20 Ιανουαρίου 2019

Μανιταρόσουπα


υλικά
  • 400γρ λευκά μανιτάρια
  • 200γρ μανιτάρια λεντινούλα
  • 25γρ αποξηραμένα βασιλομανίταρα
  • 1 ποτήρι ζεστό νερό
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 καρότα
  • 3 κλωνάρια σέλερι
  • 1 πράσο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι
  • 1 λίτρο σπιτικό ζωμό κοτόπουλου ή νερό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • πιπέρι


εκτέλεση

Βάζετε τα αποξηραμένα βασιλομανίταρα, το ζεστό νερό και το κρασί σ' ένα μπωλ και τα μουλιάζετε για 30 λεπτά.
Κόβετε τα καρότα, το σέλερι, το πράσο και το κρεμμύδι σε λεπτά φετάκια. Ψιλοκόβετε το σκόρδο.
Κόβετε τα λευκά μανιτάρια σε φετάκια και τις λεντινούλες σε 2 ή 4 κομμάτια ανάλογα το μέγεθος τους.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε τα κομμένα λαχανικά (καρότα, σελέρι, πράσο, κρεμμύδι) και το ελαιόλαδο. Σκεπάζετε με το καπάκι και τα αφήνετε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν, ανακατεύοντας 1-2 φορές.


Σουρώνετε τα αποξηραμένα βασιλομανίταρα και τα ψιλοκόβετε. Κρατάτε το ζωμό τους.
Ρίχνετε όλα τα μανιτάρια στην κατσαρόλα με τα λαχανικά .


Προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλου, το ζωμό από τα αποξηραμένα μανιτάρια, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 30-35 λεπτά.




Άν θέλετε να φτιάξετε σπιτικό ζωμό...
Βάζετε στην κατσαρόλα 2 μπούτια κοτόπουλου, 1 κρεμμύδι ξερό, 1 καρότο, 1 κλωνάρι σέλερι, 2-3 μανιτάρια, 1 κομματάκι τζίντζερ, 1 σκελίδα σκόρδο, λίγο φρέσκο θυμάρι, δενδρολίβανο, δάφνη και 1 κουταλάκι αλάτι. Γεμίζετε με νερό την κατσαρόλα. Αφήνετε να πάρει βράση, ξαφρίζετε και συνεχίζετε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο. Σουρώνετε το ζωμό, κρατάτε φυσικά το κοτόπουλο και πετάτε τα λαχανικά. Θα σας βγουν περίπου 2 λίτρα ζωμού. Για την σούπα θα χρειαστείτε το 1 λίτρο. Το υπόλοιπο μπορείτε να το βάλετε σε πλαστικό μπουκαλάκι στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου