11 Ιανουαρίου 2013

Τάρτα με μπακαλιάρο, φινόκιο και ελιές




υλικά
1 κιλό μπακαλιάρο παστό
1/2 λίτρο γάλα
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο και λίγο παραπάνω
1 κεφάλι σκόρδο ψημένο στο φούρνο δείτε εδώ
πιπέρι
1 μικρό φινόκιο σε φετάκια
άνηθο
10-15 ελιές 
1 δόση ζύμη μπριζέ

εκτέλεση
Ξαρμυρίζετε τον μπακαλιάρο βάζοντας τον σε νερό από τη προηγούμενη μέρα. Αλλάζετε το νερό κάθε 3-4 ώρες.  
Την επόμενη μέρα, όταν  είναι έτοιμος, βγάζετε τα κόκκαλα και τον βάζετε
σ' ένα μπώλ με το γάλα να μαριναριστεί για 2-3 ώρες. Τον στραγγίζετε και τον βάζετε στη κατσαρόλα με  το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε συνέχεια για να μη κολλήσει.

Προς το τέλος προσθέτετε τις ψημένες σκελίδες σκόρδου και ανακατεύετε καλά.

Σιγοβράζετε τις φετούλες του φινόκιου με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
Αφού έχετε προψήσει τη βάση της τάρτας, απλώνετε το φινόκιο...
...από πάνω προσθέτετε το μίγμα του μπακαλιάρου. Γαρνίρετε με τις ελιές και τον άνηθο.


-Συνταγή για τη ζύμη μπριζέ δε θα σας δώσω γιατί αυτή που βρήκα σε δικό μου βιβλίο με παίδεψε πολύ . . .  αν και τελικά  ήταν τραγανή και πολύ νόστιμη!
- Αλάτι, μη βάλετε καθόλου!





21 σχόλια:

  1. Εξαιρετικές φωτογραφίες!
    Και σε κάνουν να θέλουν να πας αμέσως να την φτιάξεις! Aλλά σκέφτομαι πως μπορεί και να την φάω μονάχη...και έτσι κρατιέμαι προς το παρόν καλή μου Peps.

    Μπράβο και στην Wabi για την αρχική συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο πιάτο και πρέπει να είναι γεμάτο γεύσεις!!!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα πρέπει να είναι υπέροχη η συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά λέω εγώ ότι διαλέγεις απ΄όλα τα μπλόγκ τα καλύτερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι εκείνη η τάρτα που έβλεπες στις φωτογραφίες με τη καστανόσουπα....

      Καλά....με μία φράση θα τη βγάλεις σήμερα?????χαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  5. Εξαιρετική δείχνει και πολύ πρωτότυπη!
    Μπράβο σου Πέπη!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο και την Wabini!
      Όντως είνια πρωτότυπη!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Όντως, πολύ ιδιαίτερη! Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός των υλικών! Αλλά και η πρότασή σου να τη συνοδεύσουμε με παγωμένο λευκό κρασί είναι εξαιρετική!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου βγήκε αλμυρούτσικη....το κρασάκι ήταν ότι έπρεπε!!

      Διαγραφή
  7. Μου άρεσε η λιτότητα των φωτογραφιών σου ,οι οποίες οδηγούν το μυαλό μου,τη φαντασία μου να πλάσει ,να ανακατευτεί στην κουζίνα και να δημιουργήσει αυτό το ζηλευτό πιάτο!Υπέροχη και μοναδική τάρτα με υλικά φανταστικά και πρωτότυπα,στέκεται θαυμάσια σε ένα γεύμα ή δείπνο για μία ιδιαίτερη περιποίηση!
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Φωτεινή!!!
      Αξίζει να τη δοκιμάσεις!!!

      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραία εκτέλεση της συνταγής.
    Την είχα δει κι εγώ και μετά απο την δική σου προσπάθεια σιγουρεύτηκα ότι είναι πολύ ωραία.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Marion δοκίμασε τη και πες μου αν σου άρεσε!!!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Εξαιρετική και πολύ ιδιαίτερη Peps!!!Μμμμ, πάρα πολύ καλή!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ιδιαίτερη τάρτα! Ενδιαφέρουσα και ευπαρουσίαστη!
    Εγώ δεν την είχα δει, καλά έκανες και την παρουσίασες.
    Καλή Κυριακή!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος14/1/13, 7:16 μ.μ.

    Πολύ ωραία τάρτα, πρωτότυπη και χωρίς την ύπαρξη κλασσικών υλικών. Ωραία και η μακρόστενη φόρμα για τάρτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή