υλικά για 28-30 ρολά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κουταλάκια κάρδαμο σε σκόνη
- 200γρ ζάχαρη
- 50γρ φρέσκια μαγιά
- 1 αυγό
- 600ml γάλα ελαφρύ
- 150γρ βούτυρο
- 6-8 κουταλιές κανέλα
- 6-8 κουταλιές ζάχαρη
- 6-8 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
- 1 κρόκο ανακατεμένο με λίγο νερό
εκτέλεση
Βγάζετε το βούτυρο από το ψυγείο, το κόβετε σε κομματάκια και το αφήνετε να μαλακώσει.
Ζεσταίνετε το γάλα. Βάζετε το δάχτυλο σας και μετράτε αργά μέχρι το 10. Αν δεν καίγεστε τότε το γάλα είναι στη σωστή θερμοκρασία.
Σε μεγάλο μπωλ κοσκινίζετε το αλεύρι.
Προσθέτετε το κάρδαμο, τη ζάχαρη, τη μαγιά θρυμματισμένη, το αυγό και τη μισή ποσότητα από το γάλα.
Ξεκινάτε να ζυμώνετε και προσθέτετε σιγά σιγά και το υπόλοιπο γάλα. Πιθανόν να μη το χρησιμοποιήσετε όλο.
Προσθέτετε το βούτυρο και ζυμώνετε μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη.
Η ζύμη θα είναι υγρή, μαλακή, βουτυράτη και θα φαίνεται σαν να διαλύεται.
Η ζύμη θα είναι υγρή, μαλακή, βουτυράτη και θα φαίνεται σαν να διαλύεται.
Σκεπάζετε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Περίπου 1 -2 ώρες αναλόγως τη θερμοκρασία του δωματίου.
Όταν είναι έτοιμη, αδειάζετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζετε στα δύο. Ζυμώνετε καλά να σχηματιστεί μια μπάλα.
Με το πλάστη ανοίγετε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο περίπου 50 εκ. Αλείφετε με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζετε με κανέλα και ζάχαρη. Διπλώνετε τη μία άκρη μέχρι τη μέση και από πάνω την άλλη άκρη.
Με τον πλάστη ανοίγετε πάλι ένα παραλληλόγραμμο 50 εκ. και κόβετε λωρίδες πάχους 1 εκ. Πιάνετε την κάθε λωρίδα από τις δύο άκρες, στριφογυρνάτε προς την αντίθετη κατεύθυνση την κάθε άκρη και δένετε έναν κόμπο.
Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σ' ένα ταψάκι και τοποθετείτε τα ρολά.
Τα αφήνετε μισή ώρα να φουσκώσουν λίγο.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220C.
Αλείφετε τα ρολά με κρόκο ανακατεμένο με μια κουταλιά νερό.
Πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και ψήνετε για 10-15 λεπτά στους 220C.
Μπορείτε να αποθηκεύσετε μερικά στη κατάψυξη μέσα σε σακούλα τροφίμων. Βγάζετε όσα θέλετε από το προηγούμενο βράδυ, το πρωί τα ζεσταίνετε στο φούρνο τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο. Σε λίγα λεπτά έχετε μυρωδάτα ρολάκια για το πρωινό σας ακριβώς σαν φρέσκα!
Πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και ψήνετε για 10-15 λεπτά στους 220C.
Μπορείτε να αποθηκεύσετε μερικά στη κατάψυξη μέσα σε σακούλα τροφίμων. Βγάζετε όσα θέλετε από το προηγούμενο βράδυ, το πρωί τα ζεσταίνετε στο φούρνο τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο. Σε λίγα λεπτά έχετε μυρωδάτα ρολάκια για το πρωινό σας ακριβώς σαν φρέσκα!
Ευχαριστώ πολύ τη φίλη μου Ellen από τη Νορβηγία που μου έστειλε τη συνταγή!
Δεν υπάρχουν λέμε!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο για την καταπληκτική συνταγή και την εξαιρετική εκτέλεση σε φάσεις και με φωτογραφικό υλικό!!!!
Κατατοπιστικότατη!! Εσκισες !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Σχεδόν δεν θέλω να τα φάω όπως τα βλέπω!!! Θέλω μόνο να τα κοιτάζω. Είναι πανέμορφα ειδικά στην δεύτερη φωτογραφία!!!
Μπράβο στην Έλεν που σου έστειλε τη συνταγή!!!
Καλημέραααααααααααα!
Καλημέρα Χρυσαυγή!!
ΔιαγραφήΕνθουσιάστηκες βλέπω χαχα και πολύ σωστά γιατί είναι σούπερ αρωματικά, γευστικά και όμορφα!!!
Σ' ευχαριστώ πολύ!!!
Πω πω, τι όμορφα που βγήκαν?! Να πω την αληθεια νόμισα ότι θα ήταν τεμπέλικα, με έτοιμη σφολιάτα, αλλά όχι βέβαια, σιγά μην δεν έκανε ζύμη η pepi's kitchen!! Το κάρδαμο ταιριάζει πολύ με την κανέλα και φαντάζομαι θα σας έσπασε η μύτη μέχρι να βγουν απο το φούρνο και να τα δοκιμάσετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά....πότε πότε παίρνω κι έτοιμη, τη θέλω κι εγώ την ευκολία μου!
ΔιαγραφήΑλλά σε αυτά παίζει ρόλο και η ζύμη, μπαίνει το κάρδαμο μέσα και τρελλαίνεσαι από τη μυρωδιά, την ώρα που ψήνονται!!
Σ' ευχαριστώ Τάνια!!
Τι μου κάνεις πρωί πρωί! Λατρεύω την κανέλλα! Τέλεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Κατερίνα!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα, μου αρέσει η ζύμη δεν μπορώ άλλη σφολιάτα. Τι να πω δε για το στήσιμο τους!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή.
Σ' ευχαριστώ Ξανθή!!
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!
Καλημέρα Πέπη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για την αναλυτική παρουσίαση! Πρέπει να μοσχοβόλησε το σπίτι από την κανέλα και το βούτυρο...
Και το καλύτερο είναι ότι μπορείς να τα καταψύξεις και να έχεις όποτε θες ένα τόσο λαχταριστό πρωινό!
Καλημέρα Αγγελική!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε η αναλυτική παρουσίαση. Ήθελα να δείξω οτι είναι πολύ εύκολα να τα φιτάξεις, παρόλο που φαίνονται λίγο δύσκολα.
Ναι..η κατάψυξη είναι πολύ καλή λύση!!
Σ' ευχαριστώ πολύ!
Καλημέρα! Από τον σολομό της Χρυσαυγής στο απόλυτο πειρασμό! Δεν έχω λόγια, πως να τους αντισταθείς οέο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚομπλέ το μενού σήμερα!!! χαχαχα
ΔιαγραφήΌχι δε μπορείς να τους αντισταθείς, ειδικά μετα τον σολωμό, ένα ζεστό ρολάκι με καφέ το θέλεις!!!
Σ' ευχαριστώ Νοτούλα!
Μμμμ τι νόστιμα κομπάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να ειχες μια όμορφη Καθαρά Δευτέρα :)
Σ' ευχαριστώ!!
ΔιαγραφήΠολλά τα κόβω... και πανέμορφα και αρωματικά... ε, τη συνέχεια την ξέρεις: Στείλε τα μισά!
ΑπάντησηΔιαγραφήKisses
Z.
πολλάαααα...γι αυτό βάζουμε μερικά στη κατάψυξη για τις δύσκολες ώρες, ή κάνουμε ντελίβερυ!!!
ΔιαγραφήΈφτασεεεεεεεεε!!!!!
Σ' ευχαριστώ!!!!
ενταξει πεπη αψογη δουλεια,εκανες τοσο ωραια παρουσιαση που μη σου πω δεν χρειαζεται να διαβασω την διαδικασια...αρκει να δω τις φωτο!!!το αποτελεσμα θεικο,σχεδον ενιωσα την μοσχοβολια τους!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολλα φιλια πεπηηη
Σ' ευχαριστώ Κική!!!
ΔιαγραφήΜπράβο Πέπη που στις απαιτήσεις μιας πιο σύνθετης συνταγής κατάφερες να περάσεις την ´´ψυχραιμία ´´ της σωστής οργάνωσης,σε συνδυασμό με την υποβόσκουσα χαρά της εκτέλεσης!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξΙρετικές οδηγίες παρασκευής και άριστα φωτογραφημένη η πρόταση!Όχι μόνο αναδεικνύει τα πανέμορφα κανελλένια ρολάκια,αλλά τα αναβαθμίζει!
Τα αρωματικά στοιχεία,που είναι κατα την γνώμη μου οι πρωταγωνιστές στην συνταγή,έφτασαν στην πόρτα μου κυριολεκτικά!
Μπράβο σου και πάλι!
Φιλια πολλά,πολλά!
Οργάνωση πάνω απ' όλα και όλα μετά γίνονται πολύ εύκολα!!!
ΔιαγραφήΌντως, οι πρωταγωνιστές είναι το κάρδαμο και η κάνελα. Υπέροχες μυρωδιές!!!
Σ' ευχαριστώ πολύ Φωτεινή!!
Τί νόστιμο πρωινό!! Εύγε!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή! Φιλιά και Καλή Σαρακοστή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι ναι! για πρωινό είναι σούπερ!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Αθηνά!
Αυτά τα μικρά νοστιμότατα κομπάκια με το περίσσιο άρωμα με ξετρέλλαναν και θα τα φτιάξω άμεσα!!!! Υπέροχα τα έφτιαξες... χίλια μπράβο Πέπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα και καλή Σαρακοστή!!!
Τέλεια!! Περιμένω να μου πεις αν σου άρεσαν και στείλε φωτό!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Κική!!
κανονικός πειρασμός είναι αυτά τα ρολάκια πεπίτα μου!! ποιος μπορεί να τους αντισταθεί???
ΑπάντησηΔιαγραφήμόνο το κάρδαμο και η κανέλα που έχουν μέσα φτάνει... και σε συνδυασμό με το βούτυρο.... κόλαση!!
απίθανα!
έλα! έχω μερικά στη κατάψυξη!!
Διαγραφήσ' ευχαριστώ!!
Φαίνονται ΤΕΛΕΙΑ !!! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ωραίες progress photos !!!
Σ' ευχαριστώ πολύ!!!
ΔιαγραφήΠω-πω...ένα ολόκληρο ταψί θα μπορούσα να φάω, Πέπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μάλιστα χωρίς καθόλου τύψεις :-))
όλο δικό σου!!!!
Διαγραφήωωωωωωωωωωωωωωωω και εχω αδυναμια σε κανελορολα!!! αυτα ομως ειναι πιο φαντασμαγορικα απ τα κλασσικα!!! τελεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήνα τα δοκιμάσεις, ντολμαδάκι! θα σου αρέσουν!!
ΔιαγραφήΕυτυχώς έκανε πολλά βλέπω! Την διεύθυνση την ξέρεις από τις άλλες φορές, οπότε βάλε
ΑπάντησηΔιαγραφήσε ένα πακέτο 12 ρολά και στείλτα, να τα έχω αύριο το πρωί για τον καφέ.
Πανέμορφα και σίγουρα πολύ νόστιμα Pepita μου! Στην τελευταία φώτο σου έρχεται να ορμίξεις!
Πολλά φιλάκιααα
Ναι ναι θυμάμαι τη διεύθυνση! χαχα
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Μίνα!!
Δεν έχω λόγια πέρα από το να πω πως όποιος τα βλέπει θέλει να μπει άμεσα στην κουζίνα και να τα φτιάξει, τέλος! Αγαπάμε Νορβηγία για το black metal της και για κάτι τέτοια φουρνιστά καλούδια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ' αρέσει το νταρκ σχόλιο σου!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ!!!!!
Aχ αχ τι υπεροχο πράγμα είναι αυτο? Θέλω μερικά για πρωινό και βραδινο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ αρωματικά και σίγουρα πεντανόστιμα αλλά και από εμφάνιση σκίζουν!!! Παλιότερα είχα προσπαθήσει το σχέδιο αυτό αλλά δεν ήταν τόσο πετυχημένα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σαρακοστή!!!
Είναι πάρα πολύ δελεαστικά, δεν σταματάς να τα κοιτάς, και επειδή έτσι δεν χορταίνεις
ΑπάντησηΔιαγραφήθα τα φτιάξω άμεσα!!
Τέλειες φωτογραφίες,ευχαριστούμε για την συνταγή!
Καλό μήνα!
Καλώς ήρθες Μάχη!!
ΔιαγραφήΑν τα φτιάξεις, στείλε μου φωτό να βάλω στο μπλογκ!
Καλή επιτυχία και σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!!
Καλό μήνα!
Η κανέλα είναι τέλεια. Τη βάζω ακόμα και στον καφέ μου που είναι ο Ελληνικός!Δεν χορταίνω να τα κοιτάω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θυμάμαι αν έχω ξανασχολιάσει κάτι στο υπέροχο blog σου, αν κι έχω φτιάξει με επιτυχία ουκ ολίγα από όσα έχεις μοιραστεί, αλλά νομίζω ότι ήρθε η ώρα!...Πριν λίγο έβγαλα τα Kanelsnurrer από τον φούρνο, κι αφού φάγαμε οικογενειακώς ήδη πάρα πολλά, μπορώ να πω ότι έχουμε ζαλιστεί από γαστρονομική ευτυχία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω δοκιμάσει πολλές συνταγές για Νορβηγικά ρολάκια, αλλά η δικιά σου είναι με διαφορά η καλύτερη, και πλέον καθιερώνεται ως η μια και μοναδική.
Χίλια μπράβο Πέπη, για όλες τις συνταγές σου, κι ευχαριστούμε πολύ!
Καλησπερα Δημητρα!!!
ΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σου άρεσαν! Θα μοσχομύρισε το σπίτι! Αύριο να ζεστάνεις όσα θα φάτε να μοιάζουν με φρέσκα.
Σ ευχαριστω που δοκιμάζεις τις συνταγες μου!!!