13 Σεπτεμβρίου 2018

Μουσταλευριά





Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στη Νεμέα, στη γιορτή του κρασιού. Οι Μεγάλες Μέρες της Νεμέας είναι μια γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο το πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Όλα τα οινοποιεία της περιοχής είναι ανοιχτά όλη την ημέρα με πολλές εκδηλώσεις.




Φέτος επισκεφθήκαμε το Οινοποιείο Λαφαζάνη. Δοκιμάσαμε κρασιά, τρυγήσαμε σταφύλια και τα πατήσαμε με τον παραδοσιακό τρόπο. Βάλαμε τον φρέσκο μούστο από τα ώριμα και πολύ γλυκά μαύρα σταφύλια σε πλαστικά μπουκάλια και τον φέραμε σπίτι για να φτιάξουμε μουσταλευριά. Ο φρέσκος μούστος πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 1-2 μέρες, αλλιώς τον διατηρούμε στην κατάψυξη.
Έχω κρατήσει ένα μπουκάλι για το χειμώνα 😉




ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ

υλικά 
  • 1 λίτρο φρέσκος μούστος
  • 100γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • τριμμένο καρύδι
  • κανέλα



εκτέλεση

Ρίχνετε τον μούστο σε μια κατσαρόλα περνώντας τον μέσα από ένα σουρωτήρι.


   
Ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε συνεχώς με το σύρμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μοιράζετε την μουσταλευριά σε 5-6 μπωλάκια. Πασπαλίζετε με τριμμένο καρύδι και κανέλα και είναι έτοιμη.


Πατήστε εδώ στο "Κρήτη:Γαστρονομικός Περίπλους" για να δείτε πως γίνεται το "κόψιμο" δηλαδή το καθάρισμα του μούστου (κάτι που εγώ δεν έκανα) και να πάρετε περισσότερες πληροφορίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου