16 Δεκεμβρίου 2015

Μελομακάρονα


click for english

υλικά για 32-35 μελομακάρονα
  • 550γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 250ml ελαιόλαδο
  • 250ml σησαμέλαιο
  • 60γρ ζάχαρη 
  • 50ml γκράπα ή κονιάκ
  • 50ml χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 200γρ καρύδι τριμμένο για πασπάλισμα
για το σιρόπι
  • 500γρ νερό
  • 400γρ ζάχαρη
  • 250γρ μέλι
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 2-3 φλούδες πορτοκαλιού


   
εκτέλεση

Σ' ένα μπωλ ανακατεύετε μ' ένα πιρούνι το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
Σε μεγαλύτερο μπωλ ρίχνετε το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο, τη ζάχαρη, τη γκράπα, το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτετε το μίγμα του αλευριού και ανακατεύετε απαλά με το χέρι σας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Η ζύμη είναι μαλακή, εύπλαστη και δεν κολλάει. Μην παραζυμώσετε.
Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σ' ένα ταψί και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C. 
Παίρνετε λίγη ζύμη και πλάθετε μικρά μελομακάρονα περίπου 40γρ το καθένα. Ακουμπάτε ένα ένα πάνω στον τρίφτη ώστε η μία τους πλευρά να γίνει σαγρέ.


Τοποθετείτε τα μελομακάρονα στο ταψί.
Ψήνετε για 30 λεπτά και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.



Ρίχνετε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύλο κανέλας και τις φλούδες πορτοκαλιού. Βράζετε για 2-3 λεπτά. 
Βάζετε όλα τα μελομακάρονα σ'ένα ταψί και ρίχνετε το καυτό σιρόπι. Αφήνετε όσο χρειαστεί για να απορροφήσουν αρκετό σιρόπι.

Μεταφέρετε τα μελομακάρονα σε πιατέλα, ραντίζετε με λίγο μέλι και τα πασπαλίζετε με τριμμένο καρύδι.

 
 

10 σχόλια:

  1. Υπέροχα, ξανθά και πεντανόστιμα! Πολύ ωραία μελωμένα!!
    Και του χρόνου!!!!! Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. MMM και του χρόνου να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ, τι ωραία.... Μοσχοβόλησε ο τόπος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με Υγεία και του χρόνου, Πέπη.
    Προσωπικά έκανα 3 φουρνιές μέχρι στιγμής...και ελπίζω να σταματήσω :-)) γιατί είχα πολλούς να τρατάρω φέτος.
    Με το καλά στις μέρες των γιορτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Πέπη μου, τα μελομακάρονα είναι η must συνταγή των ημερών!!! Και εγώ με τον ίδιο τρόπο σιρόπιασα και έχω να πω πώς πιάνει ;) Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ετσι μπράβο... στρογγυλα! Και μικρα για να τα κάνεις μια χαψια!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία τα ξανθά!

    Καλές γιορτές!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλοφάγοτα Πέπη! Και του χρόνου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή