεζεδάκι Χταπόδι καρπάτσο και ξυδάτο από τη Ζαμπία και το Kitchen Stories.
...και για τον απογευματινό καφέ Vegan σοκολατένιο κέικ με βραστό νερό από τη Χρυσαυγή και το Food for thought!
- 1 κιλό μπακαλιάρο παστό
- 1 ποτήρι αλεύρι
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 ποτήρι μπύρα
- 5-6 κουταλιές μάραθο ψιλοκομμένο
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές τσίπουρο
- πιπέρι
- ελαιόλαδο για τηγάνισμα
εκτέλεση
Βάζετε τον μπακαλιάρο σ' ένα μπωλ με νερό, τον σκεπάζετε με μεμβράνη και τον αφήνετε στο ψυγείο για 24 ώρες. Αλλάζετε το νερό κάθε 3-4 ώρες για να ξαλμυρίσει.
Τον στραγγίζετε, αφαιρείτε το δέρμα και τον ξεψαχνίζετε με τα δάχτυλα σας.
Σ' ένα μπωλ ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε να γίνει χυλός, προσθέτετε τον μπακαλιάρο και ανακατεύετε καλά.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, ρίχνετε κουταλιές από το μίγμα και τηγανίζετε μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δυο πλευρές.
Τοποθετείτε τις κροκέτες σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το λάδι.
Οι κροκέτες μπακαλιάρου συνοδεύτηκαν φυσικά με σκορδαλιά και άφθονο τσίπουρο.
'Εφτιαξα επίσης την υπέροχη Παντζαροσαλάτα με cranberries από την Αναστασία-Sundayspoon, τη φινετσάτη Τάρτα καπνιστού σολωμού και το σούπερ εμφανήσιμο μεζεδάκι Χταπόδι καρπάτσο και ξυδάτο από τη Ζαμπία και το Kitchen Stories.
...και για τον απογευματινό καφέ Vegan σοκολατένιο κέικ με βραστό νερό από τη Χρυσαυγή και το Food for thought!
Να ένα φανταστικό γεύμα / πρόταση για την 25η Μαρτίου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλοκληρωμένα πράγματα!!!
Οι κροκέτες σου που έχουν τόσο χρυσαφένια κρούστα με κάνουν να φαντάζομαι το "κρατς" που κάνουν στο στόμα όταν τις δαγκώνεις! Γλύκισμα θα είναι, είμαι σίγουρη. Και αυτά τα πράσινα τριχίδια από το μάραθο τους δίνουν τέτοια ομορφιά!!!!!!!!! Αχ!!!
Πάλι έγραψες με τα μενού σου βρε Πέπη! Να το καθιερώσεις!!!!
Καλημέρες .... (κι εδώ βροχερές).
Σ' ευχαριστώ Χρυσαυγή μου!
ΔιαγραφήΉταν όντως μενού από την...περσινή 25η Μαρτίου. Μας άρεσε πολύ ο συνδυασμός των συνταγών και το φωτογράφισα για να σας το παρουσιάσω φέτος. Οι κροκέτες είναι ξεροψημένες αλλά μέσα μαλακιές!
Καλημέρα!!!
Ωωωωωω!!! Τέλειο και το κεκάκι! Το έφτιαξες βλέπω και μάλιστα δεν άργησες καθόλου!!!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ, ευχαριστώ!!!!
Ένα τραπέζι που πολυ θα ηθελα να παρευρισκόμουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίνο,κλασσικά σαρακοστιανό,αλλά καθόλου τυπικό ,ούτε κάν αναμενόμενο!
Γεύσεις που ιδανικά όλοι μας θα επιθυμούσαν να γεύονται στο γιορτινό τραπέζι του Ευαγγελισμου!
Οι κροκέτες δε,δύσκολα περιγράφονται!Χρυσόξανθες και τραγανές με το μυρωδικό- έκπληξη να κυριαρχεί ,πιστεύω ότι ήταν το ατού του τραπεζιού!
Προεόρτια γευστική πανδαισία!Και του χρόνου!
Φιλάκια πολλά,πολλά Πέπη!
Σ' ευχαριστώ Φωτεινή!!!
ΔιαγραφήΠάρε ιδέες .....προλαβαίνεις!!!
Φιλιά πολλά!!
Πολύ ωραίες οι κροκέτες, δεν εχω φτιαξει ποτέ και απ'οτι φαίνεται (εκτος αν το κανεις εσύ να φαινεται) δεν είναι δυσκολες. Πίνεις και την υπόλοιπη μπυρίτσα όσο τηγανίζεις (να μην το πετάξεις το υπόλοιπο, κρίμα δεν είναι?), χτυπάς και ένα σφηνάκι τσιπουράκι, αφού το'χεις εξω για το μείγμα και σε βρίσκουν οι καλεσμένοι "έτοιμη".
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ φίνες και οι υπόλοιπες επιλογές, με το καρπάτσιο το πιο "μούρικο" απ'ολες.
Καλημέρα!
χαχααχαχαχαχαχ δεν θα μπορούσες να τα περιγράψεις καλύτερα!!!
ΔιαγραφήΈτσι ακριβώς έγινε....μπυρίτσα και τσιπουράκι για τη μαγείρισσα.....τίποτα δεν πάει χαμένο!!
Οι κρόκετες είναι πανεύκολες στην παρασκευή τους αλλά και στο τηγάνισμα.
Σ' ευχαριστώ Τάνια! Καλημέρα!!
Οι κροκέτες ήταν από τα αγαπημένα μου φαγητά όταν ήμουν μικρή!! Και ο μάραθος τους πάει τόσο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλες οι προτάσεις πολύ νόστιμες, ευχαριστούμε Πέπη!
Καλημέρα, φιλιά!
Ναι ναι ο μάραθος έχει τόσο ωραίο άρωμα και γεύση!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Αγγελική!!
Ωραία πράγματα πρωί-πρωί!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνεις μια έτσι και έχει πλήρη πρόταση για γεύμα.
Αν είχες δε, και πρόσκληση στο γεύμα, θα ήταν ακόμη καλύτερα,αφού άλλος θα είχε μαγειρέψει για σένα!
:-))
Πολύ καλημέρα σας Πέπη μας.
Σας έχω έτοιμο μενού να πάρετε ιδέες!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Πηνελόπη μου!!
Τέσσερις (4) ?!?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια μέτρα κι εμένα... χώρια που κάνω για 4 από μόνη μου.
Με ένα κιλό μπακαλιάρο σε κροκέτες νομίζω μού αρκούν! :P
Με βάζεις σε μεγάλο πειρασμό να "παίξω" με μπακαλιάρο μεσοβδόμαδα... αχ πόσο τα λιμπίστικα ΌΛΑ!
Θενκς my Peps.
Υπέροχα ενσταντανέ!
Ζ.
Εύκολες είναι....φτιάξ τες!!!!
Διαγραφήκαι μη ξεχάσεις τα παρελκόμενα χαχαχα
Σ' ευχαριστώ Ζαμπία με το μουράτο χταποδάκι σου, που είπε πολύ σωστά η Τάνια!!
πεπη ολα καλα και ωραια αλλα εμενα γιατι δεν με καλεσες,αχαχαχαχ!!!!αχ ποσο θα θελα να τα ειχα οοοολα μπροστα μου!!!!!οι κροκετες σου δε ,φοβερη ιδεα,ιδανικο τσιπουρομεζεδακι!!!μπραβο πεπη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια!!!!
έλα έλα, θα ξαναφτιάξω!!!
Διαγραφήφιλιά και σ' ευχαριστώ!!!
Πέρα από τον μπακαλιάρο που τον λατρεύω και που οι κορεκέτες σου φαίνονται εξαιρετικές και λαχατριστές, ένα θα πω: είσαι φοβερή για την ιδέα να βάλεις απορροφητικό χαρτί στην κουζίνα για να μη λερωθεί από τα λάδια! Εγώ έχω γκάζι οπότε δυστυχώς δεν μπορώ να το εφαρμόσω εκτός κι αν θέλω να βάλω φωτιά στο σπίτι! χαχαχ Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις ελάχιστες φορές που τηγανίζω, καλύπτω με χαρτί κουζίνας τη γύρω περιοχή, έτσι..δεν στεναχωριέμαι και φχαριστιέμαι και το τηγάνισμα!!! χαχα
Διαγραφή..θα μου αρέσε όμως το γκάζι....νομίζω κάνει καλύτερο μαγείρεμα!
Καλησπέρα Μάγδα!
τελειο το μενού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε λίγες μερες θα τις γευστώ και εγώ ;)
Ωραία!! Καλοφάγωτες!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ!!
Τέλειος ο μάραθος !!!! Θα δίνει απίστευτο άρωμα !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Εβδομάδα !!
Ναι!! ταιριάζει πολύ!!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα!!
οι κροκέτες φαίνονται τέλειες! μου αρέσει πολύ έτσι που φαίνεται ο άνηθος!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλά και τα υπόλοιπα πιάτα, όλα ένα κι ένα! πολύ ολοκληρωμένη πρόταση!
φιλιά πεπίτα μου!
σ΄ευχαριστώ Ευούλα!!!
ΔιαγραφήΠολύ νόστιμη πρόταση, όλα φαίνονται υπέροχα! Οι κροκέτες σου είναι πολύ λαχταριστές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι κροκέτες υπέροχες και όλα τα υπόλοιπα δείχνουν πολύ λαχταριστά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι!
Πολύ νόστιμες όλες σου οι προτάσεις Πέπη μου!! Μιαμ και εγώ λατρεύω μάραθο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως πάντα απολαυστικά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά Pepita
Θα ήθελα να ήμουν εκεί!!! Στο μεταξύ οι κροκέτες σου δείχνουν πολύ αφράτες!!Να έχεις ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!
ΑπάντησηΔιαγραφήμπράβο Πέπη! Να ένας τρόπος για να πείσεις τα παιδιά,που συνήθως είναι δύσκολα στο ψάρι, να φάνε ψαράκι και χωρίς πολύ κόπο!!
ΑπάντησηΔιαγραφή