23 Οκτωβρίου 2013

Κινόα με γαρίδες και σολωμό στο φούρνο



υλικά
  • 400γρ γαρίδες καθαρισμένες
  • 100γρ φρέσκο σολωμό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κομματάκι φρέσκο τζίντζερ
  • 2 μίνι καυτερές πιπεριές
  • 2 κουταλιές μαιντανό ή κόλιανδρο 
  • 2 κουταλιές γούστερ σος
  • 1 λάιμ, χυμό και ξύσμα
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 ποτήρι κινόα
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά
  • 1/2 κουταλάκι γκαράμ μασάλα
  • μία πρέζα σκόνη τσίλυ
  • αλάτι

εκτέλεση
Ψιλοκόβετε  το σκόρδο, το τζίντζερ, τις καυτερές πιπεριές και τον μαιντανό.
Τα βάζετε σ'ένα μπώλ με το χυμό λάιμ,τη γούστερ σος, το ελαιόλαδο, τις γαρίδες και το σολωμό.
Ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε να μαριναριστούν για 1-2 ώρες.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200C σε αέρα.
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι.
Βάζετε τις μαριναρισμένες γαρίδες, το σολωμό και το κρεμμύδι στο ταψί και τα ψήνετε για 15-20 λεπτά.
Ξεπλένετε τη κινόα και την αφήνετε να στραγγίξει.
Ψιλοκόβετε τη πιπεριά.
Όταν είναι έτοιμα τα θαλασσινά, προσθέτετε τη κινόα, τη πιπεριά, το κρασί, το νερό και τα μπαχαρικά.
Ανακατεύετε καλά και ξαναβάζετε το σκεύος σας στο φούρνο. Χαμηλώνετε τη φωτιά στους 180C και ψήνετε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να απορροφήσει η κινόα τα υγρά.
Σερβίρετε στο πιάτο και γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαιντανό ή κόλιανδρο και ξύσμα λάιμ.

the recipe in english

40 σχόλια:

  1. Αβίαστα, αβασάνιστα, αβάδιστα, μου έριξες λαβωματιά πρωί πρωί με τις γαρίδες και δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ. Διαβάζοντας όμως τη συνταγή είδα όλα αυτά τα φανταστικά μπαχαρικά και ασιατικά υλικά που έχεις βάλει στο πιάτο και τρελάθηκα. Και γκαράμ μασάλα, και τζίντζερ, και γούστερ σος και τσίλι...
    Εκεί με αποτελειωσες πια.

    Δεν έχω λόγια. Μου είπες ότι ήταν νόστιμο και τώρα το κατάλαβα γιατί!
    Τα χρώματά του υπέροχα.
    Μπράβο κοριτσάρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αβίαστα, αβασάνιστα και αβάδιστα έφτιαξα τη συνταγή και την έφαγα!!!χαχαχαχαχαχαχαχα
      Αφού σ' αρέσουν τα ασιατικά υλικά, βάλε 500γρ σολωμό και φτιάξ το!!!
      Είναι πολύ αρωματικό και γευστικό!!!

      Σ'ευχαριστώ πολύ!!!

      Διαγραφή
  2. Τώρα που επιτέλους δοκίμασα σολομό και μου αρέσει, δεν υπάρχει περίπτωση να μη δοκιμάσω το πιάτο σου.
    Χωρίς τις γαρίδες όμως, γιατί με τα θαλασσινά το πάω βήμα-βήμα!
    Πολύ όμορφο πιάτο Πεπς!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ δεν είναι αργά για δοκιμές!!!
      Σ'ευχαριστώ Ερμιόνη και αν το δοκιμάσεις, πες μου αν σου άρεσε!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Εξαιρετικό πιάτο που με προκαλεί να το δοκιμάσω. Το σίγουρο είναι ότι έτσι θα κάνω, αφού η Κινόα με περιτριγυρίζει πια από παντού! :P

    Απίστευτα όμορφες φωτογραφίες όλο ζωντάνια και χρώματα. Μια οπτική ξεκάθαρη πρόκληση, όπως πρέπει να είναι παρουσιασμένο ένα φαγητό για να μας σαγηνεύσει!

    Καλημέρα my Peps!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κινόα είναι νόστιμη από μόνη της. Και σκέτη να τη βράσεις σα ρύζι είναι πολύ ωραία, πόσο μάλλον αν της βάλεις διάφορα μπαχαρικά που σ' αρέσουν και μ' αρέσουν!!!

      Δοκίμασε το Ζαμπία μου, έχει έντονη κα πικάντικη γεύση!!!

      Σ'ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  4. Σούπερ, θα μου άρεσε πολύ και με πλιγούρι σταρένιο!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι! ωραία ιδέα και το πλιγούρι!
      Σ'ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  5. Πρέπει να το δοκιμάσω αυτό το κινόα.
    Πολύ ωραίο και μυρωδάτο. Οτι έχεις βάλει μου αρέσει, οπότε σίγουρα θα μ αρέσει.

    Φανταστκές φωτο :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις! Είναι νόστιμο και θρεπτικό!!!
      Με τα συγκεκριμένα υλικά και μπαχαρικά γίνεται πικάντικο και αρωματικό!!!

      Σ'ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  6. Υπέροχο το πιάτο σου, μες τα χρώματα και τις νοστιμιές!!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πέπη έγραψες!!!! Φανταστικό, απλά......
    Θα το δοκιμάσω σύντομα.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κινόα στον φουρνο λοιπον! καλή ιδέα, και ειδικά με τα θαλασσινά πρεπει να είναι φανταστική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...ναι κάτι σα θαλασσινό γιουβέτσι...χαχα
      Δοκίμασε το!!

      Διαγραφή
  9. Α, αυτή η κινόα! Μοιάζει με σουσάμι στη φωτο :)
    Πάντως τη χρησιμοποιείς αρκετά αν έχω παρατηρήσει καλά και μάλλον ένα δίκιο το έχεις, είναι super food όπως λένε και φαίνεται πως μπορεί να μπει σχεδόν παντού!
    Πρέπει να τη δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σουσάμι?..στο πιο στρογγυλό του χαχα
      Ναι, τη χρησιμοποιώ! Είναι νόστιμη, θρεπτική και μαγειρεύεται εύκολα σα το ρύζι!
      Δοκίμασε τη σκέτη, σε σαλάτα, σε φαγητό....όπως σ' αρέσει!!

      Διαγραφή
  10. Δηλαδή μου λες ότι η κινόα είναι νόστιμη, να τη δοκιμάσω; Δεν το έχω κάνει μέχρι τώρα, είναι που μοιάζει λίγο με πλιγούρι και το πλιγούρι δεν μου πολυαρέσει.

    Υπέροχο φαίνεται Peps, μόνο τα μπαχαρικά και τις σάλτσες να σκεφτείς πρέπει να έγινε εξαιρετικά νόστιμο. Πολύ όμορφες οι αναλυτικές σου φωτογραφίες.
    Γκαράμ μασάλα έφτιαξες μόνη σου ή αγόρασες, γιατί εγώ εδώ δεν βρίσκω.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου το λέω!!! Εμένα το πλιγούρι μου αρέσει πολύ αλλά η κινόα δε μου το θυμίζει...
      Δεν έχεις να χάσεις κάτι..δοκίμασε τη!!!
      Το γκαράμ μασάλα το αγοράζω...μου κάνει εντύπωση που δε το βρίσκεις. Το βλέπω σε αρκετά μαγαζιά με μπαχαρικά και τρόφιμα σα ντελικατέσεν και σίγουρα έχει και στα βιολογικά!
      Αν δε βρεις.....σου στέλνω!
      Σ'ευχαριστώ!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
    2. Σ΄ευχαριστώ γλυκιά μου Peps για την προσφορά!
      Θα ψάξω καλύτερα, πέρασε καιρός από τη τελευταία φορά.

      Διαγραφή
  11. Πρωτοποριακός συνδυασμός!!!! Κινόα δεν έχω δοκιμάσει και άρα δεν ξέρω τη γεύση του αλλά θα δοκιμάσω σύντομα γιατί όλο μπροστά μου το βρίσκω... πανέμορφη παρουσίαση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Βασιλική!!!
      Δοκίμασε τη κινόα, είναι πολύ δημοφιλής τελευταία!!

      Διαγραφή
  12. Kινόα ε; δεν έχω δοκιμάσει κι όλο μπροστά μου την βλέπω..έχει γεύση σαν ζυμαρικό ή σαν ρύζι; σίγουρα με τόσα αρώματα θα είναι ένα τέλειο πιάτο! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Loulou!!!
      Δε μου θυμίζει ούτε το ρύζι ούτε το ζυμαρικό σε γεύση. Είναι ήπια πάντως η γεύση της και μ' αρέσει πολύ!!
      Δοκίμασε την!!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  13. Α! Χτύπησες φλέβα Πέπη μου :-)))
    Γνωστή η προτίμηση μου στα ψαρικά, οπότε εδώ ένα πυρεξάκι μόνη μου άνετα (ανετώτατα δηλαδή) το "χτύπαγα" χωρίς βοήθεια.
    Καλημέρες πολλές-πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ να δείς πόσο άνετα το έτρωγα όλο....αλλά δυστυχώς το χώρισα στα δύο...χαχαχαχα

      Φιλάκια Πηνελόπη και σ' ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  14. Το πιάτο φαίνεται υπέροχο, αλλά .... έχω αλλεργία στις γαρίδες. Θα βρεις και για εμένα μία άλλη συνταγή με κινόα που δεν έχω ξαναδοκιμάσει και θέλω να δοκιμάσω τοοοοοόσο πολύ?!!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οτι θα βάλω κι άλλη συνταγή με κινόα, εννοείται!!!!
      Αλλά μπορείς κι αυτή να φτιάξεις χωρίς τις γαρίδες. Βάλε 500γρ σολωμό!

      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  15. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση! Πρέπει να είναι πολύ γευστικό πιάτο!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει έντονες γεύσεις από τα ασιατικά αρώματα και μπαχαρικά!
      Αν σ' αρέσουν, δοκίμασε το!!

      Διαγραφή
  16. Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα κινόα! Δείχνει ωραίο με τις γαρίδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κική!!!
      Η κινόα είναι σα το ρύζι, ταιριάζει με πολλές γεύσεις!

      Διαγραφή
  17. Te ha quedado fabulosa y sabrosa soy fan de la quinoa, me quedo también con la receta,abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ ωραίο φαίνεται, Πέπη!!! μόνο που δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κινόα?!!! θέλεις να με βοηθήσεις λίγο? Σολομός και γαριδές, must!!! Καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κινόα είναι πολύ θρεπτική. Έχει πρωτείνες, ωμέγα3, σίδηρο....στο ίντερνετ θα βρείς πολλές πληροφορίες.
      Βράζεται σα το ρύζι και πρέπει πρώτα να τη ξεπλύνεις.
      Δοκίμασε τη! Θα τη βρείς σε βιολογικά μαγαζιά.

      Καλημέρα και σ' ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  19. Προσπαθώ να συνέλθω από το θετικό σοκ! Το δέος θα μου πάρει περισσότερο χρόνο!
    Πέπη μου, τι συνδυασμοί, τι αρώματα, τι χρώματα, τι φωτογραφίες, κοπιάρω για να προγραμματίσω!
    Δεν σου γράφω ότι θα σου πω εντυπώσεις! Φαίνεται ότι είναι ΤΕΛΕΙΟ!
    Καλό 3μερο! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχ ωχ!!! Μη μου πάθεις τίποτα Αγγελική!!χαχαχαχα

      Ήταν πολύ αρωματικό πιάτο!!
      Σ'ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή